kereta bunyi berdengung!

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

kereta bunyi berdengung!

Postby maveriz » Fri 28 Nov 2008 03:52 pm

salam otai2 procc, sy baru kat sini nk mintak pandangan otai2 semua,

kete waja manual tahun 2001 sy sekarang de bunyi bising berdegung kira mcm duduk dlm kapal terbang. bunyi tu akan mula bila start enjin dan akan sentiasa ada sampailah off enjin.. kalau tekan minyak lg lah kuat taranumnya! kira boleh bingit telinga dek bunyi dengung tu.. tak kira lah bawak laju or pelan.. tapi bunyi tu hanya akan hilang kalau masa tengah laju sy tekan clutch.. pe masalah sebenarnya ni ye?? naik keta orang lain takde pulak bunyi ni..
ada member cakap mungkin sebab sistem ekzos terutama tabung nenas kat bawah keta tu.. tapi hari tu g cek kat satu bengkel dia cakap moulting enjin dah habis.. kena tukar semua.. masalahnya dalam tahun lepas sy dah tukar dua, tak silap depan blakang punya..
so otai2 semua tolong bagi pendapat..sy cuma tak nak habiskan duit tukar benda yg salah tapi pasir bedengung tu still bunyi gak..

tq..
maveriz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Fri 28 Nov 2008 03:32 pm

Postby cipuding » Fri 28 Nov 2008 03:55 pm

[size=2]rsnya keta aku pon hadapi msalh yg sama gak laa...
makin dekat...makin mahu...adrenalin laju !!!!




User avatar
cipuding
AJK ProCC
 
Posts: 7467
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Pandan-Putrajaya-Seremban (No.Ahli:593)

Postby mrpyanz » Fri 28 Nov 2008 04:21 pm

eh!!! keta aku pun sama la... aku punya sebab gear box.. gear box aku dah x braper nak cantek.. pasal tu la bunyi berdengung bila tekan minyak..

pastu ari tu aku balik kampung aku bawak 180 km/j.. rpm aku naik tinggi.. tu yg aku tau gear box aku dah x syok.. tapi aku auto la..

apa kata ko try check gear box.. mana la tau sama pulak!!
User avatar
mrpyanz
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 987
Joined: Sat 26 Jul 2008 08:35 pm
Location: jawi,penang + senawang,ngri beradat[n9] [No. Ahli: 2399] [017-4958001]

Postby maveriz » Sat 29 Nov 2008 09:11 am

thank bro mrpyanz.. nanti aku g check.. otai2 lain de pendapat or pandangan lain tak??
maveriz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Fri 28 Nov 2008 03:32 pm

Postby lamboqs » Mon 01 Dec 2008 02:30 pm

ada.. gi buat salam perkenalan kat ruangan Ahli Baru dulu..
Membership no. : 90
Member since May 2003
lamboqs
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1203
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuang, Desa Coalfields, Shah Alam.

Postby hakiem6417 » Mon 01 Dec 2008 03:49 pm

bunyi tayar kot.. kalo amik yg jenis belah air mgkin ada bunyi..

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby hafiz80 » Mon 01 Dec 2008 07:29 pm

aha tayar pon selalu bunyi gak bila bawak..tgk jenis tayar ape yang dipakai....tapi bro kita cakap dia start injin dah bunyi belum jalan lagi tue..kira nye bukan masalah tayar kot...
User avatar
hafiz80
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 534
Joined: Wed 10 Sep 2008 11:56 am
Location: Kelana Jaya

Postby maveriz » Tue 02 Dec 2008 07:07 pm

thanks bro hakiem atas pandangan anda..tapi betul cakap bro hafiz tu.. rasanya bukan masalah taya..dulu pakai sime tyre astra..memang ada bunyi bising pun tapi skrg dah tuka yokohama a-drive.. bunyi taya dah hilang tapi bunyi dengung tu tak hilang2 gak..
maveriz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Fri 28 Nov 2008 03:32 pm

Postby hafiz80 » Tue 02 Dec 2008 07:40 pm

maveriz wrote:thanks bro hakiem atas pandangan anda..tapi betul cakap bro hafiz tu.. rasanya bukan masalah taya..dulu pakai sime tyre astra..memang ada bunyi bising pun tapi skrg dah tuka yokohama a-drive.. bunyi taya dah hilang tapi bunyi dengung tu tak hilang2 gak..


extractor ada bocor tak...piping ekzos ke...air filter standart kan ke ada tukar yang sport nye...
User avatar
hafiz80
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 534
Joined: Wed 10 Sep 2008 11:56 am
Location: Kelana Jaya

Re: kereta bunyi berdengung!

Postby zoragon_krazz » Wed 03 Feb 2010 09:15 am

ni masalah bearing tayar..klu bebola dia dah pecah dlm mmg berbunyi,tukar je 1 set sebelah RM150.klu pandai tukar bearing je dlm Rm20-30 je kat kedai sparepart
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Re: kereta bunyi berdengung!

Postby arisk » Wed 03 Feb 2010 10:26 am

btul ckp zoragon.. cuba gi chk bearing tayar depan n belakang.. kalu nak chk sendiri pun boleh gak..
caranya, bawak keta kat highway pastu tarik tali pinggang letak kat telinga.. kalu ada bunyi  dengung kuat.. compom bearing tayar..
selamat mencuba..
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

Re: kereta bunyi berdengung!

Postby zoragon_krazz » Thu 04 Feb 2010 09:22 am

mungkin masalah TT dah selesai kot..ni aku jumpe2 kat belakang soklan yg x dijawab abis,biasa bearing je.klu krek2 driveshaft atau lower arm je
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...


Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron