Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Ruangan untuk ahli mengenali bengkel panel ProCC dan soal jawab berkenaan masalah teknikal kereta Proton anda.

Moderator: ujang76

Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Postby Mohd Hifni » Mon 24 Jul 2006 10:33 am

Assalammualaikum semua ahli Berbayar ProCC dan ahli Portal ProCC,

Selamat datang ke ruangan bengkel Panel ProCC. Kini ahli boleh mengajukan soalan bekenaan dengan permasalahan kereta Proton anda diruangan ini.

Pihak Mekanik Lon G akan menjawab permasalah tersebut. Mekanik Lon G yang dilantik akan cuba menjawab diwaktu malam kerana pada waktu siang mereka sebok di bengkel Kemungkinan paling lewat permasalahan anda akan dijawab 1 atau 2 hari dari tarikh posting. Kalau kebetulan mekanik ada didalam forum, ia hanya mengambil masa 5 minit untuk menaip dan menjawab. semoga ruangan ini dapat digunakan sebaiknya oleh semua

Yang menjalankan tugas;

Mohd Hifni
Presiden ProCC
Kerana Kita ProCC,
Disini kita bertemu!
User avatar
Mohd Hifni
Presiden
 
Posts: 2434
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Malaysia



Postby roshamizan idrus » Wed 31 Jan 2007 02:07 am

saga lmts saya dah tukar servo pump vr4,bleeding dah byk kali,tak cun jgk,ngapenya,servo pump dah 2x tukar
roshamizan idrus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 3
Joined: Fri 22 Dec 2006 01:46 am

Postby KucingKelabu » Sun 04 Feb 2007 12:43 pm

Saya bawak Wira 1.3 Carb, Manual, tahun 1997

Ada beberapa isu:

- Minyak hitam selalu surut. Tak ada kesan bocor kat head, takda minyak atas lantai dan takde asap biru, tapi area2 block and gearbox tu mcm berminyak sikit. Rasa2 apa problem?

- Power steering buat bunyi menderam setiap kali belok. Lagi banyak belok, lagi kuat bunyik dia. Ni nak kena buat apa ye?

- Engine cover yang macam plastik warna hitam kat bawah enjin (belakang bumper) tu dah koyak sikit. Ni kalau ganti mahal tak?

Mekasih!

User avatar
KucingKelabu
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 76
Joined: Wed 31 May 2006 07:42 am

Postby ujang76 » Tue 20 May 2008 04:02 pm

alhamdulillah...........ni semua material jer bro,.....mana yg tahu bleh kongsi ilmu....lagi bnyk kita tau, lagi bnyak kita x tau.........selagi berforum kita x kan kekurangan idea.....insya allah any new info kami akan kongsi dgn tuan2 semua....tq.
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

Postby eddy_jpn » Mon 10 Nov 2008 09:17 pm

askum,gua nk tny skit,enjin gsr siap pasang skang brape die pny kos?
User avatar
eddy_jpn
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 8
Joined: Thu 03 Jul 2008 05:22 am
Location: temerloh pahang

Postby Wi_Ra » Tue 11 Nov 2008 06:59 am

eddy_jpn wrote:askum,gua nk tny skit,enjin gsr siap pasang skang brape die pny kos?


baru2 ni aku tanya harga saja, kat kedai potong RM8.5K...belum masuk upah pasang + minyak + belt...dll.
standby dlm RM12K ...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

start enjin pagi2 ada kuar bunyi crek crek dari area gearbox

Postby achoy » Mon 29 Jun 2009 03:10 pm

salam. dari mana datangnya bunyi tersebut. apa masalahnya . tapi bila tekan clutch atau enjin dah panas bunyi hilang. adakah mungkin clutch bearing atau gear box bearing. t.q
achoy
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Mon 29 Jun 2009 02:47 pm

Re: Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Postby ujang76 » Thu 03 Sep 2009 04:58 pm

mugkin juga dp :


1. clutch bearing
2. damper spring
3. input shaft
4. pressure plate

apa2 pun nak kena turun gear box n cek satu2.tq
zoomzoomzoom
User avatar
ujang76
Mekanik ProCC
 
Posts: 566
Joined: Mon 24 Jul 2006 10:47 pm
Location: SHAH ALAM,kuala kepis,kuala pilah,joseh

rpm - ROUND PER MINIT

Postby malikhkb » Tue 15 Sep 2009 01:12 pm

apa sebenarnya rpm ni....saya kurang faham lah. saya baru beli keta...tengok dalam buku dan dalam internet. rpm...rpm..kt dalam keta kita nak check kat mana...ada meter dia ke..mtk tolong sbb sy jahil sikit bab keta ni..baru nak belajar la ni..

cth ayat ok :

Enjin Campro CPS dan VIM
Sebagai tambahan kepada enjin DOHC asas sedia ada, Proton jugasedang membangunkan enjin CPS (Penukaran Profil Sesondol) dan VIM (Rongga Masukan Boleh Laras). Teknologi CPS adalah teknologi pemasaan injap boleh laras yang dibangunkan serupa dengan teknologi VTEC oleh Honda dan VVT-i oleh Toyota, tetapi bezanya ialah CPS menukar profil sesondol dengan menggunakan tapet tindakan terus dengan pin pengunci manakala VTEC dan VVT-i pula menggunakan lengan jumpelang dengan pin pengunci[1]. Mekanisme CPS bertindak pada 3,800 rpm, tetapi pada Proton Satria Neo CPS pula penukaran berlaku pada 4,400 rpm[2].
Enjin Campro CPS 1.6 mampu menghasilkan sehingga 125 kuasa kuda (127 PS; 93 kW) pada 6,500 rpm serta meningkatkan nilai kilasan kepada 150 N-m @ 4,500 rpm yang berterusan sehingga 5,000 rpm.[3]Proses pembangunan enjin ini sering mendapat kritikan di kalanganpeminat automotif kerana sering tertangguh walaupun jadual asal bagipenggunaan teknologi sedemikian sepatutnya mula digunakan pada tahun2005. Enjin Campro CPS hanya akan mula digunakan bermula dengan model Proton Gen-2 dan Proton Waja tahun 2008[4][5].
Kedua-dua teknologi CPS dan VIM saling bergandingan dan berfungsi dalam 3 mod berbeza seperti berikut:-
  1. Kelajuan enjin rendah (3,800 rpm ke bawah): Sesondol rendahdigunakan dan udara masuk melalui rongga masukan panjang untukpercampuran udara-bahan api yang lebih baik, seterusnya menjimatkanbahan api serta menghapuskan junaman kilasan pada rpm rendah.
  2. Kelajuan enjin sederhana (3,800 ~ 4,800 rpm): Sistem CPSmenukar profil sesondol dari sesondol rendah ke sesondol tinggi,membolehkan lebih banyak campuran udara-bahan api masuk dengan lebihlawas, sekaligus menyumbang kepada kuasa maksimum yang lebih tinggi.
  3. Kelajuan enjin tinggi (4,800 rpm ke atas): Sistem VIM menukar aliran udara kepada rongga masukan pendek dan lurus.
Selain enjin 1.6L, enjin Campro CPS juga terdapat dalam versi 1.8L,tetapi setakat 30 April 2008 ia masih belum digunakan pada mana-manamodel kereta Proton sebaliknya membuat penampilan sulungnya di dalamsebuah hoverkraf buatan Malaysia.[6].
<hajipc>
User avatar
malikhkb
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 22
Joined: Sat 22 Aug 2009 11:34 am
Location: Pengkalan Chepa, Kelate

Re: rpm - ROUND PER MINIT

Postby pcbahar » Tue 15 Sep 2009 02:35 pm

Kalau nak terang satu per satu payah la, banyak sangat.. kalau cakap omputih mungkin senang sikit..
rpm - round per minute - maknanya bilangan pusingan enjin dalam seminit.. kebanyakan kereta sekarang dilengkapi meter rpm (tachometer)

Lain-lain tu lama-lama faham la.. Teknologi proton ini sebenarnya sudah dipraktikkan dalam kerete-kereta lain yang lebih maju, seperti BMW, Honda, dsb.. Semakin canggih sesuatu teknologi yang diperkenalkan semakin mahallah harga kereta.. Ibarat komputer yang anda guna juga, saban tahun ada saja perkembangan teknologi mutakhir, tetapi hasilnya tetap output... Kereta? Asal sampai sudah..
pcbahar
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location:

Re: rpm - ROUND PER MINIT

Postby malikhkb » Tue 15 Sep 2009 03:47 pm

i see man...yg meter enjin sebelah kiri tu ya...betul lah kan, lama2 pandai lah kan. kawe baru beli keta, itu yg baru nk belaja ni. tak tahu menda pun...reti naik je. tq ya bos!!!
<hajipc>
User avatar
malikhkb
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 22
Joined: Sat 22 Aug 2009 11:34 am
Location: Pengkalan Chepa, Kelate

Re: Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Postby junkent85 » Sat 07 Nov 2009 11:57 pm

Hello,
Saya member baru.
Saga LMST saya tu ada masalah dengan temperature.
Waktu pagi, temperature stabil tapi waktu malam temperature tu naik 4 atau 5 petak.
Air dalan radiator penuh, kipas jalan, coolant air clear....
Sedang guna toyota long life coolant.

Kipas masih jalan apabila parking kereta, kena cabut and letak balik relay baru ok...
bukannya selalu ada masalah ini...
tapi kena perhatikan tiap tiap kali turun kereta...

lepas tukar absorber depan dan belakang, bila lalu bump ada bunyi cengkerik...

baru baru ni, dash board kat driver side terkeluar....
guna glu gajah pun tak dapat lekat...
boleh DIY?

i isi minyak ron95 rm50, jalan kawasan kl selalu....tak sampai 250km...dah habis...
macam ini...kuat makan minyak tak?


TQ....
junkent85
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 3
Joined: Sat 07 Nov 2009 11:16 pm

Re: Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Postby nick0tyne » Mon 21 Dec 2009 05:03 pm

elo, salam

kete aku prob wira (1.5 A), maybe throttle body, enjin bleh padam tetibe, antara berenti - jalan, tkpn berenti, kos nk tukar, 2nd bpe ye? membe aku sumbat V6 t/body (dier pkai wira gak), klu aku pakai gak ok ke?

bateri aku tk longlast lah, alternator prob ke? tp ade bunyik, "nggggggggggggggg" time stanby, klu tukar alternator bpe kos ek? 2nd la

minyak gearbox ade leaking skit kat bawah tempat alaa... kat palam pencucuh tu... (ape namenye aku pn tk taw, yg tmpat piston tu, head ye orang panggil?) macam kat antara gearbox ngan natang tu la...

=)
--------------------------------------------------------------------------------------------

~ your smile are the best regard ~

  
User avatar
nick0tyne
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 58
Joined: Mon 21 Dec 2009 04:19 pm
Location: Selangor D.E

Re: Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Postby ayein » Sat 23 Jan 2010 02:32 pm

salam...saya mempunyai kereta savvy tahun 2005 manual.sedia maklum dgn masalah 'biasa' savvy,saya ingin bertanya pihak tuan, di mana sya boleh mendapatkan spare part seperti ignition coil dan harness(cable plug)...utk makluman tuan sya tinggal di nilai,n9....

berapakah biasanya kos membaiki ignition coil dan cable plug tersebut?
sebelum ini saya pernah menukar speed sensor(dlm bulan 8 2009),tetapi masalah trsebut berulang kembali...adakah disebabkan masalah yg sama?

kerjasama dari pihak tuan amat saya hargai...terima kasih....

ayein
ayein
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 2
Joined: Sat 23 Jan 2010 02:09 pm

Re: Pertanyaan Tentang Permasalahan Kereta

Postby fauziasmawi » Thu 01 Apr 2010 04:50 pm

saya tak tahu nak mengadu macam mana..

saya beli kereta iswara (kereta kebal) dalam tahun 2006 disebuah kedai proton. saya dijajikan untuk mendapat baucer minyak bernilai RM2000. tapi masalahnya saya tidak dapat baucer itu. sehingga 4 bulan menunggu, saya ajukan masalah ini kepada pejabat proton ini. keraninya kata mereka tengah munghubungi dan berjajanji akan menyelesaikan dalam masa 2/3 bulan... apabila sampai tempoh tersebut, saya kepejabat proton ini semula... sayangnya kedai/pejabat proton ini telah tutup... saya tak tahu dekat mana harus mengadu.. tolong saya, walaupun nampak tak banyak tapi saya bukannya orang senang maka saya rasa ia tetap hak saya... ada sesiapa yang boleh bantu.. ucap terima kasih dahulu pd yg sudi membantu..
fauziasmawi
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 1
Joined: Thu 01 Apr 2010 04:40 pm

Next

Return to Bengkel Panel - Lon G Auto Services Sdn. Bhd.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron