Rim 17" dgn Tayar 205

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Rim 17" dgn Tayar 205

Postby epoiezam » Sun 27 Jan 2008 04:58 pm

Bro tumpang tanya.

1) Untuk Rim 17", boleh tak kita pakai tayar 205?

2) Kalau "ya" apa kebaikan dan keburukannya ?

Sebab gua ada gi kedai tayar, then dibagi tahu yang tak boleh.
Tapi dalam forum ni ada yang kata ok. So gua nak mintak pendapat
expert dulu.

Thanks for reading Bro. Chau for now.
epoiezam
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 109
Joined: Fri 19 Oct 2007 03:07 am

Postby MAG8380 » Sun 27 Jan 2008 07:21 pm

nak masuk kete ape nie?...boleh je...205 tu leh pakai semua jenis kete..sebab kelebaran dia x terlampau besar..kalo saiz 215 plak..utk waja gan perdana boleh lah..sebab ruang tayar dia besar..kalo pakai 215 kat wira...sebelah belakang mmg muat..tapi belah depan akan sangkut sebelah dalam..utk otai2..kalo salah..tolong tujukan
Semakin Hari semakin ....

---"pRoCc HoT n sPicy"----
User avatar
MAG8380
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1503
Joined: Thu 16 Nov 2006 09:57 pm
Location: Bkt Bangsar,Jln Semarak,muor

Postby epoiezam » Sun 27 Jan 2008 07:38 pm

Cayalah Bro MAG8380

Thanks for your prompt reply.
Saya nak masukkan pada kereta Persona saya tu.

Please kalau ada yang nak topup info, silakan.



Chau for now.
epoiezam
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 109
Joined: Fri 19 Oct 2007 03:07 am

Postby affarizal » Tue 26 Aug 2008 01:26 pm

setau aku kebanyakan keta proton ni pakai 205 untuk rim saiz 17".
size memang standard 205/40/17..

User avatar
affarizal
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 805
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Muar, Jengka, Shah Alam, Muar, JB, KL, Kepala Batas (Ahlil Nombore: 566)

Postby samuraix » Thu 28 Aug 2008 02:07 am

Utk pesona bleh pakai tayar 205.

Cadangan aku cari 205/45/17. Jgn guna 205/40/17. Siri 40 ni tayar mmg nipis giler. Keta mmg nmpak smart tapi akan ada masalah nak jaga. Kbiasaan siri 40 ni, tahap tekanan angin kena ngam2. Tak bleh terlalu kurang @ lebih angin didlm tayar. Tayar senang membengkak. Memang rata2 kdai tayar akan bagi jaminan tayar 1-2 tahun tp tidak bleh diterima pakai bila tayar membengkak. Mcm2 alasan kdai/kilang akan bagi nanti bila kita nk claims tayar ni balik... Selain 2, klau guna tayar siri 40 ni.. rim kita plak yg senang bengkok!

Nasihat aku la, elakkan guna tayar jenama silverstone jenis M5. Memang korang akan hampeh! Tayar biar mahal sikit, kita smua pemandu bwk nyawa beb!
User avatar
samuraix
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 132
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuala Lumpur, Melaka, JB, Seremban, Kuching, Ipoh, Kuantan, Gua Musang(tempat petapaan) & Pulau

Postby samuraix » Thu 28 Aug 2008 02:07 am

Utk pesona bleh pakai tayar 205.

Cadangan aku cari 205/45/17. Jgn guna 205/40/17. Siri 40 ni tayar mmg nipis giler. Keta mmg nmpak smart tapi akan ada masalah nak jaga. Kbiasaan siri 40 ni, tahap tekanan angin kena ngam2. Tak bleh terlalu kurang @ lebih angin didlm tayar. Tayar senang membengkak. Memang rata2 kdai tayar akan bagi jaminan tayar 1-2 tahun tp tidak bleh diterima pakai bila tayar membengkak. Mcm2 alasan kdai/kilang akan bagi nanti bila kita nk claims tayar ni balik... Selain 2, klau guna tayar siri 40 ni.. rim kita plak yg senang bengkok!

Nasihat aku la, elakkan guna tayar jenama silverstone jenis M5. Memang korang akan hampeh! Tayar biar mahal sikit, kita smua pemandu bwk nyawa beb!
User avatar
samuraix
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 132
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuala Lumpur, Melaka, JB, Seremban, Kuching, Ipoh, Kuantan, Gua Musang(tempat petapaan) & Pulau

Postby ijam7275 » Thu 28 Aug 2008 10:30 am

Good info Bro...
User avatar
ijam7275
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 258
Joined: Wed 27 Jul 2005 09:12 am
Location: Bachok,Kota Bharu,Kuantan

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby mbf584 » Fri 28 May 2010 08:35 am

klu tekanan angin plak,baper yg sesuai utk tayar 205/45/17ni?lupa plak nk tny tokeh kedai masa tukar rim dgn tayar ari 2.dulu pakai stendet je.TQ.
User avatar
mbf584
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Tue 07 Apr 2009 03:13 pm
Location: Negeri Hang Jebat

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby mbf584 » Sun 30 May 2010 01:00 pm

xde org nk tolong bg tahu ke??? huhuhu...
User avatar
mbf584
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Tue 07 Apr 2009 03:13 pm
Location: Negeri Hang Jebat

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby Mrshahz » Tue 01 Jun 2010 11:34 am

btul ckp samurai tu..siri 40 mmg nipis, mslh rim bngkok akan trjadi..aku pakai gak 40 ni sbb klu paki 45 cnfrm sngkut sbb yg ni pn msih sngkut lg skit2 klu naik ramai2..klu pakai 40 ni mata kena alert dgn lubang2 yg berada di jln raya, trmsuk lubang terbngkok la rim anda...sekian
Mrshahz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 31
Joined: Tue 17 Nov 2009 03:10 pm

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby virus » Wed 02 Jun 2010 08:30 pm

mbf584 wrote:klu tekanan angin plak,baper yg sesuai utk tayar 205/45/17ni?lupa plak nk tny tokeh kedai masa tukar rim dgn tayar ari 2.dulu pakai stendet je.TQ.


Ko gie jer kedai tayar, mntak diorang check...pree jer...
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby idnawse » Wed 02 Jun 2010 08:39 pm

Synergy M5 memang senyap..tapi lembut kat tepi tuh .. mudah koyak@pecah. Aku pakai Falken Ziex ZE 912 kalau xsilap (siam made, bukan indon made) ..so far mmg best, jalan basah pun xde masalah ...lagipun traction AA (ni yang bagusnya ). Selalu org xambik kisah bab2 tayo.. Xguna modi henjen giler2 pastu hal tayo xamik berat..bahaya weh.
User avatar
idnawse
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 365
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perak

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby mbf584 » Wed 02 Jun 2010 09:39 pm

klu tayar silverstone FTZ Sport Evol-8 ok x? ade sape2 yg da guna tayar ni n leh komen ckit?
User avatar
mbf584
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Tue 07 Apr 2009 03:13 pm
Location: Negeri Hang Jebat

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby idnawse » Wed 02 Jun 2010 11:47 pm

model baru xtau la...tapi FTZ yg terdahulu mmg keras...bunyik pun leh tahan dengung nyer
User avatar
idnawse
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 365
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perak

Re: Rim 17" dgn Tayar 205

Postby Wi_Ra » Thu 03 Jun 2010 09:19 am

salam...
yg ni Silverstone FTZ sport evol8  (tayar ni ada sikit bunyi..tapi okla boleh pakai)





yg ni FTZ Sport.. (nasihat aku jgn pakai bising tak hengat.....pastu kalau langar air kete melilau)..



sekian dari pakcik.....
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Next

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron