Wax n Polish

Ruangan membincangkan tentang aksesori kereta dan interior dalaman kereta.

Postby ispw » Mon 21 Nov 2005 11:56 am

#ed_op#DIV#ed_cl##ed_op#STRONG#ed_cl##ed_op#FONT color=#0000bf#ed_cl#Rekomendasi  : Polish;  6 Bulan sekali#ed_op#/FONT#ed_cl##ed_op#/STRONG#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl##ed_op#STRONG#ed_cl##ed_op#FONT color=#0000bf#ed_cl#                         : Wax ; 3 bulan sekali#ed_op#/FONT#ed_cl##ed_op#/STRONG#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl#Apa akan terjadi pada cat keta kalau........... #ed_op#STRONG#ed_cl#Wax setiap minggu atau setiap kali basuh kreta#ed_op#/STRONG#ed_cl#.#ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl#Adakah akan menipiskan clear coat kreta macam polish?#ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl#Atau akan menambahkan ketahanan seri cat kreta tersebut?#ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl#Sekadar bertanya.... tq#ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl##ed_op#IMG src="http://www.protonclub.com/forumproccv5/richedit/smileys/12.gif"#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl#
ispw
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 112
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: kl-melaka-perak

Postby abangbest » Mon 21 Nov 2005 02:45 pm

selamat rayoooooo..!!!! lama dah aku tak jenguk......hehehehehehehe

kalau guna well known product yg tak menghakis clear coat it should be no problem.....kebanyakkan product meguair's ialah clear coat safe kecuali product utk polish jer.......one thing kalau dah wax takp payah la nax wax lagi setiap minggu.........itu dah membazir......just buat routine basuh sekali seminggu...kalau rajin 2 kali seminggu....(yg nie confirmed jiran sebelah jeles).....nk tau samada bahagian body kena wax ke tak.....kalau kita gosokkan jari kat bdy keta ia tak kesat......walaupun selepas di cuci......tak caya cuba buat pd keta yg baru lepas di wax.....dan lagi satu kereta yg still mempunyai lapisan wax cuba tgk air yg berkumpul.....ia sepatutnya kelihatan berketul dan tak bertakung.....

lagi satu aku nk introduce Meguair's NXT Generation Tech Wax (wax/polymer/sealant) agak mahal skett....tp marbeles......kereta mmg gerenti kilat......siap bleh suh aweks/isteri make up kat body keta....




lagi satu aku nk nasihatkan.....kalau nk mencuci/polish/wax.....sila buat di kawasan yg redup dan teduh dr sinaran terik matahari....body kereta yg hedak di cuci/polish/wax mesti berada dlm keadaan sejuk......

lagi satu product yg aku nk recommendkan......yg nie lagi giler.....nama product nie Swissol.......rega tak payah ckp la.....tp result mmg giler babi hutan beranak sulong dia punya kilat.......kalau jalan2 kat area uptown sila carik logo nie kat kedai berderet-deret tue....pastu jenguk2 la kalau nk tau.....



pd yg fanatik pasal auto detailing nie sure mmg akui yg product nie the best....
QG16DE Neo VVL
abangbest
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 0
Joined: Wed 05 Oct 2005 11:55 am

Postby senso » Wed 23 Nov 2005 10:15 pm

#ed_op#P#ed_cl#
abangbest wrote:.....tp result mmg #ed_op#STRONG#ed_cl#giler babi hutan beranak sulong#ed_op#/STRONG#ed_cl# dia punya kilat...........
#ed_op#/P#ed_cl##ed_op#P#ed_cl# #ed_op#/P#ed_cl##ed_op#P#ed_cl#yg ni memang tak leh tahan .ahahahahaaha.#ed_op#IMG src="http://www.protonclub.com/forumproccv5/richedit/smileys/Happy/11.gif"#ed_cl##ed_op#IMG src="http://www.protonclub.com/forumproccv5/richedit/smileys/Happy/11.gif"#ed_cl##ed_op#IMG src="http://www.protonclub.com/forumproccv5/richedit/smileys/Happy/11.gif"#ed_cl# (org umah aku pong gelak kuar air mata.. )#ed_op#/P#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl#
Handphone: Asset or Liability ?? Ianya adalah satu LIABILITY tidak kira bertapa canggih dan mahal harganya
[url=http://prepaid4u.net/?id=senso]Easy Way to Turn Your Handphone to ASSET
User avatar
senso
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 131
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Sg Buloh > Kuang > Shah Alam > PJ > Pasir Mas > Skudai ... No ahli :882

Postby wnazry » Fri 25 Nov 2005 03:28 am

#ed_op#DIV#ed_cl##ed_op#IMG src="/forumproccv5/richedit/smileys/12.gif"#ed_cl#.... lamer tak bukak topik nih....#ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl#trima kasih semua.....terutama abgbest.....#ed_op#IMG src="http://www.protonclub.com/forumproccv5/richedit/smileys/12.gif"#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl#
wnazry
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 887
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: -Invisible mode-

Postby senso » Mon 13 Mar 2006 12:15 am

#ed_op#DIV#ed_cl#topik ni dah tutop ke??#ed_op#IMG src="http://www.protonclub.com/forumproccv5/richedit/smileys/Thinking/3.gif"#ed_cl##ed_op#/DIV#ed_cl#
Handphone: Asset or Liability ?? Ianya adalah satu LIABILITY tidak kira bertapa canggih dan mahal harganya
[url=http://prepaid4u.net/?id=senso]Easy Way to Turn Your Handphone to ASSET
User avatar
senso
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 131
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Sg Buloh > Kuang > Shah Alam > PJ > Pasir Mas > Skudai ... No ahli :882

Postby red_zone » Mon 13 Mar 2006 10:58 am

#ed_op#DIV#ed_cl#emmm info yg bagus..takde lagi ke yg open topik ni..#ed_op#/DIV#ed_cl##ed_op#DIV#ed_cl# #ed_op#/DIV#ed_cl#
red_zone
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 774
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: johor

Postby Puden » Tue 22 Jul 2008 04:55 pm

mana nak dapat ek tech wax tu?

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby penyu_hijau » Fri 03 Apr 2009 09:23 am

mane nak dptkan sume ni ?? n brp rege dia....kat kdai aksesori kete de jual x ?
User avatar
penyu_hijau
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 388
Joined: Tue 24 Mar 2009 09:11 am
Location: kerteh ganu + muadzam shah pahang

Postby Puden » Wed 06 May 2009 04:15 pm

Bro duduk mana bro. . . sekarang dah banyak kedai jual barang barang ni. . . barang latest masuk Malaysia 2 minggu lepas

1. Ultimate Compound

2. Ultimate Quik Wax

3. Swirl X

4. Replacement Clay Bar

Dekat Meguiars Jalan Tandang dah boleh beli barang barang ni. Insya Allah minggu depan bercadang nak gi beli

Kalau ada sapa sapa berminat leh ikut aku pergi Bengkel Detailing kereta hari sabtu 23/5 ni. Dekat Tman Wahyu.

Kalau Bro duduk jauh nak mintak poskan pon boleh. Bro boleh rujuk website ni http://www.meguiars.com.my/ untuk tengok produk atau nak tengok lebih banyak produk rujuk website ni http://www.meguiarsdirect.com/

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby Puden » Thu 07 May 2009 09:56 am

[size=2]Mana entah abangbest yang pakar detailing ni. . . anyway kalau nak tahu nak tanya apa apa silakan. . .  insya Allah saya cuba assist semampu yang mungkin.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby Wi_Ra » Thu 07 May 2009 11:32 am

bro puden...
nak tanya sket...aku cadang nak polish lampu kete (plastik)
nak pakai brand apa ek? Soft99 ok ke?....Soft99 ada dua jenis....yg mana satu elok?
TQ bro...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby Puden » Thu 07 May 2009 02:06 pm

Wi_Ra wrote:bro puden...
nak tanya sket...aku cadang nak polish lampu kete (plastik)
nak pakai brand apa ek? Soft99 ok ke?....Soft99 ada dua jenis....yg mana satu elok?
TQ bro...


[size=2]Polish lampu plastik ye bro. . . kalau nak tanya brand. . . saya biasa pakai brand Meguiars je setakat ni. Soft99 yang saya pakai hanya Claybar dia ngan MetaClean Wax yang botol kaler methalic tu je.

So saya cerita pasal barang Meguiars yang saya pakailah. So nak kena ada 3 benda. Kalau dah ada ok . .  kalau takde bleh cari

1. PlastX yang ni harga dia RM49 di pasaran



2. Applicator Pad yang ni beli satu boleh. 1 keping RM 6 hengget



3. Micro Fibre Towel. yang ni dekat pasaran RM 32. tapi kalau bro boleh cari MF lain yang murah dan berkualiti pon takpe. Nak test MF ni senang je. lapkan dekat belakang cd yang kilat tu. Kalau tak bercalar = berkualiti kalau bercalar = tak berkualiti. Kita tak nak lap kereta sampai calar calar kan.



Cara dia lepas dah basuh dah bersih. Applykan sedikit PlastX pada Applicator Pad tu pastu tonyoh. Dah puas tonyoh lap sampai bersih. Ni ada sikit gambar barangan plastik cam lampu lepas apply.

Sebelum



50-50


Selepas



nak kata cam baru takdelah tapi bagi saya boleh diterimalah.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby tautakpe » Thu 07 May 2009 08:34 pm

Mantopppp...bekilat...bekenan aku...
Cik puden...xde buat service mengilat lampu kete ke...lampu kete aku pon plastic gak..hhehe...
User avatar
tautakpe
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2086
Joined: Sun 26 Nov 2006 11:11 am
Location: ::..Jauh Menyelam Di Dasar Lautan Biru..::

Postby Wi_Ra » Fri 08 May 2009 08:34 am

ok, tq banyak2 bro puden...aku tau ko memang pakar pasal waxing ni...
sebab tu aku tanya...hehe..
kat mana ada jual meguiars punya brand ni?...kat hardware ACE ader tak?
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby Puden » Fri 08 May 2009 09:22 am

tautakpe wrote:Mantopppp...bekilat...bekenan aku...
Cik puden...xde buat service mengilat lampu kete ke...lampu kete aku pon plastic gak..hhehe...


[size=2]Nak kata buat service tu tak pernah la lagi. Beli dok pakai kat kereta sendiri je. . . Insya Allah kalau ada TT ke apa turun. . . boleh bawak. . . buat test tengok. . . ada lampu yang lepas pakai plastx ni dah ok. . . ada yang teruk sangat tu kena buat wet sanding dulu. . . pastu baru leh polish sampai dia kilat balik. Di galakkan beli sendirilah barang macam ni. Bukan apa dekat setengah kedai. . . diorang buat service bersihakn headlamp kereta tapi RM40 hengget sebelah. . . padahal modal kita sendiri beli lebih kurang tu gak. . .  setengah kedai lagi mahal dari tu pon ada sampai setengah orang kata beli lampu baru pon leh dapat murah lagi dari tu.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

PreviousNext

Return to Interior Dalaman & Aksesori

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron