enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Ruangan para mekanik kereta berkumpul. untuk sesiapa nak bertanyakan soal masalah enjin kereta anda boleh tanya di ruangan ini.

enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby satriagli » Tue 13 Jul 2010 11:33 am

salam forumer semua...kepada bro yg otai2 n masak bab2 enjin ni ble la tolong aku sat...mcm ni..aku ada satria 1.3GLi bulan 4 thun depan dh bis byr balk...so aku cadang nak juai berapa la sgt dpt...so aku igt nak touch up skit2 sejali dgn nak uh cat baru....kebetulan enjin pun dh byk sgt dh leaking...ada gak cadagan nak tukar je enjin apa yg patut biar sedap skit dr 1.3..aku terfikir gak nak buh enjin 1.6 tp kekadang terfikir gak nak try sumbat enjin mitsubishi...tp masaahnya aku ni pekak skit pasai enjin keta ni....korang ble tlong suggest aku x mana2 enjin yg leh letak sesuai dgn aku yg xbrapa cukup bajet ni...janji xsedap skt dr dulu.....xdak turbo pun xpa la janji sedap dr enjin asal....1.3 faham2 la berat mana da pickup....so bro yg otai2 semua tolong aku...gtau harga sekali tau harga termasuk harga upah pomen...tq
WHH 7554
013 9733073
User avatar
satriagli
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 38
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: alor setar KEDAH



Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby idnawse » Tue 13 Jul 2010 06:29 pm

Ni sumer enjin DOHC..
4g91 jer kalau nak rasa kelainan sikit dr versi 1.5 yg lain
4g92 mivec jer kalau nak layan NA pada kos dan kuasa yang berbaloi
4g93t jer kalau nak layan tebo pada kos yang berpatutan

kalau nak layan SOHC pun...banyak gak pilihan.

Nak kelainan lagi? 6A10 V6 pun leh gak..

Tetapkan dulu ati tu sebab apa nak tukar enjin, baru leh fikir2kan apa enjin yg patut.
User avatar
idnawse
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 365
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perak

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby Wi_Ra » Wed 14 Jul 2010 08:44 am

tepuk poket tanya selera....  
ada byk pilihan diluar sana...
keluarga 4g9X sumer boleh sumbat ke dlm kete ko..
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby satriagli » Wed 14 Jul 2010 11:44 am

tq..bro2 semua...berapa bajet sebji 4g91 @ mivec?...jpj approve x
WHH 7554
013 9733073
User avatar
satriagli
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 38
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: alor setar KEDAH

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby Wi_Ra » Wed 14 Jul 2010 03:46 pm

4g91 (1.5) - sekitar 3.5K - 4.5K
4g92 (1.6) a.k.a Mivec - sekitar 7-8K
4g93T (1.8) a.k.a GSR - 10-11K

harga tak tentu ikut tmpt...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby WDQ8867 » Wed 14 Jul 2010 05:49 pm

masok 4G92 mivec ... good choice tapi mahal compared to lain 4G9X (N/A bukan tebo)
original enjin mivec pakai kat kete 2 pintu mitsu. ala ala satria so power dia compare to power to body weight ratio cantik.
lau u tarik gear 3 pun bole feel the G's n tayar bole spin lagi .......... plus JPJ tak kacau body 1.3cc senang approve   

my choice n rekomen .... 4G92 MIVEC INSIDE   
User avatar
WDQ8867
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 19
Joined: Tue 13 Apr 2010 05:00 pm
Location: Pee Dee

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby satriagli » Wed 14 Jul 2010 09:56 pm

ooo...tu xtermasuk upah ke bro?....kena cri pomen plak yg expert pasang...selalunya enjin tu pomen yg cari atau kita sendri masuk halfcut beli seketoi...
WHH 7554
013 9733073
User avatar
satriagli
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 38
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: alor setar KEDAH

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby Wi_Ra » Thu 15 Jul 2010 09:52 am

ye bro itu harga saja..
upah pasang biasa dlm 1.5K itu belum masuk minyak2, dan belt dll, endorse JPJ lagi...
stnbykan 2K la utk semua tu....

pemasangan terpulang pada awak...
ada setengah halfcut yg sediakan pemasangan sekali...maknanya siapkan duit dan hantar kereta sahaja...
dulu kete wira akupun camtu gak...antar kete je...pastu tunggu dia call..... seminggu je dah siap..dtg bwa duit - amik kete...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby WDQ8867 » Thu 15 Jul 2010 09:53 am

satriagli wrote:ooo...tu xtermasuk upah ke bro?....kena cri pomen plak yg expert pasang...selalunya enjin tu pomen yg cari atau kita sendri masuk halfcut beli seketoi...


yup standby dlm rm10k munkin lebih depends condition enjin kete n kuli pomen ...... semua termasuk pasang
lau pomen kenal bole nego kot .......... n also tak luper kene tukar timing belt n brg lain  plus servis enjin sekali.

sal halfcut ada 2 choise ......1) carik halfcut sendiri pas tu bagi pomen pasang (sambil carik bole belajar sal enjin kete tu sikit)
2) bagi pomen carik tapau semua hantar kete jer kuar da siap.

halfcut tu dtg seketol gan enjin/dassboard/depan absober/wiring ECU n semua komponen enjin saja (no body kit) lau nak kene tambah duit.
(masa carik try dpt kan stering sekali baru matching gan dashboard)
User avatar
WDQ8867
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 19
Joined: Tue 13 Apr 2010 05:00 pm
Location: Pee Dee

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby satriagli » Thu 15 Jul 2010 11:34 am

[quote="Wi_Ra"]ye bro itu harga saja..
upah pasang biasa dlm 1.5K itu belum masuk minyak2, dan belt dll, endorse JPJ lagi...
stnbykan 2K la utk semua tu....

pemasangan terpulang pada awak...
ada setengah halfcut yg sediakan pemasangan sekali...maknanya siapkan duit dan hantar kereta sahaja...
dulu kete wira akupun camtu gak...antar kete je...pastu tunggu dia call..... seminggu je dah siap..dtg bwa duit - amik kete...[/quote]




oooo..mcm tu ek...lebih mudah bw keta masuk halfcut bg pomen situ buat..tgu siap amk je...tp ada x lepas depa psang enjin ada yg major prob..takut pomen xbrapa tauliah hehe..maklum la depa psang..kita duk umah..xdan nak p tgk....yaang pasal geran tu workshop akn setelkan jugak ke..kita yg kena runner sedri...berapa plak caj kena jpj...kete kena masuk puspakum dulu ke lepas siap psang enjin tu..tolong bro otaii
WHH 7554
013 9733073
User avatar
satriagli
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 38
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: alor setar KEDAH

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby satriagli » Thu 15 Jul 2010 11:37 am

[quote="WDQ8867"][quote="satriagli"]ooo...tu xtermasuk upah ke bro?....kena cri pomen plak yg expert pasang...selalunya enjin tu pomen yg cari atau kita sendri masuk halfcut beli seketoi...[/quote]

yup standby dlm rm10k munkin lebih depends condition enjin kete n kuli pomen ...... semua termasuk pasang
lau pomen kenal bole nego kot .......... n also tak luper kene tukar timing belt n brg lain  plus servis enjin sekali.

sal halfcut ada 2 choise ......1) carik halfcut sendiri pas tu bagi pomen pasang (sambil carik bole belajar sal enjin kete tu sikit)
2) bagi pomen carik tapau semua hantar kete jer kuar da siap.

halfcut tu dtg seketol gan enjin/dassboard/depan absober/wiring ECU n semua komponen enjin saja (no body kit) lau nak kene tambah duit.
(masa carik try dpt kan stering sekali baru matching gan dashboard)[/quote]




uiushh..sampai 10k gak ek...aduhh...gua igt gedebuk  gedebak dlm 5-6k complete......lau beli sektoi apa org panggil tu nose cut or half cut mcm tu la..mahal x?.....bg dia psang sekali dashboard...satu lg lama x amk msa pomen nak setup semua tu sampai siap...hehe
WHH 7554
013 9733073
User avatar
satriagli
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 38
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: alor setar KEDAH

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby WDQ8867 » Thu 15 Jul 2010 02:45 pm

uiushh..sampai 10k gak ek...aduhh...gua igt gedebuk  gedebak dlm 5-6k complete......lau beli sektoi apa org panggil tu nose cut or half cut mcm tu la..mahal x?.....bg dia psang sekali dashboard...satu lg lama x amk msa pomen nak setup semua tu sampai siap...hehe



kalau 5-6k dulu about 5 thn lepas enjin mivec rumah lepas la ..... lau skrg 4G91 jer bole dapat.
lau nak pasang carik pomen n kedai yang senang pergi tgk hari hari baru dapat tahu apa dia buat n bole jugak blajar sikit sal kete n enjin. lau antak jauh dr uma pasang kiter tak tau dia pasang btol tau tidak bab pasang enjin gan kemas ambik dlm seminggu gak
n pengalaman member i pasang enjin tebo kat puchong mun lee kedai potong besar kat selangor pas pakai few month timing belt putus kena  repair hilang rm1000.00 bab valve semua patah. so tgk kat timing belt putus dia pasang local punya. so menyesal la member.
(hati hati) hmm cam tu survey survey la sikit tapi enjin mivec memang mahal n boleh dikatakan rare jugak lau nak dapat condition halfcut cantik.
User avatar
WDQ8867
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 19
Joined: Tue 13 Apr 2010 05:00 pm
Location: Pee Dee

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby Wi_Ra » Thu 15 Jul 2010 03:22 pm

aku bagi cadangan je nak ikut tak nak ikut suka hati ler, duit korang....
kalau ader bengkel kat depan umah...antar la depan umah ko lagi senang ...kalau nak senang lagi pasang sendiri....
so far aku dah rekemen lebih 10 org member, ambil kat halfcut yg aku beli halfcut dulu, n pasang kat situ takde maslahpun...
termasuklah kete aku sendiri...(skang dh jual dah pun).....




- dah muak main halfcut,harga giler2 skang......
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby arisk » Thu 15 Jul 2010 09:59 pm

kalu xnak pening2 sgt.. masuk je 4G15....   jimat pun jimat.. murah pun murah.. bleh tapau vios lagi hehehe
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

Re: enjin yg sesuai untuk SATRIA 1.3GLi

Postby Wi_Ra » Fri 16 Jul 2010 08:24 am

arisk wrote:kalu xnak pening2 sgt.. masuk je 4G15....   jimat pun jimat.. murah pun murah.. bleh tapau vios lagi hehehe


der....ko senyap je..amcam new job? ok ke...
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Next

Return to Enjin Talk V2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron