Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby GabanZ02 » Thu 04 Mar 2010 06:07 am

Salam pada otai2...
          
Saya ada masalah ngan keta wira aeroback 1.3  thn 2000...TB dah tukar baru tp enjin still bergegar time on air cond...dah p check cucuk computer x de masalah...ade mekanik bg tau api 2 plug api x cukup kuat ...dah tukar plug baru( api pendek ..test ngan alat ukur api...yg 2 lg ok ) masalahnya adakah saya punya distributor ade masalah.

Utk sementara kwn ada syor pakai FICD utk stablekan engin...kira ok la tp masa pandu rasa cam berat je dan ketika air cond cut out rasa ringan plak engin. waktu engin idling ok smooth...jd  gegar ketika on a/cond

   Jadi kesimpulannya disini saya nk tau  la ape masalah ngan engin keta saya ni....dah abih rm900 TB baru x kan nk bergantung ngan FICD tu je..

  minta tlg otai 2 jawab nye kemusykilan ni..
GabanZ02
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Thu 04 Mar 2010 05:27 am



Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby shukri_alps » Thu 04 Mar 2010 11:50 am

engine gigil sebab kena aircond,sejuk........
macam org gak
hehehehehe (gurau jer)

hmm kereta aku cuma rasa berat shj bila on aircond
itu biasa sebab belting aircond berkaitan dgn belting engine
so aku rasa ko punyer compressor aircond (dalaman dia dah problem,maybe clutch dlm compressor tu dah rosak ker...)
cuba ko try n error compressor tu dulu
kalau banyak modal,cari yg low-load(tak kuat tarik power engine)

ko engine gegar time on aircond ajer kan,kenapa ko tak survey sistem aircond dulu
mungkin TB asal ko,plug asal etc still OK,part lain kot yg problem
*******PROCC, HPA, YL hotline:- 0177488038 shukri_ahmad@pioneer.com.sg********
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby virus » Thu 04 Mar 2010 01:22 pm

Aku pun trtanye-tanye ape masalah sebenar kalo jd gini. Cam kete aku terase gak biler on airkon tu enjin mcm nak trcabut nyawa sekejap. Tp tak mati dan brgegar teruk arr. Spe bleh bg tau masalah sebenar, timing rendah ker aper ker?
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby GabanZ02 » Fri 05 Mar 2010 12:32 am

masalahnya air cond compressor aku dah tukar...yg lama tu pon gegar juga..Tp adakah kerana pulley compressor...sebab yg lama tu pulley besar sket....dan yg br kecil.... mekanik bgtau x de sangkut pe pon....yg confirm bila masuk supply kat coil compressor pusing lembut je ..x berat pon..

  pening aku...ade yg syor tukar distributor...yg pasti TB check x de alarm fault....tolong...pikir2 cam nk juai keta ni..dah putus harap ngan proton
GabanZ02
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Thu 04 Mar 2010 05:27 am

Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby virus » Fri 05 Mar 2010 08:19 am

Aku ase masalah api kurang kot, cer ko cek tgk...
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby Wi_Ra » Fri 05 Mar 2010 10:10 am

jual wira tu beli vios....   
abis citer...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2869
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby jadeng » Tue 13 Apr 2010 08:45 am

sy nubis baru ja perkenal diri td.....

sy rasa enjin gegar bila on ekon sbb masalah tuning kot... tuning x brapa btui... dulu masa sy pakai enjin lama 4g92 ad jgk masalah ni... pi tuning kat proton servis, ok sikit... kemdian bila tukar pakai 4g93, jadi semula maslah ni... kemdian baru2 ni pi tuning kat swasta (bengkel yang pakar) terus ok... hilang terus gegar time on ekon... gegar time masuk gear pon hilangh.... lembut tekan myk pon x trasa, tgk2 meter dah 160 kahkahkah...

ap yang buleh sy simpulkan sbgai nubis, maslah ni berpunca dr tuning.... cr pakar tuning....
jadeng
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 6
Joined: Tue 13 Apr 2010 08:16 am

Re: Enjin bergegar cam nak mati bila on Air con

Postby ruslan » Mon 21 Jun 2010 10:08 am

jadeng wrote:sy nubis baru ja perkenal diri td.....

sy rasa enjin gegar bila on ekon sbb masalah tuning kot... tuning x brapa btui... dulu masa sy pakai enjin lama 4g92 ad jgk masalah ni... pi tuning kat proton servis, ok sikit... kemdian bila tukar pakai 4g93, jadi semula maslah ni... kemdian baru2 ni pi tuning kat swasta (bengkel yang pakar) terus ok... hilang terus gegar time on ekon... gegar time masuk gear pon hilangh.... lembut tekan myk pon x trasa, tgk2 meter dah 160 kahkahkah...

ap yang buleh sy simpulkan sbgai nubis, maslah ni berpunca dr tuning.... cr pakar tuning....


oooo.. mcm tu ker jadeng... keta sy Wira SE 2004.. lebih kurang ler problem nya... tuning dan banyak kali sangat dah buat jat proton edar... mcm tu la jugak peel dia.... benda ni dah lama jadi.. x silap setahun pakai.. pening pala.. last2 buat tak reti jer...
ruslan
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 5
Joined: Wed 16 Jun 2010 01:46 pm


Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron