PROTON ISWARA LMST

Ruangan Saga@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Saga, Iswara, New Saga.

PROTON ISWARA LMST

Postby muslim1404 » Mon 09 Jun 2008 03:57 pm

sape2 yang pakai iswara lmst, aku nak tanya kabo kete korang...
kete aku ada masalah la,   kete korang cam ner.
kot2 kete aku je ke yang problem, atau memang pesyen dia memang cam tu...

- brek tak bape makan
- air-cond sejuk kat kaki jer
- tak bape pickup

hope sape2 yang tau pasal kete nie tolong la bagi pandangan skit...
User avatar
muslim1404
AJK ProCC
 
Posts: 380
Joined: Sat 26 Apr 2008 03:49 am
Location: Manjung-Taiping

Re: PROTON ISWARA LMST

Postby deadpirate » Mon 09 Jun 2008 04:03 pm

- brek tak bape makan
brek ok sebenarnya tapi bunga tayar yg kurang sesuai
- air-cond sejuk kat kaki jer

ni memang kes biasa....pegi kedai ekon,serbis ler
- tak bape pickup

biasa la bro....4G13P je kan.....banyak cara nak tambah pikap ni...depend pada bajet la
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Postby kilometer82 » Tue 10 Jun 2008 12:22 am

teman nak tambah sikit la..

- brek tak bape makan
cuba cek pad brek depan dan setting hand brek bila tarik ada bunyi 3 kali tik..
- air-cond sejuk kat kaki jer

gas abis kot atau pun bocor..
- tak bape pickup

tukar sistem ekzos sikit ikut badjet..





cuba la try...hee...hee...info yg tak seberapa dari aku..

019-5496922 _ apol                                                                         ZoN HaD LaJu 60 Km/h
User avatar
kilometer82
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 288
Joined: Thu 27 Mar 2008 11:22 am
Location: -Sg.Siput(u)-Ipoh-Kuala Kangsar-triang-

Postby aro » Tue 10 Jun 2008 02:16 am

Mcm kawan mike si zuraime a.k.a SYNCRONITE tu le muslim1404. Sama je masalahnya. Tapi pasal brek bila dibawak tengok mekanik brek pad jenis local, cikai gile, seperti sudah ditukar oleh provider atau ejen jualannya. Teman dah tengok antara masalah2 lainnya. Sama seperti pendapat deadpirate dan kilometer82. Masalah aksesori lain tu biasa la. dah kene lenjan tak hingat.. Heheh..
User avatar
aro
AJK ProCC
 
Posts: 1494
Joined: Sun 29 Oct 2006 04:02 pm
Location: Northern Region

Postby deadpirate » Tue 10 Jun 2008 08:50 am

yezzzaaa.....ekon lmst memang sejuk kat kaki....kalau pegi kedai ekon,mintak dia check mana2 tempat yang bocor....kadang2 dia punya sejuk sampai menitik air kan....gi la serbis bro....

pasai brek.....aku dah 99% modified tapi masa setendet gaban dulu,memang aku tuko brake pad yang elok sikit.....grip tayar pun memainkan peranan

mode untuk pikap ni......tak reti nak cakap.....banyak faktor sebenarnya....kete aku Alhamdulillah ada la pikap lebih walaupun bawak woofer box lebih 50kg,naik cameron takde masalah
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Postby muslim1404 » Tue 10 Jun 2008 12:57 pm

aku amik kete tu 3.12.07, pas tu eksident 19.1.08 . baru sebulan lebih aku pakai... teruk tul, 2 bln setengah dok kat workshop kete aku tu!!!

aku bawak tak laju pun masa tu, 40-60 km/j jer...
sape yang selalu lalu kat titigantung tu mungkin perasan, tiang lampu isyarat kat depan jabatan pertanian tu dah tak de satu, diaorang ikat kat tiang lampu jalan jer. hehehe...

pas eksident bulan satu ari tu kerap la jugak brek tak bape makan pas kuar workshop ari tu...

awal mei ari tu aku pi kursus kat kl, sebelum pegi aku dah service empat2 brek kete aku tu. tapi masa kat klang ari tu nyaris2 nak eksident lagi...

ade sorang pomen tu sugest kat aku soh tuka sistem berk wira, buleh ker, ape bende yang nak kene tukar nyer...? (ape ke bende alah tu, sabo ke sebu ntah dia sebut ari tu... aku pun tak ingat dah)
User avatar
muslim1404
AJK ProCC
 
Posts: 380
Joined: Sat 26 Apr 2008 03:49 am
Location: Manjung-Taiping

Postby deadpirate » Tue 10 Jun 2008 02:17 pm

erk....sama je sistem brek wira tu melainkan wira 1.6 ke atas.....

dia sebut pasal servo la tu.....untuk kepastian,bole bertukar ke servo 4G91 atau servo pajero pun bole....kalau tanya pada aku...sistem brek aku dari servo hinggalah ke empat2 disc dah tukar...complete VR4.....mungkin bole pegi check balik disc brake tu.....bagi aku,disc brake setendet sepatutnya takde masalah
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Postby kilometer82 » Tue 10 Jun 2008 11:39 pm

yap betul cakap deadpirate...biasanya klu brek standet tak de masalah yang teruk..entah2 keta tu nak pakai disk brek depan belakang vr4 kot..keta pun pandai pilih citarasa skrang ni..

019-5496922 _ apol                                                                         ZoN HaD LaJu 60 Km/h
User avatar
kilometer82
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 288
Joined: Thu 27 Mar 2008 11:22 am
Location: -Sg.Siput(u)-Ipoh-Kuala Kangsar-triang-

Postby cyborg83 » Thu 12 Jun 2008 09:13 am

kilometer82 wrote:yap betul cakap deadpirate...biasanya klu brek standet tak de masalah yang teruk..entah2 keta tu nak pakai disk brek depan belakang vr4 kot..keta pun pandai pilih citarasa skrang ni..


ada betui juga nih.. mungkin keta tu dh x mau gne sistem brek standet proton..

erm tnya skit.. pasal pick-up tu seblm xcdnt n lepas xcdnt sama jg ka???? aku rasa klau nk tmbh pickup hg wat sistem ejoz ar bo.. wat dr xtractor smpai ke mufler belakang tu...

aku lepas wat sistem ejoz.. pick-up memang raa lebih lg dr sistem standet..
1068 < == kod ahli aku
http://halfcut.roxer.com

User avatar
cyborg83
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 750
Joined: Wed 31 May 2006 12:44 pm
Location: 012-5374213 = Perak - Pulau Pinang - Kedah

Postby muslim1404 » Mon 07 Jul 2008 08:00 am

kilometer82 wrote:erm tnya skit.. pasal pick-up tu seblm xcdnt n lepas xcdnt sama jg ka???? aku rasa klau nk tmbh pickup hg wat sistem ejoz ar bo.. wat dr xtractor smpai ke mufler belakang tu...
em... sebelum ngan selepas eksident ari tu sama jer x pick-up...
semalam aku pg penang, saje je ikot pakcik aku anta anak dia kat USM. Jalan kat penang tu tau2 jer la, naik turun bukit... geram tul ngan kete aku tu, gear 2 pun merangkak naik bukit... budget nk wat sistem ejoz bape erk...?

deadpirate wrote:erk....sama je sistem brek wira tu melainkan wira 1.6 ke atas.....
diasebut pasal servo la tu.....untuk kepastian,bole bertukar ke servo 4G91atau servo pajero pun bole....kalau tanya pada aku...sistem brek akudari servo hinggalah ke empat2 disc dah tukar...completeVR4.....
bro wat sistem brek ari tu bape abis...?
User avatar
muslim1404
AJK ProCC
 
Posts: 380
Joined: Sat 26 Apr 2008 03:49 am
Location: Manjung-Taiping

Postby deadpirate » Mon 07 Jul 2008 09:45 am

susah nak jawab la soalan tu......sebab sistem brek aku 99% dah modified...mungkin rakan2 lain bole bantu
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Postby kilometer82 » Tue 08 Jul 2008 09:11 am

dalam seribu lebih juga klu dari standart ngan upah...disk VR4 skarang dah naik harga..

019-5496922 _ apol                                                                         ZoN HaD LaJu 60 Km/h
User avatar
kilometer82
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 288
Joined: Thu 27 Mar 2008 11:22 am
Location: -Sg.Siput(u)-Ipoh-Kuala Kangsar-triang-

Postby muslim1404 » Wed 09 Jul 2008 12:23 am

teman lupe nak tanye kengkawan...
kalau kete jadi cam nie , ape yang perlu kite buat???





ape yang perlu di check? ape yang perlu di tukar?
setakat nie ok la, enjin boleh idup, kete boleh jalan...
banjir 30.5.08, 6.7.08 ari tu pegi penang ok jer...
tapi risau gak kot ade kesan jangka masa panjang...
User avatar
muslim1404
AJK ProCC
 
Posts: 380
Joined: Sat 26 Apr 2008 03:49 am
Location: Manjung-Taiping

saga lmst

Postby fird90 » Tue 21 Oct 2008 12:04 pm


ala ko g kdai pomen sruh dier bleding blk ko pnya brake @ ko cri servo double layer xpn ko pkai perdana pnya pam brake....... klu xok gak ko g bli nissan skyline R34 gtr pas2 ko ambik dier pnya brake jer... keter ko buang laut sbb brake dier pakai brembo siut......   
User avatar
fird90
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 271
Joined: Tue 15 Jul 2008 10:28 pm
Location: Manjung Mali.....

Postby fird90 » Tue 21 Oct 2008 12:09 pm

klu kete dh terendam camtu pasni lbh baik wat tukun kat lumut untuk wat habitat ikan kat cni....utk mningkatkan populasi ikan di sekitar lumut bg mningkatkan pndapatan nelayan.... pakai jer cefiroooo aper ssuh bleh wat drifff.....
User avatar
fird90
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 271
Joined: Tue 15 Jul 2008 10:28 pm
Location: Manjung Mali.....

Next

Return to Saga

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron