Gearbox perdana leaking....tolongggg

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby V6_TURBO » Sat 20 Feb 2010 10:52 pm

Salam semua...

Ada masalah sikit dengan Auto gearbox perdana aku tahun 2002. Gearbox ada leaking selepas buat long distance.....

Ada tak sesapa dah pernah kena macam ni? Dah tanya pomen dia cakap mungkin dah makan pada ..... (lupa benda tu...rupa cam mangkuk jer)
dan kalau tukar seal jer belum tentu boleh elok balik...

Pomen cakap lagi kalau nak betul2 ok kena tukar gearbox??? Alahai....betul ker ni??



TQ
V6_TURBO
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 50
Joined: Thu 05 Oct 2006 10:13 am
Location: KL/Seremban



Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby virus » Sun 21 Feb 2010 02:20 pm

Pasti ker gear box, ko dh tgk ker bro? Ntah ntah oil seal drive shaft.....
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby V6_TURBO » Mon 22 Feb 2010 11:42 am

Aku dah tengok bawah kereta dengan pomen aritu. Minyak tu keluar memang area gearbox bukan driveshaft.
Lagipun minyak yang kluar tu aku pasti minyak gearbox kaler merah2. Sekarang minyak tu macam sentiasa kluar
pulak tapi sikit2 laa....menitik atas lantai.

Ada tak sesapa leh tolong ni?? Masak la kalau asyik nak tengok level minyak gearbox kalau nak jalan....tolonggg
V6_TURBO
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 50
Joined: Thu 05 Oct 2006 10:13 am
Location: KL/Seremban

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby Wi_Ra » Mon 22 Feb 2010 12:54 pm

salam bro..
biasanya kalau ada kes mcm ni aku lebih suka cari sendiri puncanya sebelum hantar ke bengkel...
tapi bro kenala berkorban masa sikit....cuba jerk kete....pastu baring bawah tengok betul2 dari mana punca kebocoran tsebut...
gunkan torchlight....dan cuba ketatkan semua skru2 yg berkenaan......termasukla skru utama tempat buang minyak GB....
ketatkan skru2 yg mengikat housing GB....housing GB oil filter, valve body...dll....
kalau still ada kebocoran, maybe gasket dah koyak......
aku rasa tak mungkin GB ko dah rosak, kalau GB ko dah rosak mesti ko boleh rasa masa drive........so jgn tggu lama2, takut nti efect pada GB pula.......GB perdana mahal woo bro...boleh beli sebiji kete Viva baru....
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby junjong46 » Mon 22 Feb 2010 12:56 pm

V6_TURBO wrote:Salam semua...

Ada masalah sikit dengan Auto gearbox perdana aku tahun 2002. Gearbox ada leaking selepas buat long distance.....

Ada tak sesapa dah pernah kena macam ni? Dah tanya pomen dia cakap mungkin dah makan pada ..... (lupa benda tu...rupa cam mangkuk jer)
dan kalau tukar seal jer belum tentu boleh elok balik...

Pomen cakap lagi kalau nak betul2 ok kena tukar gearbox??? Alahai....betul ker ni??



TQ


As'kum.. salam dari bro..

Untuk mencari spot leaking nie.. memula cuci dulu bawah gearbox dgn apa cara dan selepas tuh.. bawak kete ronda2 selama mana yg suka n balik ke tempat asal.. jek kete n check bawah gear box.. spot kat mana leaking oil tuh..  

Biasa leaking area gasket oil cover, oil seal converter(benda bentuk mangkuk tu la) .., drive shaff oil seal dan nut2 yg ader kat gear box tuh ( nut2 tu pon ader oil ring)..

kalau tukar gear box rugi la..kalau condition gear box masih cun..

Layannnnnnnnn........
WDF 6904 - 019 4779524
Ilmu Itu Cahaya - Jahil Itu Kegelapan.
User avatar
junjong46
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 446
Joined: Thu 22 Jun 2006 09:11 am
Location: Kulim-Bangsar Utama-KL Sentral-Parit Buntar No. Ahli: 1085

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby V6_TURBO » Mon 22 Feb 2010 05:35 pm

Terima kasih kepada yang reply;


Memang aku dah check dengan pomen hari pertama kena guna jack auto lifter tu...memang nampak jelas aaa..

Yang pasti, leaking bukan pada gasket oil cover atau drive shaft oil seal. Last sekali minyak tu menitik dekat hujung
salah satu nut yang bawah sekali sebelah oil cover tu....

Pomen suggest aku bukak gear box tu untuk pastikan apa yang problem...kemudian baru tukar mana yang suspect problem la..

So apa pandangan korang?? BTW upah turun gearbox baper ek??
V6_TURBO
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 50
Joined: Thu 05 Oct 2006 10:13 am
Location: KL/Seremban

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby Wi_Ra » Tue 23 Feb 2010 08:21 am

tang harga /upah tu aku tak tau la bro....
alhamdulillah setakat ni gearbok perdana aku takde masalah lagi...
minyak gear 2 bulan sekali tukar...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby junjong46 » Wed 24 Feb 2010 11:48 pm

V6_TURBO wrote:Terima kasih kepada yang reply;


Memang aku dah check dengan pomen hari pertama kena guna jack auto lifter tu...memang nampak jelas aaa..

Yang pasti, leaking bukan pada gasket oil cover atau drive shaft oil seal. Last sekali minyak tu menitik dekat hujung
salah satu nut yang bawah sekali sebelah oil cover tu....

Pomen suggest aku bukak gear box tu untuk pastikan apa yang problem...kemudian baru tukar mana yang suspect problem la..

So apa pandangan korang?? BTW upah turun gearbox baper ek??



Gear box bro pon cam tuh gak.. nut2 tepi cover tuh memang bole kuar minyak sebb kat nut2 tuh bila kita buka ader oil ring kat nut tuh.. bro buka nut n tadah minyak kuar..n beli oil ring baru ( kecik jer oil ring tuh) pasang n letak sikit gam gasket color kelabu tuh n ketatkan nut secukup rasa.. minyak tak kuar byk pon sikit jer..

Try la tgk..Layannnnnnnnnn.....
WDF 6904 - 019 4779524
Ilmu Itu Cahaya - Jahil Itu Kegelapan.
User avatar
junjong46
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 446
Joined: Thu 22 Jun 2006 09:11 am
Location: Kulim-Bangsar Utama-KL Sentral-Parit Buntar No. Ahli: 1085

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby V6_TURBO » Mon 01 Mar 2010 11:18 am

Bukan nut yang 4 bijik tepi cover tu bro.... ni nut besar yang tak pasti mungkin untuk pegang converter tu kot... ada 2 kalau tak silap.

Posisi nut tu vertical bukan ke bawah macam nut yang pegang cover tu.....
V6_TURBO
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 50
Joined: Thu 05 Oct 2006 10:13 am
Location: KL/Seremban

Re: Gearbox perdana leaking....tolongggg

Postby Puden » Mon 29 Mar 2010 10:13 am

nampak gaya macam nak kena tukar gearbox tu. kalau ada area sini hantar kat lon G ujang leh tolong check. Kalau bab upah buka gearbox perdana ni. selalu upah dia tak lebih RM300. tu yang paling mahal dah tu kalau kena 300. leh dapat kurang lagi dari tu. Kalau bro kat area utara nak tukar gearbox saya cadangkan pergi kat bumbung lima ada kedai kat situ. nak tukar murah sikit kat situ pasal dia akan beli gearbox kita tu. pasang oil cooler kat perdana pon dalam 250 je. ni jap lagi aku nak turun bumbung lima penang nak pasang oil cooler kat perdana. tumpang tak jadi masalah lagi. takut karang biar biar karang kong plak gearbox. pomen tu ada bagitau wira 1.6 ngan perdana lepas 150K meter dia kena berhati hati pasal kesihatan gearbox. dia boleh meragam bila bila masa start angka tu.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau


Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron