.:tukar timing belt:.

Ruangan SagaBLM@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Saga BLM sahaja.

.:tukar timing belt:.

Postby idzdark79 » Sun 08 Nov 2009 12:51 pm

salam semua,

baru2 ni saya pergi servis utk mileage 50k....then diorang(proton edar) ada explain pasal warranty la...since mileage dah sampai 50k warranty pon dah abis cuma enjin dan gearbox sahaja dia cover. Persoalan saya ialah dia ada menerangkan pasal tuka timing belt...jgn tuka di workshop sebarangan sebab kereta takkan boleh start dan akan ditunda ke pusat service...ini akan dicharge -+ rm 180 kerana hanya mereka sahaja yang tahu suis dia...adakah ini benar...sekiranya sesiapa antara abng2 otai disini yang tahu boleh la dibincangkan demi kebaikan kita semua....thank you...
WRD6586  019-6686730 :roll:
User avatar
idzdark79
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 42
Joined: Tue 12 Sep 2006 02:21 pm
Location: puchong, kg cheras baru, jln cochrane



Re: .:tukar timing belt:.

Postby lamboqs » Tue 17 Nov 2009 01:23 pm

erm.. kan ke Proton ada buat warranty smp 5 thn @ 175,000km?? dgn syarat kena service kat authorized service centre / agent je la.. n keta tak buat apa2 major modification yg melibatkan engine atau wiring.. rasa aku laa..

timing belt, sefahaman aku tukar tiap 80,000km.. sapa2 pakai keta auto senang nak kira.. 2 kali tukar atf, sekali timing belt.. atf tukar tiap 40,000km..
Membership no. : 90
Member since May 2003
lamboqs
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1203
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuang, Desa Coalfields, Shah Alam.

Re: .:tukar timing belt:.

Postby idzdark79 » Mon 23 Nov 2009 01:34 pm

memang dia cover sampai 5 tahun...tapi they all ckp itu utk enjin dan [email]gearbox@extended[/email] warranty....timing belt memang dia ada cakap tukar 80k.......dia nasihatkan jgn tukar kat workshop biasa sebab ada satu suis yang hanya pihak proton jer tau...kalau kat w.shop biasa nanti lepas tukar belt keta tak boleh start....tu yang nak tanya tu...memang enjin campro macam tu ke...
WRD6586  019-6686730 :roll:
User avatar
idzdark79
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 42
Joined: Tue 12 Sep 2006 02:21 pm
Location: puchong, kg cheras baru, jln cochrane


Return to Saga BLM

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron