SURBO....alat mempowerkan kete...

Ruangan Saga@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Saga, Iswara, New Saga.

SURBO....alat mempowerkan kete...

Postby zdie81 » Sun 11 May 2008 03:58 pm

Askm kengkawan sumer...
ader sesapa yg pernah mencuba SURBO ni...aku baru je pakai semalam...
So far, memang ader kete ader improvement...gear 3, tekan pedal setengah je dah leh cacah rm80km/j.
Tp yang paling aku suker, ete aku rase ringan jer nak..jarum km pun mcm ringan jer nak naik....hehe...
Tp aku masih dalam peringkat mencuber lagi...aper2 aku akan bagitau lagi selepas seminggu kerana dalam seminggu aku akan buat ujian... disni aku selitkan gambo2 pemasangan surbo kat kete aku..
apa2 pandangan sila berikan yer...kalo ader berminat pun leh bgtau aku...leh bukak tt test mende ni...hehe

Host udara dibuka bagin membolehkan SURBO dipasang pada bahagian tu


Nilah keadaan dalam bay enjin kete aku selepas dipasang mende alah ni



Struktur SURBO dipandang dari muncung dier...


Act, mende ni berfungsi dengan memampat kan kandungan udara yang masuk ke karburetor sekaligus menjadikan pembakaran lebih sempurna dan lebih menjimatkan.
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Re: SURBO....alat mempowerkan kete...

Postby radeitz_5001 » Sun 11 May 2008 04:06 pm

zdie81 wrote:Askm kengkawan sumer...
ader sesapa yg pernah mencuba SURBO ni...aku baru je pakai semalam...
So far, memang ader kete ader improvement...gear 3, tekan pedal setengah je dah leh cacah rm80km/j.
Tp yang paling aku suker, ete aku rase ringan jer nak..jarum km pun mcm ringan jer nak naik....hehe...
Tp aku masih dalam peringkat mencuber lagi...aper2 aku akan bagitau lagi selepas seminggu kerana dalam seminggu aku akan buat ujian... disni aku selitkan gambo2 pemasangan surbo kat kete aku..
apa2 pandangan sila berikan yer...kalo ader berminat pun leh bgtau aku...leh bukak tt test mende ni...hehe

Host udara dibuka bagin membolehkan SURBO dipasang pada bahagian tu


Nilah keadaan dalam bay enjin kete aku selepas dipasang mende alah ni



Struktur SURBO dipandang dari muncung dier...


Act, mende ni berfungsi dengan memampat kan kandungan udara yang masuk ke karburetor sekaligus menjadikan pembakaran lebih sempurna dan lebih menjimatkan.



[size=2]masa kat melaka aritu aku sempat belek enjin keta no_result..dia pon pakai mende alah ni gak...lebih kurang cam gitu la rupenye..
[size=2]rasa pon mcm berminat...just plug n play je kan..ingat nak test gak nanti..
~...Rilek-rilek sudahhh...~
apache_j84

User avatar
radeitz_5001
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 661
Joined: Sun 24 Jun 2007 01:46 pm
Location: KL - Cheras - Pontian ( Ahli yang ke : 1560) 0172099557

Postby zdie81 » Sun 11 May 2008 04:13 pm

haah..plug n play jer..cumer kene ikat kuat kat muncung host air filter tu jer la....

kalo minat aku leh rekemen...bos SURBO ni tinggal dekat umah aku jer...kalo minat aku leh tolong..xde komisen pun untuk aku..cume membantu rakan2 disini...
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Postby matlan80 » Sun 11 May 2008 06:18 pm

Aku dah pakai surbo dari tahun 2002....ada rahsia di sebalik turbo nie....nak tau ka..? hehehe...
Memang enjin jd ringan...tapi ada satu side korang kena tau...cuba buat mcm nie...
aku biasanya gear 1 tarik sikit ja untuk tork,masuk ja gear ke 2 aku biarkan meter RPM aku mencecah 2500,lepas tu korang lepas minyak dalam 2 second and then tekan minyak balik,meter RPM sekurang kurangnya mencecah 4000 ke 5000 rpm ( ikut kondisi kereta la..)   dalam kelajuan mencecah 100 ke 120,lepas tu push ke gear 3 ulang balik macam tadi...kelajuan kereta LMST aku pernah mencecah 150 gear ke 3..aku pernah try jalan belakang seagate penang,tapi gear 4 aku slow balik sebab stering goyang..huhuhu...  ..

selamat mencuba...tekan lepas tekan,tekan lepas tekan,tekan lepas dan tekan...hehehehe
User avatar
matlan80
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 186
Joined: Mon 06 Aug 2007 11:01 pm
Location: Balik Pulau-Bayan Lepas-Taman Merak Seberang Perai

Postby zdie81 » Sun 11 May 2008 08:01 pm

matlan80 wrote:Aku dah pakai surbo dari tahun 2002....ada rahsia di sebalik turbo nie....nak tau ka..? hehehe...
Memang enjin jd ringan...tapi ada satu side korang kena tau...cuba buat mcm nie...
aku biasanya gear 1 tarik sikit ja untuk tork,masuk ja gear ke 2 aku biarkan meter RPM aku mencecah 2500,lepas tu korang lepas minyak dalam 2 second and then tekan minyak balik,meter RPM sekurang kurangnya mencecah 4000 ke 5000 rpm ( ikut kondisi kereta la..)   dalam kelajuan mencecah 100 ke 120,lepas tu push ke gear 3 ulang balik macam tadi...kelajuan kereta LMST aku pernah mencecah 150 gear ke 3..aku pernah try jalan belakang seagate penang,tapi gear 4 aku slow balik sebab stering goyang..huhuhu...  ..

selamat mencuba...tekan lepas tekan,tekan lepas tekan,tekan lepas dan tekan...hehehehe


betul tu bro...aku dah buat dah ..memang jadi....ringan je kete aku mendaki kelajuan..ekeke....
x sia2..aku pakai SURBO ni...
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Postby matlan80 » Sun 11 May 2008 09:36 pm

Terus terang wa cakap lu...Honda EK pun kene...tapi kejap jer la..lepas tu berdesup dia tinggalkan aku...hahahaha
User avatar
matlan80
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 186
Joined: Mon 06 Aug 2007 11:01 pm
Location: Balik Pulau-Bayan Lepas-Taman Merak Seberang Perai

Postby zdie81 » Mon 12 May 2008 12:54 am

matlan80 wrote:Terus terang wa cakap lu...Honda EK pun kene...tapi kejap jer la..lepas tu berdesup dia tinggalkan aku...hahahaha


he he he...nak wat camne..kite pipit dier burung garuda....wakaka....at least leh kasi panas skit honda tu..hehehe..tul tak..baru tau, kete melaysia pun laju hape..wakaka..
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Postby aku_iwan » Mon 12 May 2008 08:03 am

Berapa plal coznya Bro..? Enjin injection plak cam mana cara nak pasang plak... Rase cam berminat plak...
User avatar
aku_iwan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 355
Joined: Fri 11 Jan 2008 03:40 am
Location: Kuantan-Cameron Highlands (On The Way-Jerantut) No Ahli:1769

Postby bigster » Mon 12 May 2008 08:42 am

hi,

aku pernah pakai gak benda ni. aku pasang double satu kat air filter satu lagi penyambung. aku spend dalam RM300 sebab satu RM150. malangnya aku tak sempat ambik gambo sebab aku baru jual balik dua hari lepas selepas memakainya selama 1 bulan. aku rasa tak sesuai dengan kereta aku sebab pick up memang ada, tapi top boleh sampai 120 je walhal dulu masa aku pakai standard boleh samapai 170 senang2 je. sebab enjin aku kaburator, ramai mekanik rekomen jangan pakai surbo/kompresor sebab enjin jenis ni memang dah ada pick up semula jadi, melainkan enjin ko injection takpe lah. memang digalakkan pakai. ko pakai keta apa?


Regards,

bigster
User avatar
bigster
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 39
Joined: Fri 21 Mar 2008 09:28 am
Location: Kuala Lumpur

Postby zdie81 » Mon 12 May 2008 09:27 am

aku_iwan wrote:Berapa plal coznya Bro..? Enjin injection plak cam mana cara nak pasang plak... Rase cam berminat plak...


Rege dier dalam rm150 jer...x puast hati leh pulang balik...duit dapat balik...
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Postby aku_iwan » Mon 12 May 2008 09:28 am

bigster wrote:hi,

aku pernah pakai gak benda ni. aku pasang double satu kat air filter satu lagi penyambung. aku spend dalam RM300 sebab satu RM150. malangnya aku tak sempat ambik gambo sebab aku baru jual balik dua hari lepas selepas memakainya selama 1 bulan. aku rasa tak sesuai dengan kereta aku sebab pick up memang ada, tapi top boleh sampai 120 je walhal dulu masa aku pakai standard boleh samapai 170 senang2 je. sebab enjin aku kaburator, ramai mekanik rekomen jangan pakai surbo/kompresor sebab enjin jenis ni memang dah ada pick up semula jadi, melainkan enjin ko injection takpe lah. memang digalakkan pakai. ko pakai keta apa?


Regards,

bigster


Kawan pakai Satria enjin 1.3 stendet kedai.. Tapi kalau hang pakai, top bole dapat 120 aje musykil plak nak pasang.. Enjin stendet kedai kawan tu pun dah bole pg 170..    
User avatar
aku_iwan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 355
Joined: Fri 11 Jan 2008 03:40 am
Location: Kuantan-Cameron Highlands (On The Way-Jerantut) No Ahli:1769

Postby zdie81 » Mon 12 May 2008 09:30 am

bigster wrote:hi,

aku pernah pakai gak benda ni. aku pasang double satu kat air filter satu lagi penyambung. aku spend dalam RM300 sebab satu RM150. malangnya aku tak sempat ambik gambo sebab aku baru jual balik dua hari lepas selepas memakainya selama 1 bulan. aku rasa tak sesuai dengan kereta aku sebab pick up memang ada, tapi top boleh sampai 120 je walhal dulu masa aku pakai standard boleh samapai 170 senang2 je. sebab enjin aku kaburator, ramai mekanik rekomen jangan pakai surbo/kompresor sebab enjin jenis ni memang dah ada pick up semula jadi, melainkan enjin ko injection takpe lah. memang digalakkan pakai. ko pakai keta apa?


Regards,

bigster


betul ker bro, aku ok jer...pakai carb jer...tekan skit jer...mudah je nak cecah 100km\j. ko pakai brand surbo gak ker?..ker cyclone...setau aku yg letak kat atas filter tu cyclone..surbo nih letak kat hose filter je..itu yang aku tau la..kalo salah tolong betulkan para otai2 sekalian....
User avatar
zdie81
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 683
Joined: Fri 09 Mar 2007 03:50 pm
Location: Kl, Ampang, Wangsa Maju, Gombak

Postby aku_iwan » Mon 12 May 2008 09:31 am

zdie81 wrote:
aku_iwan wrote:Berapa plal coznya Bro..? Enjin injection plak cam mana cara nak pasang plak... Rase cam berminat plak...


Rege dier dalam rm150 jer...x puast hati leh pulang balik...duit dapat balik...


Fuh cam tu sekali warranty... Top speed brape boleh pg bro..? Betul ke ape yng bigster ckp?
User avatar
aku_iwan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 355
Joined: Fri 11 Jan 2008 03:40 am
Location: Kuantan-Cameron Highlands (On The Way-Jerantut) No Ahli:1769

Postby aku_iwan » Mon 12 May 2008 09:35 am

Kepada member-member yang pernah pakai, atau sedang pakai surbo nie tolong cite ckt pengalaman menggunakannya.. Sebab kawan pun berminat gak sebenarnya..
User avatar
aku_iwan
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 355
Joined: Fri 11 Jan 2008 03:40 am
Location: Kuantan-Cameron Highlands (On The Way-Jerantut) No Ahli:1769

Postby deadpirate » Mon 12 May 2008 09:50 am

benda alah ni aku pakai 4 tahun lepas.....



aku pakai dalam setahun then bertukar ke modifikasi yang betul2 menjimatkan minyak dan lebih kerkuasa sebab aku rasa,penambahan surbo ni ada la dalam 15% jer efek.....
Respect is earned not given
-0-1-9-4-7-4-1-4-5-5-
Ayam dan Itik laga untuk dijual : mahir dalam bab berlaga
User avatar
deadpirate
AJK ProCC
 
Posts: 5229
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuantan - Puchong - Ijok - Seri Manjung - Sitiawan

Next

Return to Saga

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron