Lower Arm & Bolt Joint Wira 1.3

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

Lower Arm & Bolt Joint Wira 1.3

Postby zoragon_krazz » Fri 20 Mar 2009 09:42 pm

Petang tadi aku g kedai kete nak wat alligmnet kmdn tokey kedai cakap diorg xleh nak buat sbb2nye

1. bolt joint wira aku belah kiri de problem..itu kata dia sbb dia goyang2
2. lower arm belah kiri pun dia kata problem tadi aku xtau mcm mana nak tau de masalah atau tak..pe komen
    korang ttg lower arm nie?

kmdn aku nak tau kdg2 de bunyi mcm tikus gak xtau dari area mana..so kawan2 yang leh bagi komen silakan kmdn aku cara buyer yang de jual 2benda nie dgn harga paling murah..sila PM aku yer.

mungkin..itu yang aku boleh kata mungkin sbb diatas bila aku amik corner ke kanan dlm 80km/j mcm ada slip tayar kiri ke dalam..cuak aku dibuatnye..harap2 de member membantui sblm jadi pe2
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby lan_WLB » Sun 22 Mar 2009 12:16 am

aku  penah tkar lower arm
yg baik punya RM55.00
buka 3 biji skru dekat bawah(kena jet keta masuk bawah keta)
satu skru 19 dekat bolt joint(kena ketuk kuat2 dekat tapak skru tu)
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Postby zoragon_krazz » Sun 22 Mar 2009 11:04 am

[quote="lan_WLB"]aku  penah tkar lower arm
yg baik punya RM55.00
buka 3 biji skru dekat bawah(kena jet keta masuk bawah keta)
satu skru 19 dekat bolt joint(kena ketuk kuat2 dekat tapak skru tu)[/quote]

sebelah RM55 aje ker?xdelah mahal..tp klu xpandai bukak upah kedai pasang mahal gaklah nmpknye..lower arm n ball joint tu skali kan?..pe akan jadi klu xtukar?
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby ENKEI » Sun 22 Mar 2009 11:44 am

Salam,
Aku pun x berapa tahu.sikit2 tu boleh la

Betul tu.Lower arm ngan bolljoint sekali.
Mcm yg ko rasa la,bila selekoh tayar rasa cam slip,tayar boleh makan sebelah,nak alignment memang x boleh dapat.
User avatar
ENKEI
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 167
Joined: Fri 20 Mar 2009 02:46 pm
Location: Malaysia

Postby zoragon_krazz » Sun 22 Mar 2009 01:07 pm

kmdn baru2 nie aku nak wat alligment cina tu kata screw chamber aku pki jenis biasa xleh nak adjust dah..pelik aku dibuatnye dulu boleh aje..2 kedai aku g semua reject xdpt nak buat..diorg kena pki screw tu harga RM35 sebatang baru leh adjust chamber lagi besar..sesetgh tempat dgr harga screw tu mau cecah RM50-60 sebatang..nasib baik de seorg mamat nie jual Rm10 aje sebatang..aku beli 2batang..skrg nie blm pasang screw tu lagi n x g adjust chamber pun lagi cuma buat alligment aje tu yg jadi slip aje ke kiri ke kanan bile aku bawak..myb sok aku g buat.
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby junjong46 » Sun 22 Mar 2009 10:28 pm

Lebih baik pakai lower arm yg ori proton.. hege tak mahal lebih kurang 78 - 80 lebih.. bro pernah pakai lower arm yg hege 55 tuh.. tayar tak center dah lower arm tu cepat kong.. sekarang pakai yg ori..kedai pomen tu jual hege RM78 ..baru aligment tayar okey.. nampak cantik jer position tayar kedua2 belah ingat body lari..

Layannnnnnnn........
WDF 6904 - 019 4779524
Ilmu Itu Cahaya - Jahil Itu Kegelapan.
User avatar
junjong46
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 446
Joined: Thu 22 Jun 2006 09:11 am
Location: Kulim-Bangsar Utama-KL Sentral-Parit Buntar No. Ahli: 1085

Postby zoragon_krazz » Sun 22 Mar 2009 11:59 pm

yang hal chamber screw tu leh komen plak x?dulu aku pakai screw biasa rasanya ok je..ni 2kedai cina xnak buat sbb screw biasa.klu harga rm70-80,upah pasang plak berapa?
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby wira1.6xliauto » Mon 23 Mar 2009 10:29 am

sy pun ada masalah mcm ni bro.... tyr makan belah kanan... paztu jln ada mcm bergelombang... aritu penah aku lyn corner belah kanan rasa nk terangkat kete..... aritu pomen tu cek dia kata tulang anjing yg pendek tu..... kalu gsr punye boleh masuk ke? rase mcm bahaya je kalu bwk laju.... x stabil je
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Postby zoragon_krazz » Mon 23 Mar 2009 05:11 pm

gsr aku xsure plak..kena tanya kat yg pro lah dlm hal2 nie..aku baru je singgah kat kdi cina di kelana jaya..turun site terus g kdi kete,cara dia buat bagus tp mula2 dia tanya dulu u ada chamber screw???terus aje aku tunjuk kan dia..klu xcukup aku masih simpan satu lagi..he3.dia adjust chamber buat aligment 4-4 tayar kmdn dia test drive..dia kata masih de lari skit masa corner kmdn alih tayar kanan depan ke kiri,yg kiri ke kanan..baru ok skitlah..cina tu ckp sbb dia mcm tu bila corner walau aligment n chamber dah sbb tayar sblh bunga dah kuranh sgt yg sblh masih tebal lagi..salah aku gak sbb tukar sblh aje masa beli kat klang dulu..so punca dah dpt bunga xsama tebal kmdn bunga tayar lain2.kesimpulan lepas nie nak tukar tayar tukarlah sepasang,aku tukar sblh pun sbb urgent time tu..lepas nie aku nak tukar lower arm plak..de bunyi tikus2 plak..tu lower arm prob ke?
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby wira1.6xliauto » Tue 24 Mar 2009 07:26 am

kat mane beli skru chamber tu bro? kalu kete stended mmg xde skru tu ke?

zoragon_krazz wrote:gsr aku xsure plak..kena tanya kat yg pro lah dlm hal2 nie..aku baru je singgah kat kdi cina di kelana jaya..turun site terus g kdi kete,cara dia buat bagus tp mula2 dia tanya dulu u ada chamber screw???terus aje aku tunjuk kan dia..klu xcukup aku masih simpan satu lagi..he3.dia adjust chamber buat aligment 4-4 tayar kmdn dia test drive..dia kata masih de lari skit masa corner kmdn alih tayar kanan depan ke kiri,yg kiri ke kanan..baru ok skitlah..cina tu ckp sbb dia mcm tu bila corner walau aligment n chamber dah sbb tayar sblh bunga dah kuranh sgt yg sblh masih tebal lagi..salah aku gak sbb tukar sblh aje masa beli kat klang dulu..so punca dah dpt bunga xsama tebal kmdn bunga tayar lain2.kesimpulan lepas nie nak tukar tayar tukarlah sepasang,aku tukar sblh pun sbb urgent time tu..lepas nie aku nak tukar lower arm plak..de bunyi tikus2 plak..tu lower arm prob ke?
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Postby zoragon_krazz » Tue 24 Mar 2009 09:49 am

aku xsurelah bro..kete stendet de atau x..tp seingat aku kete aku pki screw biasa aje ms yang terakhir buat aligment kat tg malim ok aje..myb sbb nak adjust dah xboleh tu yg diorg suh beli chambe screw tu..pki chamber screw nie boleh adjust lagi byk n besar dr screw biasa..klu nak beli ko bukak mudah.com.my kmdn masuk negeri selangor atau KL taip kat search CHAMBER SCREW akan kuar senarai penjual..ko leh pilih harga mana ko nak..klu ko beli kat kedai kete mau diorg charge mahal gile2 punye..mcm aku paling mahal diorg tawarkan RM35 sebatang..tempat lain xtaulah.ko beli dr buyer kat ctu kmdn g kedai suh diorg psang masa wat aligment n chamber
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby wira1.6xliauto » Tue 24 Mar 2009 10:14 am

ok aku dah amik no fon brader tu.... area selangor... tp dia xtulis pun daerah mane? bro aritu amik sendiri ke by pos...... tayar aku mmg mkn sblh...  aritu dia kata abs dah kong..... dah tukar dah.... tp jln mezti rase beralun.... bile corner lg la terasa


zoragon_krazz wrote:aku xsurelah bro..kete stendet de atau x..tp seingat aku kete aku pki screw biasa aje ms yang terakhir buat aligment kat tg malim ok aje..myb sbb nak adjust dah xboleh tu yg diorg suh beli chambe screw tu..pki chamber screw nie boleh adjust lagi byk n besar dr screw biasa..klu nak beli ko bukak mudah.com.my kmdn masuk negeri selangor atau KL taip kat search CHAMBER SCREW akan kuar senarai penjual..ko leh pilih harga mana ko nak..klu ko beli kat kedai kete mau diorg charge mahal gile2 punye..mcm aku paling mahal diorg tawarkan RM35 sebatang..tempat lain xtaulah.ko beli dr buyer kat ctu kmdn g kedai suh diorg psang masa wat aligment n chamber
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Postby zoragon_krazz » Tue 24 Mar 2009 11:11 am

dia dok kat selangor tapi keje kat rawang,aritu amik by hand aje senang cite cepat buat..jumpe kat pizza seksyen13 dekat stadium.ko set time dgn dia insyAllah dia akn dtg tgk masa dia plaklah..aku aritu beli 2batang saja spare sebatang mana tau kan..masalah aku dah settle cuma kena beli tayar bunga sama.
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby zoragon_krazz » Tue 24 Mar 2009 11:14 am

lupa aku nak tanya ko..sebatang dia jual berapa?
User avatar
zoragon_krazz
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 417
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:18 pm
Location: Dari Putrajaya ke Teluk Intan plak...

Postby wira1.6xliauto » Tue 24 Mar 2009 11:26 am

dia jual rm10... aku blum call lg.... tggu gaji la.... aku risau jgk kalu melarat penyakit tayar ni.... skrng pun pakai tyr spare....... aritu pomen tu kata kene tuka tulang anjing yg kecik tu pulak..... yg aku risau time cornering dia slip.... bahaya nk bwk penumpang..... aku br ingt nk masuk spring waja blakang skali


zoragon_krazz wrote:lupa aku nak tanya ko..sebatang dia jual berapa?
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Next

Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron