Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby vjsunesh » Thu 17 Sep 2009 01:41 pm

Kpd Otai,

nak tanya sikit,

Klu nak pakai Flywheel 1.8 ST kat gearbox wira 1.5 kena buat skim ????

tlg ajar skit...
Turbo = Tiada Untung Race Buat Orang
vjsunesh
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 38
Joined: Sat 19 Nov 2005 04:44 pm
Location: KLANG



Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby lan_WLB » Sun 27 Sep 2009 12:49 am

vjsunesh wrote:Kpd Otai,

nak tanya sikit,

Klu nak pakai Flywheel 1.8 ST kat gearbox wira 1.5 kena buat skim ????

tlg ajar skit...


tak perlu skim,
plug & play jaaa
Aku nak kongsi pengalaman DIY buka dan tukar flywheel untuk enjin wira 1.5GLi 2003
Aku ada la buka keta sorang mamat ni, jadi leh la kongsi pengalaman ramai-ramai.
(buat dekat umah aku la)


Perbezan antara flywheel super toring 1.8 dan flywhell wira 1.5
Dari segi saiz sama,
Perbezaannya ialah super toring lebih berat dari flywheel wira.
Dari segi cluth cover dan cluth plate memang berbeza Cluth cover dan cluth plate super toring lebih besar
Saiz cluth plate untuk super toring 8 inci,
Walaupun flywheel super toring sama saiz dengan wira tetapi tapak cluth cover dan cluth berlainan..
Dari segi bearing plak sama,
Jadi bolehlah menggunakan bearing stendet wira.

Kesannya memang berbaloi Rm80(flywheel)+RM160(cluth cover&cluth plate baru`)+Rm35(Minyak gear 80/90W) RM275.00
Pikup memang terasa yang paling best, cukup mudah untuk spin dalam gear 2(i RIM JRD 195/50/15 silverbatu)

Cara membuka gear box wira
Sebagai memudahkan kerja, asingkan skru dan nat mengikut 3 bahagian 1 bekas untuk atas, 1 bekas untuk bawah dan satu lagi untuk skru luar. Cthnya skru tayar
1.     Potong flywheel sesedap rasa
2.     Tanggalkan 2 tayar depan
3.     Buka minyak gear box
4.     Buka bojoin
5.     Tanggalkan drive shaf kiri dan kanan
6.     Tanggalkan speedometer
7.     Cable pump cluth saiz 12
8.     Tanggalkan stater buka 2 skru saiz 14
9.     Buka penutup gear box di bahagian bawah
10.     Buka mountin enjin antara gear box dengan body
11.     Buat satu penahan untuk menggantung enjin supaya memudahkan kerja(lihat gambar)
12.     Letakkan jet pada bahagian bawah gear box untuk menurunkan gear bok apabila semua skru dibuka, sekiranya gear bok tidak dapat dibuka cuba periksa kemunkinan terdapat skru yg tidak dibuka.
13.     Buka 6 skru cluth cover saiz 12.buka dengan berhati-hati supaya cluth cover tidak jatuh.
14.     Buka flywheel dengan soket 19, ketuk dengan penukul(merton)
15.     Gunakan skru 12 untuk menahan flywheel supaya tidak berpusing semasa membuka 5 skru flywheel tersebut.
16.     SELESAI………………………………………………………….

Proses memasang
1.     Pasang flywheel, letak mengikut lubang kerana  kerana jarak antara 5 lubang tersebut tidak sama.
2.     Pastikan kedudukkan cluth plate ditengah-tengah cluth cover.sekiranya tidak sama ini akan menyukarkan proses memasang goar box kelak.
3.     Pasang semua skru dan barang yang dibuka.
4.     Isi minyak gear.minyak boleh diisi dari lubang speedometer gear atau skru khas bahagian hadapan gear box.sekiranya minyak gear mengalir keluar pada skru 17 bermakna sudah mencukupi. Kunci skru penutup tersebut secukup rasa.




viewtopic.php?f=80&t=25817
9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby jackbean » Wed 14 Oct 2009 07:47 pm

Salam,  
nak tanya kalau saya pakai wira 1.3 dia ada bunyi berdengung....kata pomen pressure plate....
berepa kos dengan barang apa patut tukar???
kalau saya nak tukar clucth dgn flywheel pakai 1.6 boleh ker???
apa brg2 keseluruhan perlu saya stanby...kos dia???
pastu kalau saya nak pakai flywheel supertouring tak keras bila nak  pedal clucth.....
minta pendapat otai2.......
jackbean
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 11
Joined: Tue 04 Aug 2009 08:45 pm
Location: Pekan , Pahang

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby vjsunesh » Thu 15 Oct 2009 03:01 pm

Ko kena tukar c/cover la tu,

klu ko masuk flywheel 1.6 = 8" boleh dan biasa la kesannya keras sikit pastu kita give skim sebelum masuk....

Ada baru je masuk, tapi aku masuk nya 8.5" lagi besar....bestnya pergh power dia, tapi ko masuk 8" dah cukup sebab sebelum ni aku masuk 8", boleh spin gear 2 and gear 3 boleh gi 150km/h dan masih boleh gi tapi kena cut off sebab rpm dah maksimum....

Klu ko nak flywheel complete set super-touring 8" ko cal aku 0126629440..aku boleh dapatkan ...kat tempat aku kapar klang....
Turbo = Tiada Untung Race Buat Orang
vjsunesh
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 38
Joined: Sat 19 Nov 2005 04:44 pm
Location: KLANG

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby MaLaU » Mon 02 Nov 2009 02:47 pm

nak tanya skit,masuk kat wira g/box 1.5 manual

clutch set 1.8   (exeedy)           -8.5" $275
flywheel 1.8                                      $160
skim flywheel                                      $40________$475

ok ker harganya?

mcm mana ngan performance?

tq
User avatar
MaLaU
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 449
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: eLseWheRe

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby p44autoworks » Tue 29 Dec 2009 02:59 am

saya buat kat wsop saya rm 650 siap semua...complete clutch exedy japan..rujuk marketplace or layari links mudah.com
P44 Autoworks - Permatang Pauh - Penang - 012 5613988
Castrol Engine Oil 20w50 + Oil Filter + Servis Air Filter + Labour = RM 60
Castrol Engine Oil 15w40 + Oil Filter + Servis Air Filter + Labour = RM 85
Timingbelt 1.3/1.5 + Oil Seal + Bearing + Servis Panel Enjin/Cover + Labour = RM 150
www.mudah.my/p44autoworks - more packages<!-- google_ad_section_end -->
p44autoworks
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 9
Joined: Sun 27 Dec 2009 09:53 pm

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby MaLaU » Fri 16 Apr 2010 01:44 pm

ada kemuskilan nie..

wira 1.5 aku pakai f/wheel and set cluth 1.8 jenis excedy (8.5'')..pakai kali pertama 3 bln pertama ok..then lepas tu bila masuk gear 1 nak jalan enjin bergegar2 tersenguk2..klu terus masuk gear 2 xda hal..lama2 makin teruk jadinya
pastu aku p bengkel..bukak semula cluth tu..nampak ok jer..pomen lak cadang tkr yg lain..aku pakai jenis mitsubihi lak...dah nak masuk 2 bln nie..menda tu dah nampak akan terjadi lagi..

apa masalahnya yer?..pick up pon dah nak out skrg nie...
tq
User avatar
MaLaU
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 449
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: eLseWheRe

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby airiera » Thu 20 May 2010 08:22 am

kes ko same cam aku gak..tpi aku masuk clucth 1.6....maku gi masuk gear 1/2 tersenguk2...pick up pun makin kuren skrang......adeh....tlg lah ambe nih.....byk dh bis wit dek kne tipu ngan pomen2....de yg ckp dist, fuel pump lah....fuel filter lah, plug, cable plug, coil plug..sume dh ambe tukar....
airiera
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 9
Joined: Tue 23 Mar 2010 11:06 am

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby ketamblues » Thu 24 Jun 2010 09:12 am

airiera wrote:kes ko same cam aku gak..tpi aku masuk clucth 1.6....maku gi masuk gear 1/2 tersenguk2...pick up pun makin kuren skrang......adeh....tlg lah ambe nih.....byk dh bis wit dek kne tipu ngan pomen2....de yg ckp dist, fuel pump lah....fuel filter lah, plug, cable plug, coil plug..sume dh ambe tukar....



salam...ni sama juga dgn kes aku..gear 1 ngn reverse msti bergegar..aku pakai wira 1.6..clutch perdana...p balik kat pomen dia suruh tukar clutch baru...apa mslh nya..nak ty sikit clutch py waranty brapa bulan...
ketamblues
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 6
Joined: Tue 22 Jun 2010 02:57 pm

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby whiteGSR » Sun 27 Jun 2010 01:51 pm

Salam, nk menyampuk ni.. hehehe..
biasanye clutch plate warranty pn dlm 1 bln klau kt tmpt aku r, brg wear n tear ni ssh nk dpt warranty lama.
biasa kalau ko pkai clutch plate yg ori jrg der problem ni... aku igt flywheel tu bsr sgt.
klau 1.3 and 1.5 upgrade ke 1.6 ST sdh cukup aku rasa.. clutch pakai exedy japan pn ok..
jaga2 sikit r skang ni byk exedy local not japan...
setakat ni aku da wt kt lbh splh kete xder lak msaalh mcm tu..
~selamat mencuba~
User avatar
whiteGSR
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 41
Joined: Fri 14 Mar 2008 08:53 pm
Location: kL, Bangi,Perlis, Batu Pahat, JB.

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby Angeh » Fri 02 Jul 2010 04:43 pm

Lepas aku pakai alatan2 tu, selama 3 tahun, aku rasa..siapa2 yg dah pakai flywheel ni rajin2 tgk:-

- firewall..takut crack tak perasan. boleh letak bracket (cemana bentuk pon aku tak tau sbb aku dah nak tukar gearbox dlm sebulan dua ni)

- Telinga Clutch Cable.
ade kemungkinan patah. Tp mungkin juga sbb aku pny tu dah lama.

Semua tu pd aku disebabkan keadaan clutch yg keras. tambahan lagi dah memang stok nak kene tukar sbb kete pon lahir '94.

Nombor kehalian :- 1661 Nombor Contact : 019 7510507
User avatar
Angeh
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 372
Joined: Fri 13 Oct 2006 06:18 pm
Location: Shah Alam-Melaka-Muar-Kluang-JB

Re: Flywheel 8.5 from ST 1.8cc

Postby ketamblues » Sat 17 Jul 2010 10:46 am

whiteGSR wrote:Salam, nk menyampuk ni.. hehehe..
biasanye clutch plate warranty pn dlm 1 bln klau kt tmpt aku r, brg wear n tear ni ssh nk dpt warranty lama.
biasa kalau ko pkai clutch plate yg ori jrg der problem ni... aku igt flywheel tu bsr sgt.
klau 1.3 and 1.5 upgrade ke 1.6 ST sdh cukup aku rasa.. clutch pakai exedy japan pn ok..
jaga2 sikit r skang ni byk exedy local not japan...
setakat ni aku da wt kt lbh splh kete xder lak msaalh mcm tu..

~selamat mencuba~



salam bro...nnti boleh pm no fon...leh kita sembang mcm2 lagi...sebab saya punya problem skrang clutch saja
yang lain2 ok lagi
ketamblues
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 6
Joined: Tue 22 Jun 2010 02:57 pm


Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron