Masalah Absorber/spring Dan Minyak Hitam Wira 4G15 Stended

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Masalah Absorber/spring Dan Minyak Hitam Wira 4G15 Stended

Postby bandi_jitra » Thu 09 Jul 2009 09:02 pm

salam wat sumer sahabat2 procc

saya pakai wira sedan 1.5 tahun 2002

just nak mintak pendapat sedare2 berkenaan 2 perkara ni...

pertama...

dalamtempoh 2 tahun ni saya dah 3 kali tukar absorber depan dan belakanguntuk wira sedan saya... sekarang ni saya menggunakan absorber kayaba,depan - minyak, belakang-gas dengan spring untuk depan standardmanakala belakang pakai spring waja. soalnya kenapa absorber saya cepatrosak, benarkah rumours yang menyatakan brand kayaba ni sebenarnyaabsorber rosak yang dibaikpulih?saya tak mampu lagi nak beli adjustablememandangkan saya nak kawin tahun ni... leh tak saya mintak cadangandari sedare2 apa absorber standard yang sesuai untuk kereta saya...
dan satu lagi, apa pandangan sedare2 kalo saya beli sahaja absorber lancer yang dijual di half cut...

kedua....
sekarangni saya menggunakan minyak hitam syntium 800 15/50w untuk keretasaya... boleh tak jika saya ingin menukar pada shell 15/40w? saya adaterdengar org kata minyak ni agak cair sikit...kalo sedare2 adacadangan lain saya amat berbesar hati...

terima kasihbanyak2.... saya harap kemusykilan saya terjawab dengan pandangan sedare2sumer...
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby rays » Thu 09 Jul 2009 11:00 pm

cadangan je...

1. abs
- amik Improve Comfort dpn blakang gas..boleh masuk ngn spring stendet.
- rege dlm rm600-rm700 whole set (dpn blakang)
- for better handling, keras ckit banding kayaba but still comfort..

2. minyak hitam
- kalo shell amik la hx7 10/40 tu,,aku dl pakai ok je..
- eneos 10/40 pun ok..
- aku pakai eneos 5/30 pun ok..

maybe ramai otai2 lain leh bg cadangan..
kalau slh tolon tunjukkn..saye budak br belajar..
:: DRIVE THE FUTURE ::
User avatar
rays
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 242
Joined: Wed 04 Mar 2009 10:05 am
Location: perak

Postby jeroll » Thu 09 Jul 2009 11:24 pm

krete newbie spt saya laks,

dpn - abs OEM + spring OEM
blakang - abs Kayaba Excell-G (Rm110 sepasang) + spring waja Pro Ride(Rm70 sepasang)
so far saya puas ati ngan setting neh, cornering masa high speed agak cun.
bley lar senyum skit time potong BMW masa high speed cornering.

myk itam,
ENEOS Touring 15W/50...
then ENEOS Molybdenum 10W/40...
skang ENEOS Eco Touring 5W/30...
klau budget kureng, guna ENEOS Molybdenum 10W/40...
compare ngan myk2 itam lain yg pernah di test, ENEOS paling cun kt krete newbie mcm aku neh.
   PERHATIAN   : Rakan-rakan ProCC Johor, anda semua diminta Emailkan
                          BUTIRAN
PERIBADI LENGKAP & GAMBAR SAIZ PASSPORT
                          anda
kpd saya > bikerzs@yahoo.com dengan segera. TQ.


   >>>>>                    WiSE @ ProCC Motorsport           Jeroll 017 - 707 3616                    <<<<<
User avatar
jeroll
AJK ProCC
 
Posts: 2513
Joined: Mon 24 Apr 2006 06:26 pm
Location: Kluang , Johor Bahru , Teluk Intan

Postby bandi_jitra » Fri 10 Jul 2009 01:50 am

jeroll wrote:krete newbie spt saya laks,

dpn - abs OEM + spring OEM
blakang - abs Kayaba Excell-G (Rm110 sepasang) + spring waja Pro Ride(Rm70 sepasang)
so far saya puas ati ngan setting neh, cornering masa high speed agak cun.
bley lar senyum skit time potong BMW masa high speed cornering.

myk itam,
ENEOS Touring 15W/50...
then ENEOS Molybdenum 10W/40...
skang ENEOS Eco Touring 5W/30...
klau budget kureng, guna ENEOS Molybdenum 10W/40...
compare ngan myk2 itam lain yg pernah di test, ENEOS paling cun kt krete newbie mcm aku neh.


abs oem tu minyak ke gas untuk depan?
minyak hitam eneos touring 15w/50 tu semi ke mineral?
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby Wi_Ra » Fri 10 Jul 2009 08:40 am

bandi...ko cari absober 1.6 or 1.8 untuk belah depan...dapatkan satu set, absober dgn spring....sebab spring 1.6/1.8 tak sama dgn 1.5......memang akan terasa kesedapannya...tak caya cubalah...., kalau dapat absober waja original punya lagi best....mantap...
- Kat halfcut punya boleh beli, tapi jangan beli lancer punya....lancer punya sama je dgn absober wira 1.5 , cari yg GSR punya, keras sikit.....(jangan ambik yg leaking pula.....)

- belakang pula...ko kekalkan spring waja tu,cari absober wira 1.8 punya...

- absober 1.3/1.5 memang tak sedap...lembut sgt,shaft absober dia kecik, sebab tu cepat kong....

* hampir setiap minggu aku tukar absober org kat umah aku...,kebanyakan nyer owner wira 1.3/1.5 tukar absober 1.6/1.8....
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby bandi_jitra » Fri 10 Jul 2009 12:14 pm

Wi_Ra wrote:bandi...ko cari absober 1.6 or 1.8 untuk belah depan...dapatkan satu set, absober dgn spring....sebab spring 1.6/1.8 tak sama dgn 1.5......memang akan terasa kesedapannya...tak caya cubalah...., kalau dapat absober waja original punya lagi best....mantap...
- Kat halfcut punya boleh beli, tapi jangan beli lancer punya....lancer punya sama je dgn absober wira 1.5 , cari yg GSR punya, keras sikit.....(jangan ambik yg leaking pula.....)

- belakang pula...ko kekalkan spring waja tu,cari absober wira 1.8 punya...

- absober 1.3/1.5 memang tak sedap...lembut sgt,shaft absober dia kecik, sebab tu cepat kong....

* hampir setiap minggu aku tukar absober org kat umah aku...,kebanyakan nyer owner wira 1.3/1.5 tukar absober 1.6/1.8....



wi_ra...
untuk harga barang je, ley tak bgtau costing spring dan absorber waja, 1.6 dengan 1.8?
lagi satu, spring tu tak kena potong ke?
absorber tu takyah wat tapak baru ke?
nak wat ni, tapi sebelum wat kene tengok poket dulu...
last but not least, brand yang ko cadangkan untuk absorber ni...
the last one, minyak itam untuk wira 4g15 ni ape yang elok ko cadangkan...

tq...maaf kalo aku omeh sangat


P/s : OMEH - kuat bertanya dalam loghat pahang.
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby Puden » Fri 10 Jul 2009 02:20 pm

[size=2]ni pon cadangan je.
[size=2]
[size=2]untuk absorber apa semua tu dah ramai otai dah terangkan. ni cadangan aku pasal minyak hitam je. memandangkan engine dah lebih 5 tahun. dan sebelum ni pakai 15W 50. elok tukar pon cari yang 50 kat belakang. depan tu nak pakai 0W ke 5W ke 10W ke 15W mana mana pon takpe. 50 kat belakang tu kalau boleh maintainkan. engine baru pakai xW30 pon takpe cair. tapi kalau engine dah lebih 5 tahun ni nak jaga elok pakai yang likat sikit. Synthium 800 semi synthetic. So kalau boleh stick ngan apa apa brand pon yang semi synthetic jangan turun ke mineral based. Kalau naik ke Fully Synthetic pon lagi takde masalah. Cuma masalah poket la kering nanti. :P. . . pandangan je. . .  ada otai otai lain dalam ni yang lebih berpengalaman untuk di rujuk.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby Wi_Ra » Fri 10 Jul 2009 02:51 pm

[quote="bandi_jitra

wi_ra...
untuk harga barang je, ley tak bgtau costing spring dan absorber waja, 1.6 dengan 1.8?
lagi satu, spring tu tak kena potong ke?
absorber tu takyah wat tapak baru ke?
nak wat ni, tapi sebelum wat kene tengok poket dulu...
last but not least, brand yang ko cadangkan untuk absorber ni...
the last one, minyak itam untuk wira 4g15 ni ape yang elok ko cadangkan...

tq...maaf kalo aku omeh sangat
P/s : OMEH - kuat bertanya dalam loghat pahang. [/quote]

Terus terang aku cakap, masa aku pakai kete wira dulu, aku tak pernah beli absober baru.....
sumer aku beli 2nd...atau beli kat halfcut......bukan tak mampu nak beli baru, tapi aku kurang percaya dgn jenama2 baru yg ada di pasaran skarang....biarla org kata yg brand ni sedap...yg brand ni bagus....
bagi aku yg original buka dari kereta waja atau wira 1.6/1.8 itulah yg paling bagus...asalkan masih elok....
barang original ni jarang rosak, kecuali dah pakai terlalu lama atau dah tukar spot spring......
so berapa harga...sory aku tak tau.......
-spring waja depan...kena potong satu gulung,kalau tidak tinggi melampau kalau masuk ke 1.5....
kalau spring wira 1.6...takyah potong...terus masuk je....ketinggian dia ...cun...

- beli absober waja atau wira 1.6 tu dengan tapak atas sekali....so takyah mod, P n P aje ke wira 1.5/1.3

- abs brand apa yg sesuai?...daripada ko buang duit asyik tukar2 absober(macam aku dulula).....baik kumpul
  duit dulu, pastu beli adjustable brand HWL...best bro......

- minyak hitam aku cadangkan pakai enoes Molybdenum (semisyntc) harga kat kl - RM87.00


p/s - tak salah OMEH kalau kena tempat.....malu bertanya, sesat jalan....
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby bandi_jitra » Sat 11 Jul 2009 04:25 am

ada cadangan lain lagi tak untuk minyak hitam...?
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby mista » Sat 11 Jul 2009 10:22 am

Wi_Ra wrote:[quote="bandi_jitra

wi_ra...
untuk harga barang je, ley tak bgtau costing spring dan absorber waja, 1.6 dengan 1.8?
lagi satu, spring tu tak kena potong ke?
absorber tu takyah wat tapak baru ke?
nak wat ni, tapi sebelum wat kene tengok poket dulu...
last but not least, brand yang ko cadangkan untuk absorber ni...
the last one, minyak itam untuk wira 4g15 ni ape yang elok ko cadangkan...

tq...maaf kalo aku omeh sangat
P/s : OMEH - kuat bertanya dalam loghat pahang.


Terus terang aku cakap, masa aku pakai kete wira dulu, aku tak pernah beli absober baru.....
sumer aku beli 2nd...atau beli kat halfcut......bukan tak mampu nak beli baru, tapi aku kurang percaya dgn jenama2 baru yg ada di pasaran skarang....biarla org kata yg brand ni sedap...yg brand ni bagus....
bagi aku yg original buka dari kereta waja atau wira 1.6/1.8 itulah yg paling bagus...asalkan masih elok....
barang original ni jarang rosak, kecuali dah pakai terlalu lama atau dah tukar spot spring......
so berapa harga...sory aku tak tau.......
-spring waja depan...kena potong satu gulung,kalau tidak tinggi melampau kalau masuk ke 1.5....
kalau spring wira 1.6...takyah potong...terus masuk je....ketinggian dia ...cun...

- beli absober waja atau wira 1.6 tu dengan tapak atas sekali....so takyah mod, P n P aje ke wira 1.5/1.3

- abs brand apa yg sesuai?...daripada ko buang duit asyik tukar2 absober(macam aku dulula).....baik kumpul
  duit dulu, pastu beli adjustable brand HWL...best bro......

- minyak hitam aku cadangkan pakai enoes Molybdenum (semisyntc) harga kat kl - RM87.00


p/s - tak salah OMEH kalau kena tempat.....malu bertanya, sesat jalan.... [/quote]

abs & spring waja depqan blh masuk wira ka?
User avatar
mista
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 322
Joined: Wed 20 Feb 2008 01:48 pm
Location: selama,Pk..kulim,Kdh..alma..bukit tengah..sbrg jaya,Png

Postby Wi_Ra » Sat 11 Jul 2009 05:30 pm

[quote="mistaabs & spring waja depqan blh masuk wira ka?[/quote]

boleh, dgn syarat tapak atas (yg cengkam spring tu) ada.......mounting atas (yg tempat ikat skru tu pakai balik wira punya)
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby mista » Sat 11 Jul 2009 09:49 pm

Wi_Ra wrote:
boleh, dgn syarat tapak atas (yg cengkam spring tu) ada.......mounting atas (yg tempat ikat skru tu pakai balik wira punya)



ooo..kiranya kena mai ngan tapak sekali la...1set la...apa kelebihan pakai wajanya di depan...kalu belakang tau la..nk tggi n selesa...bukan ka depan akan jd tggi & kalu potong 1 relung kang lantunan tak syok...coz stendet mmg mcm tu...btui ka? aku bukan expert pun...hehehe...
User avatar
mista
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 322
Joined: Wed 20 Feb 2008 01:48 pm
Location: selama,Pk..kulim,Kdh..alma..bukit tengah..sbrg jaya,Png

Postby bandi_jitra » Sun 12 Jul 2009 11:09 am

ley tak bro wira terangkan spec sebenar kalo nak masukkan spring dan abs waja ke wira...?
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby Wi_Ra » Mon 13 Jul 2009 10:12 am

bandi_jitra wrote:ley tak bro wira terangkan spec sebenar kalo nak masukkan spring dan abs waja ke wira...?


spec apo lagi nak terangkan....sumbat aje laa...barang dah belikan...........
dulu wira aku pun pakai absober original dari waja bapa aku......aku sendiri yg buka dari kete waja bapa aku...
terus pasang ke kete wira aku......cuma spring dia aku tak pakai....sebab aku pakai spring sport Apexi...(lowerd).........bila aku tukar adjustable......aku tolak absober dgn spring sekali pada member PROCC juga.....aku juga yg pasang tu...........sampai skang dia masih pakai lagi absober tu...sedap katanya.....diapun pakai wira 1.5 .....

haaa..apo lagi ko nak tanyo...dah bebuih mulut aku becakap ni...., patutnya kena upah durian 4 biji ni....
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby bandi_jitra » Tue 14 Jul 2009 02:47 pm

jangan le marah bro wi_ra...
hehehehehe...
barang aku tak amik lagi...
aku baru book je dengan budak tu...
brg ade kat kajang...
aku ingat nak turun sana minggu depan ari jumaat...
ley tak ko pasangkan barang aku kat rawang jumaat malam sabtu?
jauh aku datang dari kuantan semata2 nak ko watkan, ley la bro?
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Next

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

cron