Cluth Plate 1.6

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

Cluth Plate 1.6

Postby zoragon_krazz » Mon 14 Apr 2008 08:10 pm

Aku baru aje dapat sorg buyer yang nak jual klac plate 1.6 1 set,cover,bearing,cluth n flywheel 1.6 supertouring..harga yang ditawarkan RM220..agak2 ok tak?kmdn aku nak tanye ttg upah n semua sekali klu pasang benda nie..Thanks
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Re: Cluth Plate 1.6

Postby archira78 » Tue 15 Apr 2008 08:41 am

zoragon_krazz wrote:Aku baru aje dapat sorg buyer yang nak jual klac plate 1.6 1 set,cover,bearing,cluth n flywheel 1.6 supertouring..harga yang ditawarkan RM220..agak2 ok tak?kmdn aku nak tanye ttg upah n semua sekali klu pasang benda nie..Thanks


ok la tu... tp dh brape lama dia pakai clutch plate tu??? brape%, upah pasang aku x ingat la brape... dalam 50-100 kot... siap minyak gearbox, (Oilseal lain harga)

aku pn ade satu set nalk lego...(flywheel, clutch cover, clutch plate)
br pakai 2 bln... clutch plate cantik lagi... cuma xde clutch bearing jer... aku beli dulu dlm 3 ratus lebih kot...
KERNA KITA KAWAN:roll:
Mie@archira78 ::oops:
YM: mie4344@yahoo.com.my
User avatar
archira78
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 766
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Port Klang, Jeli

Postby zoragon_krazz » Wed 16 Apr 2008 11:25 am

klu rm300 mahal sgtlah..aku budget dlm rm200 ke bawah aje..ko punye jenis pe utk berapa cc?aku xsure berapa % yg tinggal sbb x tanye lagi nak tgk pun..location dia kat nilai3.aku pakai 1.3 skrg so mmg dah haus kmdn x pickup lagi..so baik tukar cepat2 dr kena tow plak nanti lagi byk duit nak bayar..
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby DeniyelWHL » Wed 16 Apr 2008 12:27 pm

zoragon_krazz wrote:klu rm300 mahal sgtlah..aku budget dlm rm200 ke bawah aje..ko punye jenis pe utk berapa cc?aku xsure berapa % yg tinggal sbb x tanye lagi nak tgk pun..location dia kat nilai3.aku pakai 1.3 skrg so mmg dah haus kmdn x pickup lagi..so baik tukar cepat2 dr kena tow plak nanti lagi byk duit nak bayar..



bwh 200 leh dpt ke.aku bulan lps bru wat gak.kedai membe aku kat glenmarie.abis rm440. (flywheel sp, clutch cover rm200), (clutch plate 1.6 2ndhand rm100).(minyak gear box, oil seal rm60).upah 80

deniyelhusin@yahoo.com                    [URL=http://Prepaid4U.Net/index.php?id=deniyel84]http://Prepaid4U.Net/index.php?id=deniyel84
[/URL]
User avatar
DeniyelWHL
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 239
Joined: Fri 24 Aug 2007 11:52 am
Location: Sabak Bernam ---> Kuala Selangor

Postby zoragon_krazz » Wed 16 Apr 2008 01:17 pm

dia dh reduce harga pada rm170 complete set..de 90% lagi,cm skrg nak fikirkan tempat nak wat yg murah2 lah.
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby archira78 » Fri 18 Apr 2008 09:38 am

upah mmg lebih kurang 80, oil seal lagi... bearing...
anyway aku dh jual clutch aku tu rm 250,

kalo 170 ok la tu...
KERNA KITA KAWAN:roll:
Mie@archira78 ::oops:
YM: mie4344@yahoo.com.my
User avatar
archira78
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 766
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Port Klang, Jeli

Postby LANE » Mon 21 Apr 2008 02:41 pm

apekah kelebihannya pakai 1 set clutch 1.6 pada wira 1.5 ?
nak tau gak nih plan nak tukar clucth plate ujung bulan ni
kalo best bleh gak la nak usha kan..
User avatar
LANE
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 242
Joined: Tue 25 Sep 2007 01:09 am
Location: Bdr Seri Permaisuri , Elephant Village , Kulim

Postby ZalDaGreat » Mon 21 Apr 2008 03:59 pm

Klu clutch plate dah rase mcm xbest tue baik tukar cepat...klu loose tngah jln kang lagi parah..member aku proton wira sedan 1.5 kene tow pkl 2 pagi kat highway kesas pasal clutch plate problem...kene hujung bulan plak tue...nak byr tow agi..nak byr pomen agi...nasib baik ader card kedit...swipe jer..
Hairizal:roll:

Personarianz Clanz :: www.thepersonaclub.com
User avatar
ZalDaGreat
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 106
Joined: Fri 18 Apr 2008 12:20 pm
Location: Bangi, Selangor

Postby archira78 » Wed 23 Apr 2008 08:12 am

LANE wrote:apekah kelebihannya pakai 1 set clutch 1.6 pada wira 1.5 ?
nak tau gak nih plan nak tukar clucth plate ujung bulan ni
kalo best bleh gak la nak usha kan..


clutch plate 1.6 nie besar sikit diameter dia(8")... so cengkaman dia lagi power la....
1.8 nyer lagi besar (8.5")....

1.3 ngan 1.5 sama je..

tapi kalo nak tukar kena tukar 1 set ngan flywheel... atau hantar pegi engineering buat lubang untuk 1.6 nya clutch cover...

ada gak yang pakai super touring nya flywheel... tp kena skim la..(berat tu)

kalo nak beli complete set yg dh mody try call lan_wlb mungkin dia ade stock lg...
KERNA KITA KAWAN:roll:
Mie@archira78 ::oops:
YM: mie4344@yahoo.com.my
User avatar
archira78
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 766
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Port Klang, Jeli

Postby lan_WLB » Tue 22 Jul 2008 11:29 pm

buat sendiri ja la
senang ja
Aku nak kongsi pengalaman DIY buka dan tukar flywheel untuk enjin wira 1.5GLi 2003
Aku ada la buka keta sorang mamat ni, jadi leh la kongsi pengalaman ramai-ramai.
Aku telah buka gear box keta satu mamat ni(buat dekat umah aku la)


Perbezan antara flywheel super toring 1.8 dan flywhell wira 1.5
Dari segi saiz sama,
Perbezaannya ialah super toring lebih berat dari flywheel wira.
Dari segi cluth cover dan cluth plate memang berbeza Cluth cover dan cluth plate super toring lebih besar
Saiz cluth plate untuk super toring 8 inci,
Walaupun flywheel super toring sama saiz dengan wira tetapi tapak cluth cover dan cluth berlainan..
Dari segi bearing plak sama,
Jadi bolehlah menggunakan bearing stendet wira.

Kesannya memang berbaloi Rm80(flywheel)+RM160(cluth cover&cluth plate baru`)+Rm35(Minyak gear 80/90W) RM275.00
Pikup memang terasa yang paling best, cukup mudah untuk spin dalam gear 2(aku cuba keta mamat tu la. Dia pakai RIM JRD 195/50/15 silverbatu)

Cara membuka gear box wira
Sebagai memudahkan kerja, asingkan skru dan nat mengikut 3 bahagian 1 bekas untuk atas, 1 bekas untuk bawah dan satu lagi untuk skru luar. Cthnya skru tayar
1.    Potong flywheel sesedap rasa
2.    Tanggalkan 2 tayar depan
3.    Buka minyak gear box
4.    Buka bojoin
5.    Tanggalkan drive shaf kiri dan kanan
6.    Tanggalkan speedometer
7.    Cable pump cluth saiz 12
8.    Tanggalkan stater buka 2 skru saiz 14
9.    Buka penutup gear box di bahagian bawah
10.    Buka mountin enjin antara gear box dengan body
11.    Buat satu penahan untuk menggantung enjin supaya memudahkan kerja(lihat gambar)
12.    Letakkan jet pada bahagian bawah gear box untuk menurunkan gear bok apabila semua skru dibuka, sekiranya gear bok tidak dapat dibuka cuba periksa kemunkinan terdapat skru yg tidak dibuka.
13.    Buka 6 skru cluth cover saiz 12.buka dengan berhati-hati supaya cluth cover tidak jatuh.
14.    Buka flywheel dengan soket 19, ketuk dengan penukul(merton)
15.    Gunakan skru 12 untuk menahan flywheel supaya tidak berpusing semasa membuka 5 skru flywheel tersebut.
16.    SELESAI………………………………………………………….

Proses memasang
1.    Pasang flywheel, letak mengikut lubang kerana  kerana jarak antara 5 lubang tersebut tidak sama.
2.    Pastikan kedudukkan cluth plate ditengah-tengah cluth cover.sekiranya tidak sama ini akan menyukarkan proses memasang goar box kelak.
3.    Pasang semua skru dan barang yang dibuka.
4.    Isi minyak gear.minyak boleh diisi dari lubang speedometer gear atau skru khas bahagian hadapan gear box.sekiranya minyak gear mengalir keluar pada skru 17 bermakna sudah mencukupi. Kunci skru penutup tersebut secukup rasa.


9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Postby fifa0910 » Wed 05 Nov 2008 07:22 pm

amboi...
bhasa mcm klas mmsak ja...
hehehe
User avatar
fifa0910
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 2
Joined: Sun 02 Nov 2008 12:56 pm

Postby shukri_alps » Thu 06 Nov 2008 09:38 am

aku baru masuk clutch set 1.6 dalam 1.5Gli sedan aku
tapi pomen aku modified flywheel, tak tahu apa dia buat, rahsia negara katanya

beza mang ada
gear 3 boleh tarik sampai 120 ~ 130
overall pickup memang beza dr standrad 1.5

feeling yg lain, no komen sebab engine standard, ekzos custom

kos semua sekali RM450++ ( clutch baru )
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Postby bandi_jitra » Thu 06 Nov 2008 01:23 pm

anyway, leh tak saper2 citer dgn lebih jelas lagi barang ae yang nak kena beli if saya nak upgrade flywheel standard 1.5 ke 1.6... sebab ade member2 mengadu keta jadi bergegar selepas wat.  tanye ni sebab nak wat gak...
BERBALAH BUKANLAH SENGKETA...
HANYA RAHMAT TUHAN BUAT KITA...
SUPAYA JADI LEBIH MESRA....

semakan saman jpj?
sebelum terlambat, sila semak di [URL=http://www.angelfire.com/clone/lelong/JPJ.htm][COLOR=#000000]http://www.angelfire.com/clone/lelong
User avatar
bandi_jitra
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 293
Joined: Sun 16 Dec 2007 10:07 pm
Location: KUANTAN, PAHANG. bandi_jitra@hotmail.com, No. Ahli : 2525

Postby wira95 » Thu 13 Nov 2008 09:00 am

barang2 yg nak beli.
1.3 upgrade 1.6 klac kit.

1. f/w supertoring lima lubang skru
2. klac 1.6 wira/waja 8 atau 8.5 inci
3. cover klac single pressure cukup.

atau,

4. beli set RBclucth RACING.

mana2 yg bekenan. flywheel kasi skim la. baru sedap..
pastu lenjan ler..hehe
User avatar
wira95
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 47
Joined: Fri 03 Nov 2006 11:50 am
Location: labuan

Postby apar » Thu 13 Nov 2008 10:03 am

kalau auto laks camner bro... ley tukar ker.......
('',) 014-8484-281 {azfar_shah642@yahoo.com} 010-5099-083 ('',)
User avatar
apar
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 3459
Joined: Mon 26 Feb 2007 03:30 pm
Location: PaHUnk + GamBunK + kUanTan

Next

Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron