overhaul gearbox wira auto 1.5 kat bengkel UJANG

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

overhaul gearbox wira auto 1.5 kat bengkel UJANG

Postby zolaa » Wed 22 Oct 2008 05:09 pm

kepada saudara PUDEN atau bro ujang

saya baru tukar gearbox wira auto 1.5 halfcut dalam 4 bulan

mula  - mula masalah lambat masuk gear kat D drive ... lepas tu tukar minyak gear TOYOTA

lepas tu dah ok

la ni dah 4 bulan jadi balik bila kat D ... tekan minyak tapi free gear .. RPM naik sampai 6 .. lepas tu baru ok

pegi bengkel tukar gasket dan filter gearbox sekali , pakai minyak gearbox PROTON ..

so far ok kot.

cuma nak tanya .. kalau jadi lagi .. nak kena overhaul ke gearbox ni ... berapa kos kalau buat kat bengkel UJANG
zolaa
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 17
Joined: Fri 05 Oct 2007 01:01 am

Postby Puden » Wed 22 Oct 2008 05:33 pm

[size=2]hmm problem gear box tu. . .  macam aku punya kalau time dia free gear tu biar kan kejap jangan tekan minyak nanti gear masuk. . .  dia poor shifting kat situ. . . dia akan masuk gear tapi lambat. andai kata kita andaikan 6 tu kepada saat. . . kereta biaasa gearbox dia akan tukar gear dalam masa 1 saat tapi yang dah macam ni mengambil masa 6 saat. so kalau tetiba rasa dia jadi macam tu lepaskan minyak . . . jap lagi gear masuk. . .

Kalau hantar kat Lon G kat ujang. . . nanti bro Ujang akan buka dulu gear box tu dan rectify yang mana rosak dan perlu di tukar. . .  so nanti akan di recomendkan oleh bro ujang. .. nak pakai macam mana. . . budget berapa apa semua. . . bila sampai persetujuan. . .  proses mengodek godek gear box tu akan di jalankan. . . kalau pergi Lon G selalulah nampak ada gearbox yang akan di "perosek" kata orang utara kat belakang bengkel tu especially gearbox perdana. . .  Savvy pon ada. . .. ni kebanyakkan tuan kereta yang tak pernah ambik tahu pasal minyak gearbox.

Nak details contact bro ujang. . .  macam saya punya 1.6 auto tu alhamdulillah sekarang. . . dah ok dah. . . kengkadang ada jadi sikit sikit .  . . tapi bukan macam dulu yang sangat menakutkan. . .  janji dapat pakai 2-3 tahun lagi pon dah cukup lega dah. . . kete pon dah nak masuk 10 tahun masuk 2009 nanti.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby mkhairul » Sun 26 Oct 2008 10:11 am

mcm kete aku dulu lah.... pun selalu jadi macam tu, wira auto 1.6... hari hari nak kena tokok minyak bila berjalan.. dan pengalaman aku laaa penah sekali break down kat tepi hiway pasal minyak gearbox kering kerana hos dia pecah nasib baik laa aku ni ada sikit ilmu nak sambungkan balik... kalau tak terbang gak duit nak tow sampai bengkel....la ni kete aku tu aku dah tukar manual dan tak ada masalah mimpi ngeri lagi... pendapat aku laaa pakai auto ni mmg laa sempoi tapi kalau tak pandai jaga minyak.. pakai minyak yang murah hmmmm result dia kita akan dpat yang teruk laaa... so pakai laa original proton part.... tapi la ni byk imitation proton part.. dan aku penah terkena... so berhati hati....
User avatar
mkhairul
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 51
Joined: Tue 14 Oct 2008 12:33 pm


Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests

cron