Trotel body nyer hal

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

Trotel body nyer hal

Postby kacangcaptangan » Mon 27 Jul 2009 04:51 pm

salam semua,

aku pegi tuning kereta pagi tadi..
tapi tak dapat buat adjusment aper aper pun .. sebab ada masaalah ngan Throtle Body..

berikut adalah bacaan

Crank A Snsr      687.5 r/min
Tps                     585.9 mV
Isc Servo V           0.0 Step (tak leh Baca)

Pomen tu cakap aku nyer gigi kat TB dah problem..

1- berapa price kebiasaanya.
2- leh DIY tak ?

perlukan bantuan kalian yang pernah terkena macam aku nie.. atau bantuan pomen pomen kereta..



terima kasih.

info tambahan
keretaku wira1.3 i
My Gear Nikon D300| D60| SB900| 18-200 vr| 18-55 vr| Battery Grip MBD10
User avatar
kacangcaptangan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 259
Joined: Thu 25 May 2006 02:37 pm
Location: .::Lumut, Perak~Kajang, Selangor. No AhLI : 1081::. 012 2795863

Postby Wi_Ra » Tue 28 Jul 2009 07:47 am

Salam bro...lama tak nampak nick ni... ...
memang selalu terjadi gigi tu patah....sebab ia hanya komponen plastik...
ada pernah dengar org repair balik gigi tu....tapi tak bleh tahan lama juga....
aku syorkan tukar aje trotel body tu abis cerita......
trotel body 1.5 pun boleh masuk , harga kat halfcut kalau kat kl ni dlm 200-300...tengok tmpt
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby MNS » Tue 28 Jul 2009 08:00 am

kalau TB punya gear yang plastik tu dah rosak boleh tukar...tapi check dulu sama ada thread gear kat TB dah ada makan atau tak...kalau dah ada makan kat TB tu x guna gak tukar gear plastik ni...nanti timing x betul gak.....kadang2 timing drop terus....
User avatar
MNS
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 22
Joined: Wed 14 Dec 2005 11:33 am
Location: JOHOR BAHRU

Postby wira1.6xliauto » Wed 29 Jul 2009 10:43 am

sama mcm aku alami jgk.... timing jd gile... pomen kata trotel bodi dah kong... aku tukar gigi tu mmg byk patah pun tp xlama pakai timing gile balik.... bukak cek blk tgk gigi tu xde pun patah... last2 ada member forum cakap kluarkan trus gigi tu xpayah pakai... paztu seting timing dia..... tp kene pakai ficd kalu nk pakai ekon....
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Postby kacangcaptangan » Wed 29 Jul 2009 01:15 pm

wira1.6xliauto :
last2 ada member forum cakap kluarkan trus gigitu xpayah pakai... paztu seting timing dia..... tp kene pakai ficd kalunk pakai ekon....



ok.. aku dah rasa macam tak tahu dah nie...

aper lak ficd tuh... ?
My Gear Nikon D300| D60| SB900| 18-200 vr| 18-55 vr| Battery Grip MBD10
User avatar
kacangcaptangan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 259
Joined: Thu 25 May 2006 02:37 pm
Location: .::Lumut, Perak~Kajang, Selangor. No AhLI : 1081::. 012 2795863

Postby wira1.6xliauto » Wed 29 Jul 2009 01:47 pm

ok sbnrnye kalu tak buang isc servo kit yg gigi tu maknanya TB tu xkan dpt bertindak utk idealkn timing ekon tu... maka rpm akan drop la bile on aircond.... ficd ni slalunye ada kat kete toyota je.... tp utk pengetahuan bro... yg sy dok cite pasal buang gigi gear tu sbb sy pakai wira 1.6.... TB dia xsama ngan yg lain.... kalu 4g91 & 4g93 mitsubishi isc servo dia lain la pulak..... bro pakai kete apa... xpun enjin ape?
wira1.6xliauto
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 116
Joined: Sat 31 May 2008 10:36 am

Postby kacangcaptangan » Wed 29 Jul 2009 09:43 pm

wira 1.3i

4g13
My Gear Nikon D300| D60| SB900| 18-200 vr| 18-55 vr| Battery Grip MBD10
User avatar
kacangcaptangan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 259
Joined: Thu 25 May 2006 02:37 pm
Location: .::Lumut, Perak~Kajang, Selangor. No AhLI : 1081::. 012 2795863

Postby kacangcaptangan » Wed 29 Jul 2009 09:58 pm

aku ada tanya ngan sepupu aku berkenaan masaalah aku nie..
dia pun dah tgk..

dia test cabut getah tu dari benda alah tu.. dia panggil vakum.. dia cakap kebiasaanya kalau dah on AC cabut benda tu timing akan tinggi..  tp ini timing tak tinggi pun timing rendah kekadang tu enjin mcm nak mati..

conclusionnye samaada aku nyer benda alah tu ada problem..  mungkin sumbat mungkin rosak...

  
boleh tak kalau benda ini DIY benda nie..

muungkin ada cara lain..


utk pengetahuan jugak .. aku nyer TB tak da masaalah setakat ini..
My Gear Nikon D300| D60| SB900| 18-200 vr| 18-55 vr| Battery Grip MBD10
User avatar
kacangcaptangan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 259
Joined: Thu 25 May 2006 02:37 pm
Location: .::Lumut, Perak~Kajang, Selangor. No AhLI : 1081::. 012 2795863

Postby MNS » Thu 30 Jul 2009 12:20 pm

FICD ni skang dah mahal kat Hcut dulu aku beli rm10 je..tapi skang harga dah lebih rm50
User avatar
MNS
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 22
Joined: Wed 14 Dec 2005 11:33 am
Location: JOHOR BAHRU

Re:

Postby jengkol » Sat 29 Aug 2009 08:18 am

MNS wrote:FICD ni skang dah mahal kat Hcut dulu aku beli rm10 je..tapi skang harga dah lebih rm50


yup...pkai jerk ficd..ako pun pkai kat kete ako...da pnh tuka throttle body baru...pas stahun jd balik bende same...hampeh jerk...kalu nk ako leh dptkan
jengkol
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Thu 21 May 2009 07:27 pm

Re: Re:

Postby kacangcaptangan » Wed 02 Sep 2009 08:18 am

jengkol wrote:yup...pkai jerk ficd..ako pun pkai kat kete ako...da pnh tuka throttle body baru...pas stahun jd balik bende same...hampeh jerk...kalu nk ako leh dptkan


yer ker bro.. dlm berapa hinggit tu..
sms kat aku 019 264 8817 kamal a.k.a kacangcaptangan
My Gear Nikon D300| D60| SB900| 18-200 vr| 18-55 vr| Battery Grip MBD10
User avatar
kacangcaptangan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 259
Joined: Thu 25 May 2006 02:37 pm
Location: .::Lumut, Perak~Kajang, Selangor. No AhLI : 1081::. 012 2795863

Re: Trotel body nyer hal

Postby THEHACHIROUKU » Wed 09 Sep 2009 12:34 am

ficd tu berapa harganya? aku dah lima kali tukar TB....
SMS 019-6788926 AKU NAK TAHU DEKAT MANA BOLEH DAPATKAN....
THEHACHIROUKU
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 10
Joined: Tue 08 Sep 2009 10:31 pm

Re: Trotel body nyer hal

Postby mz1482 » Thu 10 Sep 2009 11:42 am

Bende ni kan FICD?



Kalau pakai ni konpom enjin tak mati2? Sbb ape yer punca body throttle problem camtu? Kete saya pun masalah sama...bila on aircond...kalau pas free gear konpom enjin auto off....sebelum ni takde masalah...lepas eksiden terus jadi camtu...
mz1482
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 5
Joined: Thu 10 Sep 2009 08:37 am

Re: Trotel body nyer hal

Postby jengkol » Wed 23 Sep 2009 09:51 am

mz1482 wrote:Bende ni kan FICD?



Kalau pakai ni konpom enjin tak mati2? Sbb ape yer punca body throttle problem camtu? Kete saya pun masalah sama...bila on aircond...kalau pas free gear konpom enjin auto off....sebelum ni takde masalah...lepas eksiden terus jadi camtu...


bro...nk test pkai ficd neh?mslh ko same cam ako...engin mati2..
jengkol
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 7
Joined: Thu 21 May 2009 07:27 pm

Re: Trotel body nyer hal

Postby syed f » Fri 15 Jan 2010 12:53 pm

Salam. hmm. ambe pun dah guna FICD , so far dah 3 tahun, NO PROBLUMMM..!!
Sometimes in order to protect the people we love, we keep secrets.
Syed F o13-9o12787
User avatar
syed f
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 56
Joined: Mon 11 Jan 2010 06:40 pm
Location: Kuantan-shahalam-pantai timur-raub

Next

Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron