gear 5 free tiba2 bila tengah speed

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

gear 5 free tiba2 bila tengah speed

Postby SHAHRAZ » Mon 06 Oct 2008 10:05 am

nak tanya ler bro and otai and pomen Procc..............................sape2 boleh tak bgtau apa punca penyebab jadi cam tu................tengah speed gear 5 tiba2 free...............cuak juga.....
http://www.perigiduit.com/?ref=shahraz. ... .....click here.....untuk mencari duit lebih

PELUANG BARU .....CUBA LAH :-http://www.pemasaranemail.com/laporan/index.php?ref=shahraz
User avatar
SHAHRAZ
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 212
Joined: Fri 08 Jun 2007 09:15 am
Location: PUTRAJAYA

Postby mista » Mon 06 Oct 2008 10:24 am

kerap jadi or baru sekali ni jer.. takut lock gear 5 problem la kalu kerap jadi...
coz keta abg aku jd gak...toyota LE. gear 5 tak mau sangkut...dok tahan jer bila nk hway.
solution cari lock utk gear 5 or gearbox utk kes abg aku tu...just FYI jer.
my hotline no: 013-5142359
User avatar
mista
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 322
Joined: Wed 20 Feb 2008 01:48 pm
Location: selama,Pk..kulim,Kdh..alma..bukit tengah..sbrg jaya,Png

Postby samuraix » Mon 06 Oct 2008 11:32 pm

Ermmm...
Clips (gigi) kat gear dah haus kot..
User avatar
samuraix
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 132
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuala Lumpur, Melaka, JB, Seremban, Kuching, Ipoh, Kuantan, Gua Musang(tempat petapaan) & Pulau

Postby wfb3133 » Tue 07 Oct 2008 01:18 am

masalah ni jgk le yg terjadi pada abg aku
wira 1.8 le dier mcm ni gak le
ble naik bukit jer gear 5 tendang balik
aku tau serba sedikit dr ape yg dier cte le...................
dia dah repair dah gearbox tu..............
ada dua benda yg selalu meragam
syncro dgn spring kat gearbox tuh
samada spring tu dah lembut or patah
atau pun syncro dah haus
spring tuh dok kat bhgn dpn gearbox
ada skru leh bukak n kalo bukak leh bwk kuar spring tuh
syncro kena bukak gearbox le
sbb dok dkt ngan gearing gearbox
arituh dier tukar skali ngan gear 5...............
costing arituh kalo xsilap dalam RM700

try le tanyer pada ujang or workshop yg speacialist dalam repair gearbox
selamat mencuba...............
User avatar
wfb3133
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 322
Joined: Sat 11 Nov 2006 04:21 pm
Location: AkU PuNyA SuKa MaNa AkU NaK PeGi

Postby samuraix » Thu 09 Oct 2008 01:00 pm

Perghh mahalnya...
Tambah lagi skit bleh dpt lagi 1set gearbox 1.8 kat kdai potong beb!
User avatar
samuraix
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 132
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuala Lumpur, Melaka, JB, Seremban, Kuching, Ipoh, Kuantan, Gua Musang(tempat petapaan) & Pulau

Postby deadpirate » Thu 09 Oct 2008 01:02 pm

ready duit untuk tukar gearbox la......tu dah tanda2 hampir nak kong tu
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Postby SHAHRAZ » Fri 10 Oct 2008 10:18 am

ye ke bro.........tp gear box tu baru tukar setahun yg lalu.................gear 5 tendang baru baru nih je......
kekadang tu tengah speed tendang.........masuk nih dah 4 kali.tendang gear..........cuak juga............takkan dah kong gear boxpuluuuuuuuuuuuuuuuuuuuusssssssssssssssssssss
http://www.perigiduit.com/?ref=shahraz. ... .....click here.....untuk mencari duit lebih

PELUANG BARU .....CUBA LAH :-http://www.pemasaranemail.com/laporan/index.php?ref=shahraz
User avatar
SHAHRAZ
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 212
Joined: Fri 08 Jun 2007 09:15 am
Location: PUTRAJAYA

Postby deadpirate » Fri 10 Oct 2008 10:25 am

pegi la check dulu.....takut gigi gear tu haus ke....
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Postby mXFioRE » Fri 10 Oct 2008 04:19 pm

assalamualaikum..
haha
kete aku baru lepas kene bende nih..
root cause die (pade pendapat aku la)adelah sebab kurang minyak gear box..(sebab leaking kat drive shaft)
then, gear2 dlm tu jd haus, n menyebabkan gear 5 tendang blk bile kite tgh jalan..
slalunye, gear 3 problem dulu baru gear 5..
tp x tau lak kes ko..
mcm aku, mase gear 3 prob, aku gagahkan lagi..
tp  bile gear 5 prob, aku gi tukar gearbox...
aku gi beli gearbox kat halfcut n then gi pasang kat kedai lain, kire save sket..
n bile tokey tu tnye gear 5 ok lagi ka?
ko jawab ok..
jgn jwb gear 5 ko kong, nnt die xnak trade in..

sekian.
speed kills!!
User avatar
mXFioRE
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 16
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Johor Bahru

Postby mXFioRE » Fri 10 Oct 2008 05:30 pm

hmm, lagi satu, mebi ko blh try tambah minyak gearbox ko tu dulu, sebab aku mase awal2 jadi, aku buat camtu, ok gak kejap, tp sebab dah leaking kat drive shaft, so minyak tu abes blk..n aku dah malas nak isi, sebab mmg dah kong dah gearbox aku..tp utk ko, mebi dpt diselamatkan lagi.
selamat mencuba.
speed kills!!
User avatar
mXFioRE
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 16
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Johor Bahru

Postby samuraix » Thu 16 Oct 2008 01:22 pm

2thn lepas gti aku penah ader problem mcm ni masa keje kat melaka. Ada salah seorg procc melaka (aku x ingat nama dia sbb hanya jumpa masa procc melaka buat pjumpaan di Padang MBMB Air Keroh) rekemenkan aku dgn sorg pomen yg tak berworkshop (hanya repair kat blkang umah dia je). Dia cuma mntk aku rm80 utk beli clips 2 (nama binatang 2 aku xingat), rm30 utk oil treatment & upah dia rm50. Alhamdulillah smpai skrg gearbox aku ok je.. Takde lagi bayi menendang-nendang dlm perut gearbox keta aku.
User avatar
samuraix
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 132
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuala Lumpur, Melaka, JB, Seremban, Kuching, Ipoh, Kuantan, Gua Musang(tempat petapaan) & Pulau

Postby SHAHRAZ » Wed 05 Nov 2008 09:45 am

samuraix wrote:2thn lepas gti aku penah ader problem mcm ni masa keje kat melaka. Ada salah seorg procc melaka (aku x ingat nama dia sbb hanya jumpa masa procc melaka buat pjumpaan di Padang MBMB Air Keroh) rekemenkan aku dgn sorg pomen yg tak berworkshop (hanya repair kat blkang umah dia je). Dia cuma mntk aku rm80 utk beli clips 2 (nama binatang 2 aku xingat), rm30 utk oil treatment & upah dia rm50. Alhamdulillah smpai skrg gearbox aku ok je.. Takde lagi bayi menendang-nendang dlm perut gearbox keta aku.



betul la bila aku hantar kat workshop ...pomen tu kata memang minyak gear dah kurang
aku perasan ada leaking kat baawah engin...........maybe minyak gearbox


bro ko ada kontek pomen tu tak..............................
http://www.perigiduit.com/?ref=shahraz. ... .....click here.....untuk mencari duit lebih

PELUANG BARU .....CUBA LAH :-http://www.pemasaranemail.com/laporan/index.php?ref=shahraz
User avatar
SHAHRAZ
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 212
Joined: Fri 08 Jun 2007 09:15 am
Location: PUTRAJAYA

Postby aLeM » Thu 30 Jul 2009 01:42 pm

aku punye kete saga, gear 4 yg tendang.. gear 5 ok je... tpkn, time bwk awek, xde plak meragam tendang2... ish, aku pn naik pelik...
aLeM
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 59
Joined: Sun 26 Jul 2009 01:34 am

Postby ledang » Thu 30 Jul 2009 09:06 pm

[quote="aLeM"]aku punye kete saga, gear 4 yg tendang.. gear 5 ok je... tpkn, time bwk awek, xde plak meragam tendang2... ish, aku pn naik pelik...[/quot

maaf le menyebuk. ari tu kete aku kena gak. gear 5 tendang modal 4rat je tukar gigi gear 5. ok la sampai skg
-ledang-
ledang
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 100
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: atas bumi, bawah langit

Re: gear 5 free tiba2 bila tengah speed

Postby shukri_alps » Mon 02 Nov 2009 04:19 pm

gear 5 aku baru start menendang semalam
banyak info2 di atas.TQ
kena hantar check dulu
harap boleh setel dgn kos yg murah
*******PROCC, HPA, YL hotline:- 0177488038 shukri_ahmad@pioneer.com.sg********
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Next

Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron