Masalah aircond kereta wira 1.6

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Masalah aircond kereta wira 1.6

Postby mankecik » Wed 18 Mar 2009 04:22 pm

Assalamualaikum....
Sy ada masalah pada aircond kereta sy ni. Sy pakai kereta wira 1.6 thn 1994
Masalahnya adalah aircond kejap sejuk kejap panas... Bila compressor aircond jalan kereta sejuk la... kan...
Apa yg sy nk tanya skrg ni.... kenapa compressor dia on sekejap saja... kekadang tk sampai 5 saat pun pas tu dia cut off balik... tunggu sampai 5-10 minit... lepas tu baru compressor on balik....
pun sekejap jugak.... pas tu nk tunggu dia on balik...
kekadang... dh nk sampai rumah baru kete rasa sejuk... sepanjang perjalanan tu.... mmmmm berpeluh la...
Sy dh bawak kete ni masuk workshop (member la).... dia ckp kipas ok.... cooling coil ok.... gas tk bocor....thermostat ok... cuma compressornya sahaja agak kurang baik....
Adakan disebabkan compressor dia yg kurang baik tu... menyebabkan kete sy ni jadi camni.... (leceh woooo aircond takde... klu panas, berpeluh... klu hujan cermin plak berpeluh)
Harap2 dapatlah sekiranya kaan2 dkt sini memberi sedikit pandangan...
User avatar
mankecik
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Mon 16 Mar 2009 02:59 pm

Postby mankecik » Thu 19 Mar 2009 09:33 am

mmmm........ Oh yer... lupa nak bagitau.... sy punya throttle body pun ader masalah gak... klu compressor 'on' idle akan drop sampai kete nk mati enjin. Adakah disebabkan throttle body ni yg menjadi punca sampingan pada masalah kete sy ni...
thanks..
User avatar
mankecik
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Mon 16 Mar 2009 02:59 pm

Postby mkhairul » Thu 19 Mar 2009 04:38 pm

kete saya pun mcm tu jugak bila jalan jauh jek dia mula laa aircond tu slow - slow jadi panas.. kalau tak sejuk dia bukan main. sampai terpaksa tutup air cond walaupun pasang paling slow... saya pun tak pasti yg mana satu masalah dia adakah dari pada kipas dia coz keta saya kipas dia mmg laju tapi kadang kadang bila kereta saya tu dah berjalan lama atau berjemur kat tengah panas dia mula laa tak jalan. kete saya juga mempunyai masalah trottle body yang problem tapi peringkat pertama laaa cuma so bila pasang aircond tu masa tgh idle tu tak ada laa rpm jatuh sampai enjin semput.. plan nak tukar yang 1st hand tapi tunggu dpt duit dulu hihihihihi....

jeng jeng jeng tunggu saja reply dia orang. sabarrr...
User avatar
mkhairul
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 51
Joined: Tue 14 Oct 2008 12:33 pm

Postby Puden » Thu 19 Mar 2009 05:13 pm

[size=2]Hmm. . . pasal idle yang jatuh sampai nak mati engine tu. . . . kemungkinan pasal TB throttle Body. Boleh try service TB.

Tapi pasal pemananasan global dan kesejukan takat beku tu. . . saya tak pasti.


No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby ujang76 » Thu 19 Mar 2009 05:21 pm

tu namaye 'overcharge'....ada problem dgn system aircond....contoh:

1. receiver drier tersumbat...perlu d tukar setiap 30k/atau 1 tahun 1/2
2. expansion valve tersumbat...kene buka dan test dulu...kalo rosak x de pilihan....kene tukar
3. buat dulu air cond gas pressure inspection...high pressure dan low pressure...dp sini baru tau apa yg rosak
4. condensor fan motor rotation kurang bagus
5. ada contiminated dllm system
6. compressor poor suction and pumping
7. compressor oil dah x der...atau dah contiminated
8. tubing ada sumbat mana2...blabla
9. cooling coil bermasalah...bnyk sgt kotoran atau mendapan habuk yg telah jadi blocking pada system
10. themistor dah rosak
11. aircond electronic module open circuit or short circuit
zoomzoomzoom
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Postby mankecik » Fri 20 Mar 2009 10:01 am

mmm.... banyaknya..... klu kena tukar sumer tu... tak makan anak bini den.... hehehehehe
User avatar
mankecik
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Mon 16 Mar 2009 02:59 pm

Postby mkhairul » Sat 21 Mar 2009 09:15 am

tu la pasal mmg laa byk kena tukar nama pun kete dah lama kan..... anak bini pun nak bagi makan
tapi bini yang lagi satu tu pun kena gak maintain.. kalau tak, cerai kan jek bini yang nak maintain tu
amik bini yang baru.. less maintainance dan dpt yang baru ihihihihihihihihihihi cukup time service jek tahan
3 tahun.. ok laa tu kan sekarang dah ada rebate RM5000 apa lagi sabar persona laa hihihihihhihiihhii
User avatar
mkhairul
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 51
Joined: Tue 14 Oct 2008 12:33 pm

Postby mankecik » Mon 23 Mar 2009 02:48 pm

tu la pasal.... RM5000.00... menarik gak tu... tp nk memikirkan nak hutang lagi dengan bank yg jadi masalahnya skrg ni... klu masa bujang dulu tak kisah la klu monthly RM600 pun.... mmm... klu tukar & buat balik system aircod yg baru, agak2 kos dia baper..????
User avatar
mankecik
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Mon 16 Mar 2009 02:59 pm

Postby ujang76 » Thu 26 Mar 2009 06:37 pm

sapa suruh ko tukar semua....tue kemungkinan jer ....seacara teorinye itu ler jawapannyer mas...bapaknya mau pulang..isteri dah lama tunggu
zoomzoomzoom
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Postby compaq » Fri 27 Mar 2009 08:39 am

first skli bro tgk kt tbng gas ekon ade gas ke xde..
klau ade cbe on kn ekon..tgk kipas ekon jln x..sbb ekon pnas sjuk ni brpnce dari kipas je..
klau kipas x jln,,bro ambk tkul kasi ktuk kt moto kipas..klau x jln jgk gnti moto bru la..
k bro slmt mncbe
User avatar
compaq
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 49
Joined: Mon 02 Feb 2009 07:22 am

Postby mankecik » Mon 30 Mar 2009 10:34 am

mmm.... kipas dia rasanya jalan.... sbb ader rasa angin... tp panas la...
dia kan sejuk bila mana kompressornya "on"(maknanya... gas ader...baru isi pun) tp... nk tunggu kompressornya on.... perh..
punya la lambat.... kekadang enjin dh jalan 20 minit baru "on"... kekadang ... tk "on" lansung...
kompressor "on" sekejap jer... dlm 3 saat pas tu dia cut off balik.... klu jalan jem.. dia on tp sekejap jer la
klu masuk highway... tk on lansung
mcm berkaitan dgn rpm jer plak.... bawak laju kompressor tk jalan, bawak slow baru nk jalan tp sekejap jer
Tu yang tgh pening ni....
User avatar
mankecik
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Mon 16 Mar 2009 02:59 pm

Postby ujang76 » Wed 01 Apr 2009 01:46 pm

pening sebab x jumpa ubat yg betul....kalo duduk kat area shah alam...dtg le kat bengkel panel ahad ni bila2 ker...boleh cek...cek and advice free jer....ni no hp 0126028329/78452413/3413...c u
zoomzoomzoom
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Postby sambal » Thu 14 May 2009 10:53 am

Bro2 sekalian boleh tumpang tnya skit..
Fius untuk blower aircond kereta wira kat mana yek letak nya. Dah puas cari tak jumpa.
Harap otai2 aircond bleh tolong jawabkan.

Tq
sambal
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 1
Joined: Thu 14 May 2009 10:39 am

Re: Masalah aircond kereta wira 1.6

Postby shukri_alps » Fri 05 Mar 2010 12:59 pm

salam bri ujang

hari tu g check sebab aircond tetiba panas,engine temperature naik
bila tutup aircond,engine temperature turun balik

so, pomen aircond cleaning radiator aircond dan tambah minyak
sejuk sampai seminggu

lepas tu masalah tu berulang balik

agak2nya valve ker yg rosak?
macam mana minyak tu boleh tahan seminggu jer,ada leaking?
*******PROCC, HPA, YL hotline:- 0177488038 shukri_ahmad@pioneer.com.sg********
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Re: Masalah aircond kereta wira 1.6

Postby virus » Fri 05 Mar 2010 03:09 pm

shukri_alps wrote:salam bri ujang

hari tu g check sebab aircond tetiba panas,engine temperature naik
bila tutup aircond,engine temperature turun balik

so, pomen aircond cleaning radiator aircond dan tambah minyak
sejuk sampai seminggu

lepas tu masalah tu berulang balik

agak2nya valve ker yg rosak?
macam mana minyak tu boleh tahan seminggu jer,ada leaking?


Motor fan ko ok tak shuk?
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Next

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron