HAFKAT vs KEDAI SPARE PART - bagi items berikut, komen anda?

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

HAFKAT vs KEDAI SPARE PART - bagi items berikut, komen anda?

Postby bandi_jitra » Wed 15 Jul 2009 07:49 pm

salam...

saya nak mengumpul pendapat ramai berkenaan pembelian barangan berikut, yang mana lebih elok... ambil yang 2nd tapi ori di hafkat atau baru/recon di kedai spare part... Those items are :

a. Lower arm
b. drive shaft
c. arm belakang (tulang anjing) - betulkan saya kalo salah
d. compressor air cond
e. radiator
f. absorber / spring
g. bush atau getah lining pada pintu, bonet dan sebagainya
h. starter
i. alternator
j. distributor
k. motor power window dan regulatornye

mungkin ada banyak lagi barangan yang boleh ditambah dalam senarai untuk dibuat perbandingan. kedengaran seperti topik ini biasa saja namun ia amat berguna bagi pengguna kenderaan macam saya yang kurang ilmu berkenaan automotif ini...
saya amat harapkan pandangan, komen serta maklumbalas untuk kita berkongsi ilmu bersama dalam forum ini...

     
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby gh05t » Wed 15 Jul 2009 09:41 pm

beli je la spare part..dapat barang baru... kalau takde duit jgn main kete... baca buku kat rumah..tukar hobi dan minat kete kepada hobi dan minat membaca...
\"You are not a failure until the momment u stop trying!!!\"
User avatar
gh05t
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1058
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Johor Bahru - Putrajaya - Puchong - ipoh ( No Ahli : 416 )

Postby bandi_jitra » Wed 15 Jul 2009 10:41 pm

gh05t wrote:beli je la spare part..dapat barang baru... kalau takde duit jgn main kete... baca buku kat rumah..tukar hobi dan minat kete kepada hobi dan minat membaca...


hmmm...bagus le bahase ko ni bro...banyak sgt membaca kot? bijak sangat la jadik macam ni agaknye...
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby tautakpe » Wed 15 Jul 2009 10:45 pm

gh05t wrote:beli je la spare part..dapat barang baru... kalau takde duit jgn main kete... baca buku kat rumah..tukar hobi dan minat kete kepada hobi dan minat membaca...


Uish..
User avatar
tautakpe
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2086
Joined: Sun 26 Nov 2006 11:11 am
Location: ::..Jauh Menyelam Di Dasar Lautan Biru..::

Re: HAFKAT vs KEDAI SPARE PART - bagi items berikut, komen a

Postby MNS » Thu 16 Jul 2009 07:54 pm

bandi_jitra wrote:salam...

saya nak mengumpul pendapat ramai berkenaan pembelian barangan berikut, yang mana lebih elok... ambil yang 2nd tapi ori di hafkat atau baru/recon di kedai spare part... Those items are :

a. Lower arm - beli baru lagi ok
b. drive shaft - second pon ok halfcut pon ok
c. arm belakang (tulang anjing) - betulkan saya kalo salah- beli baru lagi ok
d. compressor air cond- second pon ok halfcut pon ok
e. radiator- beli baru lagi ok sebab skarang harga pon x mahal...
f. absorber / spring- beli baru lagi ok kalau x mampu second hand pon ok
g. bush atau getah lining pada pintu, bonet dan sebagainya- beli baru lagi ok
h. starter- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok
i. alternator- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok
j. distributor- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok
k. motor power window dan regulatornye- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok

mungkin ada banyak lagi barangan yang boleh ditambah dalam senarai untuk dibuat perbandingan. kedengaran seperti topik ini biasa saja namun ia amat berguna bagi pengguna kenderaan macam saya yang kurang ilmu berkenaan automotif ini...
saya amat harapkan pandangan, komen serta maklumbalas untuk kita berkongsi ilmu bersama dalam forum ini...

     
User avatar
MNS
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 22
Joined: Wed 14 Dec 2005 11:33 am
Location: JOHOR BAHRU

Postby MNS » Thu 16 Jul 2009 07:55 pm

gh05t wrote:beli je la spare part..dapat barang baru... kalau takde duit jgn main kete... baca buku kat rumah..tukar hobi dan minat kete kepada hobi dan minat membaca...


lama x dgar cite ko.....
User avatar
MNS
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 22
Joined: Wed 14 Dec 2005 11:33 am
Location: JOHOR BAHRU

Re: HAFKAT vs KEDAI SPARE PART - bagi items berikut, komen a

Postby MNS » Thu 16 Jul 2009 07:58 pm

MNS wrote:
bandi_jitra wrote:salam...

saya nak mengumpul pendapat ramai berkenaan pembelian barangan berikut, yang mana lebih elok... ambil yang 2nd tapi ori di hafkat atau baru/recon di kedai spare part... Those items are :

a. Lower arm - beli baru lagi ok
b. drive shaft - second pon ok halfcut pon ok
c. arm belakang (tulang anjing) - betulkan saya kalo salah- beli baru lagi ok
d. compressor air cond- second pon ok halfcut pon ok
e. radiator- beli baru lagi ok sebab skarang harga pon x mahal...
f. absorber / spring- beli baru lagi ok kalau x mampu second hand pon ok
g. bush atau getah lining pada pintu, bonet dan sebagainya- beli baru lagi ok
h. starter- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok
i. alternator- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok
j. distributor- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok
k. motor power window dan regulatornye- second pon ok, halfcut pon ok & recond pon ok

mungkin ada banyak lagi barangan yang boleh ditambah dalam senarai untuk dibuat perbandingan. kedengaran seperti topik ini biasa saja namun ia amat berguna bagi pengguna kenderaan macam saya yang kurang ilmu berkenaan automotif ini...
saya amat harapkan pandangan, komen serta maklumbalas untuk kita berkongsi ilmu bersama dalam forum ini...

     



semua item ni bergantung pada budget masing2.....
User avatar
MNS
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 22
Joined: Wed 14 Dec 2005 11:33 am
Location: JOHOR BAHRU

Re: HAFKAT vs KEDAI SPARE PART - bagi items berikut, komen a

Postby Wi_Ra » Fri 17 Jul 2009 08:43 am

a. Lower arm - halfcut  (kena panda pilihla...)
b. drive shaft - sama mcm lower arm
c. arm belakang (tulang anjing) - halfcut (kalau dpt evo punya lagi best...)
d. compressor air cond - elok beli baru japan punya
e. radiator - halfcutpun ok, double layerpun baru rm150...(baru kat kedai spare part RM350-RM400)
f. absorber / spring - halfcut
g. bush atau getah lining pada pintu, bonet dan sebagainya - beli baru
h. starter - halfcut , cari evo punya
i. alternator - halfcut (murah dan tahan)...harga baru mahal giler siot...
j. distributor - sama mcm alternator.....
k. motor power window dan regulatornye - sama mcm distributor..


- betul cakap bro MNS tu.... semuanya bergantung pada budget anda...kalau rasa budget kurang sket tapi nak kan spare part yg berkualiti , beli kat halfcut la....sebab brg halfcut ni kebanyakan dari Japan....so kualitinya lebih bagus daripada beli baru yg local made kat kedai spare part.....

- tapi kalau budget lebih, dan nak kan brg yg berkualiti, beli la baru yang original Japan punya....bukan local punya......

- aku adalah salah sorang pengguna tegar brg halfcut....sejak pakai kete daripada kancil-satria-saga-wira-honda- sampailah skang pakai perdana......
ada juga sekali dua pernah terbeli brg halfcut yg kureng sikit.....tapi selalunya tokeh halfcut akan bagi waranty, so boleh claim balik....

- kesimpulannya...(pada akula)....vote for halfcut , tapi ada juga part2 yg perlu dibeli di kedai spare part..

- aku perasan budak2 muda skang...tambah2 yg baru pakai kete sumer tak layan kedai potong dah....sumer  
  stok hantar kedai je....yelah duit byk kan ...apa ada hal...antar kete bayor je......

lu pikir sndirik la...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby lmst_jb » Fri 17 Jul 2009 03:06 pm

gh05t wrote:beli je la spare part..dapat barang baru... kalau takde duit jgn main kete... baca buku kat rumah..tukar hobi dan minat kete kepada hobi dan minat membaca...


orang  nak bertanya bukan menghentam...apa da...klau bagus sangat jgn pakai proton..
lmst_jb
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 0
Joined: Thu 06 Apr 2006 09:08 am

Postby putera_Satria » Fri 17 Jul 2009 03:12 pm

lmst_jb wrote:
gh05t wrote:beli je la spare part..dapat barang baru... kalau takde duit jgn main kete... baca buku kat rumah..tukar hobi dan minat kete kepada hobi dan minat membaca...


orang  nak bertanya bukan menghentam...apa da...klau bagus sangat jgn pakai proton..


APER KATER WAT SALAM PERKENALAN DULU...
Pengalaman telah mendewasakan......mematangkan fikiran.......
User avatar
putera_Satria
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 3341
Joined: Fri 29 Sep 2006 12:05 pm
Location: Nilai - KL - Kg Baru - terus ke Temerloh

Re: HAFKAT vs KEDAI SPARE PART - bagi items berikut, komen a

Postby acai » Fri 17 Jul 2009 03:29 pm

[size=1]
Wi_Ra wrote:a. Lower arm - halfcut  (kena panda pilihla...)
b. drive shaft - sama mcm lower arm
c. arm belakang (tulang anjing) - [size=1]halfcut (kalau dpt evo punya lagi best...)
d. compressor air cond - elok beli baru japan punya
e. radiator - halfcutpun ok, double layerpun baru rm150...(baru kat kedai spare part RM350-RM400)
f. absorber / spring - halfcut
g. bush atau getah lining pada pintu, bonet dan sebagainya - beli baru
h. starter - halfcut , cari evo punya
i. alternator - halfcut (murah dan tahan)...harga baru mahal giler siot...
j. distributor - sama mcm alternator.....
k. motor power window dan regulatornye - sama mcm distributor..


- betul cakap bro MNS tu.... semuanya bergantung pada budget anda...kalau rasa budget kurang sket tapi nak kan spare part yg berkualiti , beli kat halfcut la....sebab brg halfcut ni kebanyakan dari Japan....so kualitinya lebih bagus daripada beli baru yg local made kat kedai spare part.....

- tapi kalau budget lebih, dan nak kan brg yg berkualiti, beli la baru yang original Japan punya....bukan local punya......

- aku adalah salah sorang pengguna tegar brg halfcut....sejak pakai kete daripada kancil-satria-saga-wira-honda- sampailah skang pakai perdana......
ada juga sekali dua pernah terbeli brg halfcut yg kureng sikit.....tapi selalunya tokeh halfcut akan bagi waranty, so boleh claim balik....

- kesimpulannya...(pada akula)....vote for halfcut , tapi ada juga part2 yg perlu dibeli di kedai spare part..

- aku perasan budak2 muda skang...tambah2 yg baru pakai kete sumer tak layan kedai potong dah....sumer  
  stok hantar kedai je....yelah duit byk kan ...apa ada hal...antar kete bayor je......

lu pikir sndirik la...


[size=2]Sokong apa yg Bro Wira catatkan tu..
[size=2]Bagi aku,sebagai pengguna iswara,kalau cari barang kat hafkat,aku boleh upgrade kan skit.
[size=2]pakai barang2 sekend,tapi ori dan murah.
[size=2]contohnya starter,boleh masuk yg VR4 punya
[size=2]alternator,boleh masuk yg evo punya..haa...haa(boleh ke?)
Facebook:ikanpekasam@gmail.com
Slow & Steady Aku Tetap Disini
My Blog:http://my-resepi.blogspot.com
User avatar
acai
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2665
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: SikNey,SangLang,SgBuloh,PeeJay

Postby ZAINOOR » Fri 17 Jul 2009 03:31 pm

memula sekali tengok pada tahap ketebalan poket

biasanya tengok apa jenis barang yang nak dibeli.. kalau menda seperti

-bush yang melibatkan/berunsurkan getah/ball bearing yang seumpama, lebih baik beli baru
-kalau menda rare seperti barangan C10/C11/C12 dan sedaramaranyer.. dah tentu saya pile hafkat
-kalau menda pupus tapi bole bikin semula seperti axle saga, alternator, kompressor bole la amik rekon/hafkat utk low bajet, kalau bajet manyak bole amik baru.. tapi rege tu kadang kadang tak munasarawak

apa pun terpulang pada kepuasan diri masing masing, tapi pada aku menyelongkar longgokan hafkat tu satu kepuasan.. lebih lebih lagi kalau terjumpa parts spesis terancam..
User avatar
ZAINOOR
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 373
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: bandar tenuk

emm?? relexla....

Postby Rasyid » Fri 17 Jul 2009 03:51 pm

janganla ada yang tersinggung...kita jagala kata-kata kita, takit pulak menyinggung hati sahabat2 kite....  sabar bandi_jitra... emm pada aku plak, barang2 berunsur getah lebih baik pakai barula... sbb getah2 ni die makin lame makin xbagus... kalau macam


a. Lower arm - baru blh, halfcut pun ok...
b. drive shaft - baik beli barula....
c. arm belakang (tulang anjing) - [size=1]baru ok, halfcut pun ok, tapi kene pandaila...
d. compressor air cond - pakai baru punye....  
e. radiator - hbaru atau halfcut( skrang kan murah)
f. absorber / spring - halfcut (spring) absorber lagi baik pakai baru... adjustable pin sedap...hehehehe..monroe pun ok...
g. bush atau getah lining pada pintu, bonet dan sebagainya - beli baru
h. starter - halfcut lagi best...
i. alternator - nak bagus beli baru, tapi mahal cikitla....
j. distributor - n[size=1]ak bagus beli baru, tapi mahal cikitla....[size=1]
k. motor power window dan regulatornye - sbeli baruje...



P/S:   NI dari aku yang nuuuubisssssss... maafkan kalau ada tersilap kata2....
NICK          ;      RASYID
NO AHLI    ;      2222
PROCC       ;      HQ , KEDAH
NO TEL   ;     0134228531
YM           ;     kanchie_87@yahoo.com
RALLY ///  ART
User avatar
Rasyid
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 217
Joined: Tue 05 Aug 2008 11:54 am
Location: Sg. Petani,KL,keramat JB, kuala Lipis

Postby bandi_jitra » Fri 17 Jul 2009 06:21 pm

pendapat lain dialu2kan... bagus buah fikiran anda semua...
cuma ada yang dah matang tapi KURANG belAJAR...
takpe...
masing2 ada kekurangan dan kelebihan...
pengalaman atas kesilapan mengajar kita erti kehidupan...
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

emm???

Postby Rasyid » Fri 17 Jul 2009 06:39 pm

NICK          ;      RASYID
NO AHLI    ;      2222
PROCC       ;      HQ , KEDAH
NO TEL   ;     0134228531
YM           ;     kanchie_87@yahoo.com
RALLY ///  ART
User avatar
Rasyid
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 217
Joined: Tue 05 Aug 2008 11:54 am
Location: Sg. Petani,KL,keramat JB, kuala Lipis

Next

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron