brake problem

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

brake problem

Postby a.firdaus » Thu 22 May 2008 08:09 pm

kete ak bl tekan brake bergegar
User avatar
a.firdaus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 25
Joined: Wed 05 Mar 2008 06:04 pm
Location: manjung

Re: brake problem

Postby zdie81 » Thu 22 May 2008 09:17 pm

a.firdaus wrote:kete ak bl tekan brake bergegar


bro,
aku rase konyer brake disk tu...cuber skimming maybe disk dah x sekata...
kalo salah betulkan aku yer....
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Re: brake problem

Postby muslim1404 » Mon 09 Jun 2008 03:48 pm

a.firdaus wrote:kete ak bl tekan brake bergegar
wei... hang tukaq ja kete baru, kan senang.  
User avatar
muslim1404
AJK ProCC
 
Posts: 380
Joined: Sat 26 Apr 2008 03:49 am
Location: Manjung-Taiping

Postby Puden » Mon 09 Jun 2008 10:08 pm

[size=2]Braking problem ye. . . .  jom kite tengok kenapa bila brake rasa ada vibration

Pasal ko pasang Vibrate Mode? Pasti tak mungkin. . . .

Selalunya kalau problem brake ni. . .  bergegar kerana beberapa kemungkinan.

1. Check rotor ngan drum . . . mungkin somesthing wrong . . . kalau dia overheat memang somesthings will be wrong ataupun lug nut dia ketat sangat (aku pon tak tahu lug nut ni macam mana kena tanya otai otai lah)

2. Check bearing tayar takut out of alignment. . . lari alignment bearing tayar tu. . . ni kemungkinan je

3. Check brake rotor tu kalau kalaulah berkarat. . . kalau karat dia kasi itu vibrate bila brake.

4. Kalau gegaran tu terasa sampai kat steering. . . haa kena check tayar depan. . . mungkin ada kaitan pasal rasa sampai steering.

hmm setakat tu jelah yang aku tahu. . . yang aku tak tahu banyak lagi. . .

Lagi senang hantar je kat Lon G Auto. . . Call bro Ujang suruh dia inspect kete . . . settle . . . selamat mencuba


No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby Hisamsy » Tue 10 Jun 2008 01:07 am

sory,org br bg pandanggan...hr tu kete aku mcmtu gak...pastu aku skim disc empat2,skrg dah ok...
seng alon,asal kelakon.. :D
User avatar
Hisamsy
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 18
Joined: Wed 21 May 2008 02:26 pm
Location: Shah Alam,kuala selangor,tg karang.

Re: brake problem

Postby khairul_wan » Tue 10 Jun 2008 05:16 am

[size=3]aloo bro...

[size=3]ko check disc brek....
[size=3]maybe disc brek dah tak sama rata...
[size=3]ni maybe bila ko jalan jauh (disc panas) ada langgar air or terus basuh n then air kena pada disc....
[size=3]salah 1 punca brek keta problem...
[size=3]keta aku baru jadi cam masalah ko...
[size=3]so aku terus gi wat disc balik... gi ratakan semula...
[size=3]after that my brek is ok...
[size=3]try dlu... kalau problm gakz maybe der malsh lain...

[size=3]k.. bro...
CaLl Or SmS aT 019-9557763 / 019-5444840   
User avatar
khairul_wan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 759
Joined: Mon 12 May 2008 04:40 am
Location: TeReNgGaNu-PeRaK-kEdAh

Postby Puden » Tue 24 Jun 2008 11:41 am

[size=2]
Camna bro. . . brek dah ok ? ke ada gegar gegar lagi?

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby wira1.6xliauto » Tue 24 Jun 2008 01:23 pm

brek aku pun ade mcm bunyi berdesir la bila jln.... tu ape problem bro?
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Postby Puden » Tue 24 Jun 2008 01:49 pm

[size=2]
wira1.6xliauto wrote:brek aku pun ade mcm bunyi berdesir la bila jln.... tu ape problem bro?


Kalau berdesir rasanya kena check brek pad. . . takut dah habis. . . kalau brek pad takde masalah. . . kena skim balik disc tu. . . mungkin permukaan tak rata. . . tapi lepas skim tu kena jalan slow slow dulu lah. . . dua tiga hari gak kadang kadang dia tak grip. . . lepas hari ke 3 insya Allah takde hal nya.


No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby wira1.6xliauto » Tue 24 Jun 2008 03:20 pm

bro puden..... bape harga nk tukar brek pad plak? 4 set bape bro? huhuhuhu.... 1 blum setel dtg lg 1 problem..... bro... aku tgk komen ko kt d carbo tu mcm best je... tol ke leh kuar air??
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Re: brake problem

Postby malkovich » Tue 24 Jun 2008 05:48 pm

khairul_wan wrote:[size=3]aloo bro...

[size=3]ko check disc brek....
[size=3]maybe disc brek dah tak sama rata...
[size=3]ni maybe bila ko jalan jauh (disc panas) ada langgar air or terus basuh n then air kena pada disc....
[size=3]salah 1 punca brek keta problem...
[size=3]keta aku baru jadi cam masalah ko...
[size=3]so aku terus gi wat disc balik... gi ratakan semula...
[size=3]after that my brek is ok...
[size=3]try dlu... kalau problm gakz maybe der malsh lain...

[size=3]k.. bro...




betul tu,
keter aku pn penah gegar stereng kedegerrrrrrr bunyinya mase brek sbb punca nya adalah sperti di atas.
so bwk p kedai pomen keter, mmg mslh disc brek
User avatar
malkovich
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 65
Joined: Tue 29 Apr 2008 12:06 pm

Postby Puden » Wed 25 Jun 2008 06:58 am

wira1.6xliauto wrote:bro puden..... bape harga nk tukar brek pad plak? 4 set bape bro? huhuhuhu.... 1 blum setel dtg lg 1 problem..... bro... aku tgk komen ko kt d carbo tu mcm best je... tol ke leh kuar air??


[size=2]harga brek pad ni bergantung pada jenama apa yang kita beli. . . nak tukar  4 set ke bro. . . perkh. . . . dahsyat. . . baik gi chek dulu bro. . . yang mana dah haus habis tu eloklah tuka. . . yang mana boleh pakai tu pakai la dulu. . . berdarah dompet bro nak buat semua benda sekali. . . berdarah bro. . . hehehehehe

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau


Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron