throttle body wira se problem

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

throttle body wira se problem

Postby zolaa » Mon 31 Dec 2007 06:01 pm

[URL=http://itd.priv.nstp.com.my/ops/ListIssues?Filterlogic=show&f-statuses=open][/URL]
zolaa
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 17
Joined: Fri 05 Oct 2007 01:01 am

Re: throttle body wira se problem

Postby zolaa » Tue 01 Jan 2008 07:03 pm

sori kat atas tadi salah url

sebenarnya .
kete wira aku 1.5 se manual

problem - bila pasang aircond , masuk gear dua . enjin tiba 2 mati
off aircond . baru ok

member kata masalah dgn throtle body

boleh ke servis throtle body atau servo kit kena tukar , ke kedua -duanya sekali

berapa kos new throtle body , servo kit ..
ke masalah dgn timing

otai - otai yg ada experience bab ni .. boleh bagi solution . nak pegi proton service center
atu bengkel biasa boleh repair
zolaa
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 17
Joined: Fri 05 Oct 2007 01:01 am

Postby ujang76 » Wed 02 Jan 2008 05:26 pm

u/p : wira model se tidak ada guna servo kit..sistem yg diguna adalah ems 400....dimana idle airflow dikawal oleh bukaan dan tutup throtle....berkemungkinan bukaan throtle ketat...kalo masalah ni terjadi service jer dah cukup..pas tu buat setting semula guna pdt... sonang jor ....pegi la mana2 proton edar yg berdekatan....atau hubungi saya 0126028329 ujang untuk appointment ...tq
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Postby zolaa » Thu 03 Jan 2008 12:16 pm

[quote="ujang76"]u/p : wira model se tidak ada guna servo kit..sistem yg diguna adalah ems 400....dimana idle airflow dikawal oleh bukaan dan tutup throtle....berkemungkinan bukaan throtle ketat...kalo masalah ni terjadi service jer dah cukup..pas tu buat setting semula guna pdt... sonang jor ....pegi la mana2 proton edar yg berdekatan....atau hubungi saya 0126028329 ujang untuk appointment ...tq [/quote]



bro ujang ada bengkel sendiri ke  ,
berapa kos utk service throtle

nak tanya pe beza ems 400 dan servo kit
zolaa
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 17
Joined: Fri 05 Oct 2007 01:01 am

Postby ujang76 » Mon 21 Jan 2008 03:14 pm

1. EMS 400 - Engine menagement system.........400 nih code proton guna untuk kereta yang cc 1.3 / 1.5

2. Servo kit - alat ganti untuk engine yg guna throtle body jenis AC MOTOR....dlam kit set nih ada magnetic gear, idler gear , driven gear dan plungger....gunanye nak control air intake volume...
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Postby hakiem6417 » Mon 21 Jan 2008 04:58 pm

zolaa wrote:
ujang76 wrote:u/p : wira model se tidak ada guna servo kit..sistem yg diguna adalah ems 400....dimana idle airflow dikawal oleh bukaan dan tutup throtle....berkemungkinan bukaan throtle ketat...kalo masalah ni terjadi service jer dah cukup..pas tu buat setting semula guna pdt... sonang jor ....pegi la mana2 proton edar yg berdekatan....atau hubungi saya 0126028329 ujang untuk appointment ...tq




bro ujang ada bengkel sendiri ke  ,
berapa kos utk service throtle

nak tanya pe beza ems 400 dan servo kit
Untuk pengetahuan bro zolaa, bro ujang adalah tuan tanah kepada PSC Lon-G di subang dan PSC ni adalah bengkel panel kepada proCC.. So, byk kebaikan join proCC nih.. Untuk mengelak dari ditipu dari cayanunalip, adalah baik dptkan nasihat teknikal keta anda disini, memandangkan ada byk part2 klon proton dijual di serata lembah kelang nii..

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby KabukiWarrior » Wed 23 Jan 2008 02:59 pm

kereta saya pun kadang2 ada masalah mcm en.zola...
dah banyak bengkel dikunjungi tp masih lagi ada problem..
duit pun dah makin abes...
User avatar
KabukiWarrior
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 47
Joined: Thu 02 Nov 2006 02:24 pm
Location: USJ - Bangi

Postby jejakamelayu81 » Fri 25 Jan 2008 11:16 pm


[url=<A]<A[/url][size=2]ujang76
[size=2]
[size=1]Posted: Wed 02 Jan 2008 05:26 pm

[size=1]   Post subject:
[size=1]

u/p : wira model se tidak ada guna servo kit..sistem yg diguna adalah ems 400....dimana idle airflow dikawal oleh bukaan dan tutup throtle....berkemungkinan bukaan throtle ketat...kalo masalah ni terjadi service jer dah cukup..pas tu buat setting semula guna pdt... sonang jor ....pegi la mana2 proton edar yg berdekatan....atau hubungi saya 0126028329 ujang untuk appointment ...tq


Salam bro.....

Saya pun kena probleam yg sama laa....
Bila on aircond jer enjin sesuka jer kekadang mati kedang tu ok jer.
tp kalau off aircond ok jer x mati lak...

Saya nya wira se 1.5 manual. Leh la gi tempat bro utk service. Gi kedai Cha nie mcm2 cerita gaban dia cerita udah nya saya malas nak layan....
:evil: JeJaKaMeLaYu :evil:
User avatar
jejakamelayu81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 15
Joined: Tue 26 Sep 2006 05:01 pm
Location: Kuala Lumpur

Postby jejakamelayu81 » Mon 03 Mar 2008 04:20 pm

Alhamdulillah ... bro..

Lepas try service kete sy dah ok. On kan acc x mati2 dah enjin nyaa....
Thankss dpt jimat RM580
Service dgn alligment x sampai 3 rat...

TQ bro....
:evil: JeJaKaMeLaYu :evil:
User avatar
jejakamelayu81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 15
Joined: Tue 26 Sep 2006 05:01 pm
Location: Kuala Lumpur

Postby wannns » Fri 14 Mar 2008 10:36 pm

TB...untuk 1.6(auto) baru nye brape?......sape2 leh tolong....kete aku ade problem la....jadi naik turun je meter rpm....aku rase dah kene tukar TB....bro ujang leh bagi cadangan?
<NULL>
wannns
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 5
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location:

Postby ibnusina8791 » Tue 18 Mar 2008 11:14 am

Bro Zolaa,

Kete u ada masalah pikap tak masa enjin dia jadik gegar2 tu? Kete saya sekarang ni idling memang tak cantik macam terbatuk2 setiap 3-4 saat. Lepas tu pikap loss, rasa cam berat sangat sampai kene pijak habis throttle baru nak pegi. Adakah masalah saya ni sama Bro Ujang?

Terima kasih.
mengurangkan karbon di dalam injin...
User avatar
ibnusina8791
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 87
Joined: Tue 29 Nov 2005 10:08 am
Location: kl

Postby fadly98 » Tue 18 Mar 2008 12:04 pm

wannns wrote:TB...untuk 1.6(auto) baru nye brape?......sape2 leh tolong....kete aku ade problem la....jadi naik turun je meter rpm....aku rase dah kene tukar TB....bro ujang leh bagi cadangan?


Pengalaman macam ni aku pernah kene. Ada yg aku pergi servis tapi tahan hanya 2 bulan sahaja, pastu tukar gear dalam throttle body pun hanya tahan dalam 3 bulan pastu masalah datang kembali. Kawan aku plak siap tukar throtter body, namun setahun jer tahan akhirnya berlaku juga.

last2 aku rujuk bengkel pak sedara aku. dia kata throter body proton ni mmg selalu berlaku macam ni walaupun kadang2 dah tukar yg rekon atau baru. Dia modified throter body aku pakai air valve pada dan timing terus ok, tiada lagi rpm turun naik. . Kos sume siap pasang hampir RM400.00. Sekarang ni ramai dah member2 aku pergi buat. Tahan dan x rosak2 pun. Nanti aku upload gambar bende tu.
PILIH YG ORI: PROCC ORIGINAL
User avatar
fadly98
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2623
Joined: Thu 09 Nov 2006 08:21 am
Location: Kuantan, Pahang

Postby wannns » Tue 18 Mar 2008 04:36 pm

aku pun baru beli  TB tu....dah masalah,kt mane bengkel keta pakcik ko?aku nk try pasang...aku xlarat dah sal TB ni...dah kali ke 3 problem ni, ape pendapat bengkel Long G....??
<NULL>
wannns
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 5
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location:

Postby a0297717 » Fri 21 Mar 2008 12:01 am

hehe.. bro ujang wa punya kete 1.5. dah buat pdt tuning ngan service trotle body. dah ok sket. tapi bila naik bukit skit ada lagi bunyi knocking kat enjin.. pasai apa tu aaa..???
a0297717
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 5
Joined: Thu 20 Mar 2008 11:44 pm

Postby zdie81 » Fri 21 Mar 2008 08:34 am

tu bunyi distributor tu bro...nak kene ejas skit bg ilang bunyi tu hehehe...
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Next

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron