Kereta aku susah nak start, masalah starter ke bateri ke..

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Kereta aku susah nak start, masalah starter ke bateri ke..

Postby stanum_wqn4425 » Sat 08 Aug 2009 07:06 pm

Salam semua,

Aku nak bertanya pada yang expert disini, aku punya kereta ni tetiba je susah nak start bila aku putar kunci dia. Aku pakai kereta Proton Saga LMST. Antara masalah yang terjadi ialah:

1. Nak unlock kereta pakai remote tu bunyi dia slow sangat. Lock kat pintu tu, tak naik langsung walaupun dah unlock. Kene pakai kunci masuk kt lubang pintu untuk naikkan lock.

2. Bila nak start kereta, dia akan ada bunyi 'tick' tick', tapi tengok kat board, lampu untuk bateri menyala semua. Radio tak boleh ON, bila nak turunkan tingkap guna switch, dia jadi slow sangat2.

3. Lepas 7-8 kali memulas batteri, baru dia boleh start, tapi bunyi masa nak start tu punyalah lemah.

4. Bila dah start, baru radio boleh ON, tingkap boleh turun n naik dengan speed yg normal.

5. Tunggu dalam 10-15 minit panaskan enjin, then tutup balik. Lock balik kereta. Bila try unlock kerete guna remote baru berbunyi secara normal. Boleh terus start enjin.

6. Benda ni selalu terjadi sejak akhir2 ni. And dah pergi dekat bengkel, dia cakap battery dah lemah.

7. Nak tukar batteri, mahal la plak. Lepas tu dengan Brand yang pelik2.

8. Selain dari tukar battery, ada cara lain tak untuk membaiki masalah kereta aku ni? Batteri kereta aku jenis yang kering, so ada dgr cerita boleh cas balik? Ke memang nak kene tukar juga? Kalau tukar, battery mana yang baik n harga yang berpatutan?

9. Bateri ni dah cukup 2 tahun sampai bulan 9 ni.

10. Kesimpulan nya, harap korang faham penulisan simple aku, dan assist aku untuk selesaikan masalah kereta kesayangan aku.. (1st car nih.. hehe)

11. Terima kasih banyak2 sebab sudi membaca.. nak munger..
|stanum_wqn4426|YM=onmids|No Hp=012-2105396| Name: Ahmad Iqbal| Area: Puchong|
User avatar
stanum_wqn4425
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 216
Joined: Tue 02 Oct 2007 09:46 am
Location: Bandar Puteri, PUCHONG

Re: Kereta aku susah nak start, masalah starter ke bateri ke..

Postby stanum_wqn4425 » Sat 22 Aug 2009 11:21 pm

Masalah battery aje. Dah tukar. Semua OK!.
|stanum_wqn4426|YM=onmids|No Hp=012-2105396| Name: Ahmad Iqbal| Area: Puchong|
User avatar
stanum_wqn4425
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 216
Joined: Tue 02 Oct 2007 09:46 am
Location: Bandar Puteri, PUCHONG

Re: Kereta aku susah nak start, masalah starter ke bateri ke..

Postby ujang76 » Sat 05 Sep 2009 03:31 pm

KONPOM BATTREY LA TUE..NANTI LETAK LA SKALI STATER RELAY ...KO JGN TOLAK KETA BRU NAK IDUP SUSAH LA YOP ......OK
zoomzoomzoom
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Re: Kereta aku susah nak start, masalah starter ke bateri ke..

Postby virus » Mon 07 Sep 2009 12:55 pm

Sme cam kes aku, bateri kong... Bro, utk ape starter relay tu?
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: Kereta aku susah nak start, masalah starter ke bateri ke..

Postby alarma » Sun 13 Sep 2009 05:11 pm

salam..

baru2 ni aku g check battery..pomen tu gna alat mende tah...tjuk bateri aku tahap pendamin "OK"..
so dia ckp try charge dlm 2-3 jam (NL70)...mandangkan waktu dh ptang sgt..nk bli juadah buka posa g...x dan nak cas...
mslh sama mcm tuan tanah...payah start kadang2...so..adakah ni mslh dr bateri juga ataw starter...

dlm plan nak tuka starter VR4/Perdana ke wira 4g93 sohc aku...bulih dak?
ataw servis dlu stater tu...tp boleh ke starter d servis.....?
sesape yg arif harap bantu...tqvm
"...bUKan sENGaJa MeLAnGGaR aRaHaN..
kADaNg tERLuPa WaTAk dAn pERaNaN
AkU maKhLUk TuHan..."
--- ini adalah cetakan berkomputer,tiada tandatangan diperlukan---
User avatar
alarma
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 103
Joined: Sat 19 Apr 2008 03:55 pm
Location: pi mai pi mai tang ni jugak yg bes!


Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron