convert enjin injeksyen ke karburator

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

convert enjin injeksyen ke karburator

Postby waimengloi » Wed 12 Nov 2008 02:12 pm

nak tanya, sesapa ada pengalaman buat konvet injeksyen kepada karburator. saya pakai saga lama yg dah konvet enjin injeksyen wira

sekarang saya berhasrat nak konvet balik kepada karburator / webber

jadi apa yang nak kene ada? webber dah beli, barang apa lagi nak kena ada?
waimengloi
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 15
Joined: Tue 18 Mar 2008 08:46 am

Postby DeniyelWHL » Wed 12 Nov 2008 02:53 pm

xpenah lak degar yg pakai injection nk tuka carb.ade mslh ke ngn injection tu.yg pakai carb nk tuka injection biase org wat.

deniyelhusin@yahoo.com                    [URL=http://Prepaid4U.Net/index.php?id=deniyel84]http://Prepaid4U.Net/index.php?id=deniyel84
[/URL]
User avatar
DeniyelWHL
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 239
Joined: Fri 24 Aug 2007 11:52 am
Location: Sabak Bernam ---> Kuala Selangor

Re: convert enjin injeksyen ke karburator

Postby fendy5479 » Thu 13 Nov 2008 08:06 am

[quote="waimengloi"]nak tanya, sesapa ada pengalaman buat konvet injeksyen kepada karburator. saya pakai saga lama yg dah konvet enjin injeksyen wira

sekarang saya berhasrat nak konvet balik kepada karburator / webber

jadi apa yang nak kene ada? webber dah beli, barang apa lagi nak kena ada?[/quote]

bior betik nak convert carb?
jom tukar part dgn aku nak...
fendy5479
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 35
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Selayang

Postby waimengloi » Thu 13 Nov 2008 08:32 am

ya, nak convert injeksyen ke carburator/webber

jadi nak tau la, apa yg nak kene ada untuk buat semua tu, webber saya dah ada
waimengloi
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 15
Joined: Tue 18 Mar 2008 08:46 am

Postby wira95 » Thu 13 Nov 2008 08:54 am

bro kene cari

1. carb/webber
2. distributor carb.
3. manifold utk carb.
4. elektrik pump
5. pomen yg best

p.s. selamat menjadi pelangan tegar stesyen minyak petronas..
User avatar
wira95
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 47
Joined: Fri 03 Nov 2006 11:50 am
Location: labuan

Postby waimengloi » Thu 13 Nov 2008 09:00 am

1. carb/webber  (ada)
2. distributor carb. (ada)
3. manifold utk carb. (ada)
4. elektrik pump (ni menda apa? duk kat bahgian mana)
5. pomen yg best (pomen weber dah ada, kat tmn medan/kg datuk harun)

cuma nak konvet nih, banyak menda nak kene buat ke? sebab kalau dari carb ke injek, memang banyak kije dan amik masa



wira95 wrote:bro kene cari

1. carb/webber
2. distributor carb.
3. manifold utk carb.
4. elektrik pump
5. pomen yg best

p.s. selamat menjadi pelangan tegar stesyen minyak petronas..
waimengloi
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 15
Joined: Tue 18 Mar 2008 08:46 am

Postby wira95 » Thu 13 Nov 2008 09:08 am

rasanya klu buat sendiri bole bro.. time nak tune jer hantar kat pomen..

kerja tak byk berbanding nak konvert ke inject. ala elektrik pump tu klu takde
pakai jer pam minyak yg asal. yg melekat kat tepi timing belt tu.
ada 3 hos minyak tu. klu dah tukar injek bende tu dah takder pakai da..
User avatar
wira95
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 47
Joined: Fri 03 Nov 2006 11:50 am
Location: labuan

Postby waimengloi » Thu 13 Nov 2008 09:14 am

tu la, raser macam bole buat sendiri je.. tapi rasa was was.. cuma webber tu mesti buat kat otai webber gak

kiranya aku cabut je injeksyen part dan masukan carb tu je kan?


wira95 wrote:rasanya klu buat sendiri bole bro.. time nak tune jer hantar kat pomen..

kerja tak byk berbanding nak konvert ke inject. ala elektrik pump tu klu takde
pakai jer pam minyak yg asal. yg melekat kat tepi timing belt tu.
ada 3 hos minyak tu. klu dah tukar injek bende tu dah takder pakai da..
waimengloi
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 15
Joined: Tue 18 Mar 2008 08:46 am

Postby wira95 » Thu 13 Nov 2008 09:19 am

ya betul. jgn lupa ekzoz sensor pun cabut jugak. pastu tutup la dgn
skru ker. jgn welding kan lain kali nak masuk injek balik senang jer.
lagi 1, wayar2 wiring injeck tu balut baik ikat kat tepi2 enjin. jgn bukak.
senang lain kali plug and play jer..
User avatar
wira95
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 47
Joined: Fri 03 Nov 2006 11:50 am
Location: labuan

Postby waimengloi » Thu 13 Nov 2008 09:30 am

oo, jadi cabut yg perlu saja? ok paham dah.. kiranya, nanti kalau saya nak masuk injek semula, senang la kan


wira95 wrote:ya betul. jgn lupa ekzoz sensor pun cabut jugak. pastu tutup la dgn
skru ker. jgn welding kan lain kali nak masuk injek balik senang jer.
lagi 1, wayar2 wiring injeck tu balut baik ikat kat tepi2 enjin. jgn bukak.
senang lain kali plug and play jer..
waimengloi
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 15
Joined: Tue 18 Mar 2008 08:46 am

Postby DeniyelWHL » Thu 13 Nov 2008 10:01 am

ala kasi cabut je sume injection kit tu pastu jual kat member2 carb yang nk convert injection ni.leh tuka2 barang.top up ckit duit ke.ape ke.kesian kat org carb nk convert injct mencari injct kit murah2 nie. mcm aku nie.

deniyelhusin@yahoo.com                    [URL=http://Prepaid4U.Net/index.php?id=deniyel84]http://Prepaid4U.Net/index.php?id=deniyel84
[/URL]
User avatar
DeniyelWHL
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 239
Joined: Fri 24 Aug 2007 11:52 am
Location: Sabak Bernam ---> Kuala Selangor


Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron