Temperature kereta naik...

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Re: Temperature kereta naik...

Postby alarma » Fri 02 Oct 2009 02:19 am

aik..leh guna air bateri ke dlm radiator..awat aku x taw..
aku guna air suling cam biasa je...tp aku ni rajin sket sevis sniri..
mean buka drain...pastu alirkan air bg lama smp ilang karat2...
same ngan hos bsaq tu...aku slu cuci...temp ttp maintain x lebih dr stgh..
"...bUKan sENGaJa MeLAnGGaR aRaHaN..
kADaNg tERLuPa WaTAk dAn pERaNaN
AkU maKhLUk TuHan..."
--- ini adalah cetakan berkomputer,tiada tandatangan diperlukan---
User avatar
alarma
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 103
Joined: Sat 19 Apr 2008 03:55 pm
Location: pi mai pi mai tang ni jugak yg bes!

Re: Temperature kereta naik...

Postby jeroll » Fri 02 Oct 2009 02:24 am

alarma wrote:aik..leh guna air bateri ke dlm radiator..awat aku x taw..
aku guna air suling cam biasa je...tp aku ni rajin sket sevis sniri..
mean buka drain...pastu alirkan air bg lama smp ilang karat2...
same ngan hos bsaq tu...aku slu cuci...temp ttp maintain x lebih dr stgh..


bley...
aku guna dlm 3botol air bateri...
bakinyer masuk tangki spare coolant...
   PERHATIAN   : Rakan-rakan ProCC Johor, anda semua diminta Emailkan
                          BUTIRAN
PERIBADI LENGKAP & GAMBAR SAIZ PASSPORT
                          anda
kpd saya > bikerzs@yahoo.com dengan segera. TQ.


   >>>>>                    WiSE @ ProCC Motorsport           Jeroll 017 - 707 3616                    <<<<<
User avatar
jeroll
AJK ProCC
 
Posts: 2513
Joined: Mon 24 Apr 2006 06:26 pm
Location: Kluang , Johor Bahru , Teluk Intan

Re: Temperature kereta naik...

Postby Wi_Ra » Fri 02 Oct 2009 09:26 am

sebenarnya kan...air bateri tu sama je dgn air suling....ramai yg ngak ketahuan ...hehe
kalau nak bagi radiator tahan lama...guna air mineral evian....lagi bagus...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: Temperature kereta naik...

Postby alarma » Fri 02 Oct 2009 07:51 pm

ow...bgus info ni..tq bro....
y[ yg evian tu ape nye lak..mcm RO water ke?
"...bUKan sENGaJa MeLAnGGaR aRaHaN..
kADaNg tERLuPa WaTAk dAn pERaNaN
AkU maKhLUk TuHan..."
--- ini adalah cetakan berkomputer,tiada tandatangan diperlukan---
User avatar
alarma
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 103
Joined: Sat 19 Apr 2008 03:55 pm
Location: pi mai pi mai tang ni jugak yg bes!

Re: Temperature kereta naik...

Postby jeroll » Fri 02 Oct 2009 10:50 pm

Wi_Ra wrote:sebenarnya kan...air bateri tu sama je dgn air suling....ramai yg ngak ketahuan ...hehe
kalau nak bagi radiator tahan lama...guna air mineral evian....lagi bagus...


mahal ke air tu?

temp krete aku jadi rendah sejak aku guna toyota coolant n air bateri..
   PERHATIAN   : Rakan-rakan ProCC Johor, anda semua diminta Emailkan
                          BUTIRAN
PERIBADI LENGKAP & GAMBAR SAIZ PASSPORT
                          anda
kpd saya > bikerzs@yahoo.com dengan segera. TQ.


   >>>>>                    WiSE @ ProCC Motorsport           Jeroll 017 - 707 3616                    <<<<<
User avatar
jeroll
AJK ProCC
 
Posts: 2513
Joined: Mon 24 Apr 2006 06:26 pm
Location: Kluang , Johor Bahru , Teluk Intan

Re: Temperature kereta naik...

Postby Wi_Ra » Mon 05 Oct 2009 09:47 am

air mineral evian master....import punya min water..
kalau tak silap aku, 8-10 ringgit sebotol yg 1 litter punya...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: Temperature kereta naik...

Postby cipuding » Mon 05 Oct 2009 09:52 am

waahh dasat.....lbh mahal dr harga minuman kiter tuuu....ahaks..
makin dekat...makin mahu...adrenalin laju !!!!




User avatar
cipuding
AJK ProCC
 
Posts: 7467
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Pandan-Putrajaya-Seremban (No.Ahli:593)

Re: Temperature kereta naik...

Postby hafist » Fri 30 Oct 2009 09:33 am

Salam,
Kasi up balik topik ni.

Kereta aku dlm beberapa minggu ni, air cepat kering.
Ari tu mmg ada hos bocor. last2 bole tgk la air warna hijau tu terpercik merata2 dlm kete.
lepas tukar hos, ok la kejap.
Skrg ni, problemnyer air dalam radiator cepat kering.
Kna isi setiap 2,3 ari mcm tu la.

Agak2 sbb apa ek?Ke sebab coolant dah kurang time hos bocor ari tu?
Ari tu mmg tukar hos and masuk air je. Memang still hijau la air dalam tu sampai skrg.
www.undanganwalimah.com

Paradigma baru kad undangan perkahwinan
hafist
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 21
Joined: Mon 19 Jan 2009 07:55 am
Location: bawah jambatan

Re: Temperature kereta naik...

Postby MaLaU » Fri 30 Oct 2009 03:04 pm

kerenah tempetured naik dah beberapa kali terjadik kat aku antaranya
1.Cap radioator dah karat..so dia x leh nak main ngan presure,air asik tendang kuar kat spare tank..lepas tukar..ok dah
2.head radiator leaking..lepas tukar pakai yg double layer 4g91..senyum memanjang sbb xda kebocoran lagi..
3.waterpump dah kong...air kuar leleh kat tepi tu..lepas tukar ok dah..settle
4.ada pomen kata switch apa tah dah rosak..klu tukar RM50..tak puas hati ngan penjelasan dia..aku bukak sendiri..masalahnya berpunca dr
relay kipas yg dah kong..tukar relay br $15 jer....
5.kaedah terkini..aku gunakan air Bio-Aura..bukan setakat wat minum..wat isi dlm radiator..syukur..alhamdulillah
User avatar
MaLaU
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 449
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: eLseWheRe

Re: Temperature kereta naik...

Postby mhafizmy » Tue 15 Dec 2009 06:58 pm

salam kawan2 PROCC..

Sori digg up balik topic ni..

Saya orang baru. nak tumpang tanya skit ni. saya pun ada problem ngan temperature wira se saya. sebelum ni meter manjang point dekat2 area stengah meter tu. 2 hari lepas saya baru gi cuci radiator, masuk coolant toyota n tukar termostat skali. bunyi bising kipas sume hilang, driving pun ok sket ada pickup lbh sket dari biasa.

Tapi masalahnya temperature tu naik sket dari sebelum ni. dia point betul2 bawah takuk tengah tu. sblm ni cek guna DTC, dapat baca suhu 93. ada la pomen cakap  normal suhu wira dalam 82-83 je. Normal jugak ke macam ni? ingatkan dah servis radiator tu turun la sket. makin naik plak.risau dibuatnya sebab tak tau sangat hal ehwal kereta ni.

setakat ni tak de long distance n speeding lagi la since servis tu. juz easy drive gi balik kerja dalam 2-3km je sehari,dia tak de la over takuk tengah tu. so nak tanya la pendapat mekanik PROCC or kawan2 yang ada pengalaman dan pengetahuan. TQ..
mhafizmy
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 2
Joined: Tue 15 Dec 2009 06:45 pm

Re: Temperature kereta naik...

Postby Wi_Ra » Wed 16 Dec 2009 08:30 am

mhafizmy wrote:salam kawan2 PROCC..

Sori digg up balik topic ni..

Saya orang baru. nak tumpang tanya skit ni. saya pun ada problem ngan temperature wira se saya. sebelum ni meter manjang point dekat2 area stengah meter tu. 2 hari lepas saya baru gi cuci radiator, masuk coolant toyota n tukar termostat skali. bunyi bising kipas sume hilang, driving pun ok sket ada pickup lbh sket dari biasa.

Tapi masalahnya temperature tu naik sket dari sebelum ni. dia point betul2 bawah takuk tengah tu. sblm ni cek guna DTC, dapat baca suhu 93. ada la pomen cakap  normal suhu wira dalam 82-83 je. Normal jugak ke macam ni? ingatkan dah servis radiator tu turun la sket. makin naik plak.risau dibuatnya sebab tak tau sangat hal ehwal kereta ni.

setakat ni tak de long distance n speeding lagi la since servis tu. juz easy drive gi balik kerja dalam 2-3km je sehari,dia tak de la over takuk tengah tu. so nak tanya la pendapat mekanik PROCC or kawan2 yang ada pengalaman dan pengetahuan. TQ..



Salam bro....ada baiknya bro pegi buat salam perkenalan dulu sebagai ahli baru......diruangan 'Ahli Baru'...tq
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: Temperature kereta naik...

Postby shukri_alps » Wed 16 Dec 2009 09:42 am

temperature naik penah jadi gak
sebab leaking bawah radiator
agaknya terhentak dekat batu jalan kot
tukar radiator murah rm140 jenis air sahaja

pastu ari tu hose radiator yg atas bocor halus(dalaman dah karat giler)
abis kotor engine bay dgn air karat
sib baik perasan sebab bunyi "hiss" kuat sangat macam bunyi compressor bengkel
tukar abis rm35(wira 1.5 vdo)
cuci engine abis rm7

pernah juga jarum dia macam tak betul
kejap normal, kejap bawah sangat,kejap macam xnaik langsung
bila buka hood, check area sensor,rupanya wire longgar dekat sensor coolant(bawah distributor)
ketatkan dia,dah OK semula
sib baik bukan meter yg rosak....
*******PROCC, HPA, YL hotline:- 0177488038 shukri_ahmad@pioneer.com.sg********
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Re: Temperature kereta naik...

Postby mhafizmy » Thu 17 Dec 2009 01:36 pm

Wi_Ra wrote:
mhafizmy wrote:salam kawan2 PROCC..

Sori digg up balik topic ni..

Saya orang baru. nak tumpang tanya skit ni. saya pun ada problem ngan temperature wira se saya. sebelum ni meter manjang point dekat2 area stengah meter tu. 2 hari lepas saya baru gi cuci radiator, masuk coolant toyota n tukar termostat skali. bunyi bising kipas sume hilang, driving pun ok sket ada pickup lbh sket dari biasa.

Tapi masalahnya temperature tu naik sket dari sebelum ni. dia point betul2 bawah takuk tengah tu. sblm ni cek guna DTC, dapat baca suhu 93. ada la pomen cakap normal suhu wira dalam 82-83 je. Normal jugak ke macam ni? ingatkan dah servis radiator tu turun la sket. makin naik plak.risau dibuatnya sebab tak tau sangat hal ehwal kereta ni.

setakat ni tak de long distance n speeding lagi la since servis tu. juz easy drive gi balik kerja dalam 2-3km je sehari,dia tak de la over takuk tengah tu. so nak tanya la pendapat mekanik PROCC or kawan2 yang ada pengalaman dan pengetahuan. TQ..



Salam bro....ada baiknya bro pegi buat salam perkenalan dulu sebagai ahli baru......diruangan 'Ahli Baru'...tq



Sori bro, saya tak biasa berforum ni.. tq for advise.
mhafizmy
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 2
Joined: Tue 15 Dec 2009 06:45 pm

Re: Temperature kereta naik...

Postby nick0tyne » Tue 22 Dec 2009 08:32 am

salam, aku nk kongsi pengalaman radiator ni,

aritu aku nk g manceng kat sea lion, kete aku padam tetibe, nseb bek tkde kete blakang, tp mmg tkble wat ape, psl kete aku auto daa
cek temp. skali tinggi gila baban, kesudahannya, melompat aku bukak hood, asap kuar, sedih tk terkate, ye la, bru je tukar kipas radiator, sblom ni bunyik cam helikopter, tp aku bedal je g kuantan, hahaha, smpai sane cam nk tercabut dah kipas, psl dah gelong dah fan dier tu,, pastu bedal lagi bwk blk KL, selamat smpai destinasi,  tukar kipas besar skitnyer, bunyik cam jet lah

tp bukak cap tertanggal daa cap ngan bende dalam tu,, korek blk, kuarkan, rad. dah kering. risau bocor kt water pump, tp isi air, bleh siap g manceng n blk ngan slamat, ok plak

esoknye aku pn g lah bergegas beli cap, second, RM 10 je
tp time tukar cap, air penuh je, so aku rse bukan wter pump or hos bocor, air tu panas jd wap kuar ikut cap tu je kot,

sori la aku wat spekulasi sendiri je, mne yg logik je, klu salah tolong betolkan ye

smpai skrg ok dah, cme skrg ade prob bru... tk tersetel lg nih
--------------------------------------------------------------------------------------------

~ your smile are the best regard ~

  
User avatar
nick0tyne
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 58
Joined: Mon 21 Dec 2009 04:19 pm
Location: Selangor D.E

Re: Temperature kereta naik...

Postby virus » Wed 23 Dec 2009 09:25 am

hafist wrote:Salam,
Kasi up balik topik ni.

Kereta aku dlm beberapa minggu ni, air cepat kering.
Ari tu mmg ada hos bocor. last2 bole tgk la air warna hijau tu terpercik merata2 dlm kete.
lepas tukar hos, ok la kejap.
Skrg ni, problemnyer air dalam radiator cepat kering.
Kna isi setiap 2,3 ari mcm tu la.

Agak2 sbb apa ek?Ke sebab coolant dah kurang time hos bocor ari tu?
Ari tu mmg tukar hos and masuk air je. Memang still hijau la air dalam tu sampai skrg.


Takot ade bocor tmpat lain bro, cer ko cek tgk...Cam aku ari tu, air kurang gak. Cek pnye cek, rupenye wtr pump dh kong, kuar air dri lobang kecik die tu...
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

PreviousNext

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron