Pertanyaan... harga Headlamp

Ruangan Wira@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Wira Sedan, Wira Aeroback, dan Wira SE sahaja.

Pertanyaan... harga Headlamp

Postby hakiem6417 » Wed 22 Oct 2008 04:20 pm

Lampu aku dh semakin pudar... aku igt nk masuk ori headlamp wira SE.. ada sesapa tau harga lampu ni siap pasang..?

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby fadly98 » Thu 23 Oct 2008 02:46 pm

pasang projector kaca bro. smart. jgn pasang yg plastic nanti kuning cepat.
User avatar
fadly98
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2623
Joined: Thu 09 Nov 2006 08:21 am
Location: Kuantan, Pahang

Postby hakiem6417 » Thu 23 Oct 2008 05:14 pm

fadly98 wrote:pasang projector kaca bro. smart. jgn pasang yg plastic nanti kuning cepat.
Yg pelik.. kaca pun bleh kuning bro...

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby hakiem6417 » Fri 24 Oct 2008 07:09 am

Akhirnya ketahuan juga.. headlamp sebelah siap pasang RM430, 2 belah maknanya dah RM860.. Peerrrgghhh... Baik sarung eagle eye terus..

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby cipuding » Fri 24 Oct 2008 07:29 am

hakiem6417 wrote:Akhirnya ketahuan juga.. headlamp sebelah siap pasang RM430, 2 belah maknanya dah RM860.. Peerrrgghhh... Baik sarung eagle eye terus..


[size=2]mahal jgk yerrr....
makin dekat...makin mahu...adrenalin laju !!!!




User avatar
cipuding
AJK ProCC
 
Posts: 7467
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Pandan-Putrajaya-Seremban (No.Ahli:593)

Postby hakiem6417 » Fri 24 Oct 2008 10:48 am

Nak tanya pendapat.. ada sesapa dah pakai eagle eye? Mintak komen sket pasal harga, kualiti kecerahan, dh brapa lama pakai (ketahanan dari kabur)... mintak pendapat..

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby shukri_alps » Fri 24 Oct 2008 10:55 am

eagle eye ada 2 jenis
1 yg 500 lebih, satu lagi 700 lebih
yg mahal tu mcm bmw, ada lampu "ring" ( ada 4 led kecik dalam 1 bulatan )
cermin dia kaca
biasa org tukar led putih jadi biru pada lampu "ring" dia tu
kecerahan OK dan tak ganggu pemandu lain
hanya sesuai dengan kereta body gelap mcm warna subaru biru gelap,body hitam,maroon gelap etc
kereta biasa tak menyerlah sangat
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Postby hakiem6417 » Fri 24 Oct 2008 03:57 pm

shukri_alps wrote:eagle eye ada 2 jenis
1 yg 500 lebih, satu lagi 700 lebih
yg mahal tu mcm bmw, ada lampu "ring" ( ada 4 led kecik dalam 1 bulatan )
cermin dia kaca
biasa org tukar led putih jadi biru pada lampu "ring" dia tu
kecerahan OK dan tak ganggu pemandu lain
hanya sesuai dengan kereta body gelap mcm warna subaru biru gelap,body hitam,maroon gelap etc
kereta biasa tak menyerlah sangat
Yg RM500 tu takda lampu ring ker bro.. keta aku memang itam pun.. Ko penah pakai ker?

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Postby belalangtempur » Sat 25 Oct 2008 12:04 am

setau aku, eagle eye nih ada dua... ada ring (CCFL) ngan takder... and harga pun sbnrnya tak leh citer gak bro, kalau yg CCFL pun ada gak jual dalam 300, tapi cover hard plastic la. hard plastic nih tak tahan lama, sebab lampu tuh panas so dia lama2 akan menjadi agak pudar sebabkan plastik tuh. So baik beli kaca punya, harga dalam 6-7 ratus. paling murah aku jumpa RM 600. dari segi kecerahan ok, cuma mungkin kalau ujan penglihatan agak pudar gak sbb dianya lamp tuh kaler putih. kalau nak betul2 terang, pakai kuning cam standard arr baru jelas ujan ke malam ke. sekian la pendapat aku, kalau ada salah tlg betulkan
User avatar
belalangtempur
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 163
Joined: Fri 01 Aug 2008 11:37 am
Location: Kajang all the way to PJ

Postby zulken79 » Sun 02 Nov 2008 01:25 am

Aku dah pakai eagle eye ni. Masa memula kuar dulu. Eagle eye ni ada dua jenis. Yang pertama ada lingkaran lampu bulat keliling dia. Yang kedua jenis takde lingkaran. Yang ada lingkaran tu terbahagi kepada dua pula.
1. Jenis CCFL - jenis ni lingkaran dia memang jelas walaupun dari jauh. Sangat terang. Ala-ala BMW la.
2. Guna LED - biasanya ada 3 atau 4 biji LED dalam tu. Jenis ni lingkaran dia x berapa nampak sangat dari jauh. Bila dekat baru nampak skit.

Jenis LED skang kalo kat Kuantan aku tgk tu hari dah drop dalam RM300++ jer. Dulu aku beli RM600++. Jenis CCFL ni aku tak pasti sangat. Plastik atau kaca takde masalah sangat. Aku pakai plastik sampai sekarang ok lagi. Dah 2 tahun. Kereta sekarang pun headlamp dah banyak pakai plastik. Yang penting jangan pakai mentol HID jer. Kalo pakai memang hangus la.

So far aku pakai, polis atau JPJ tak pernah kacau. Tapi kalo ada roadblock memang diorang tengok sungguh2. Yang penting jangan pakai lampu putih.

Sekian.
User avatar
zulken79
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:05 am
Location: pahang

Postby zulken79 » Sun 02 Nov 2008 01:34 am

Nak tambah skit pasal kecerahan.

Kecerahan mentol and relector original dia sederhana jer. Tapi disebabkan eagle eye ni lampu malam dia guna projektor, kena adjust betul2 la. Kalo tak, memang merata la perginya. Lampu tinggi memang superb. Nak best tambah jer relay.

Sekian.
zulken79@yahoo.com
User avatar
zulken79
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:05 am
Location: pahang

Postby Angeh » Sun 02 Nov 2008 09:30 am

Dlm seminggu dua nih aku dok usha2 foglamp..sambil2 tgk rege eagle eye..kat sc24 rege dia kalau tak silap 378 kot..tp aku tak pasti lak kaca ke atau plastik sbb motif utama aku ialah nak cari foglamp...dan akhirnya foglamp hella ff75 berjaya dipasang dengan jayanya kat kete wira aku..kualiti? kecerahan? 10/10 lah.

Nombor kehalian :- 1661 Nombor Contact : 019 7510507
User avatar
Angeh
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 372
Joined: Fri 13 Oct 2006 06:18 pm
Location: Shah Alam-Melaka-Muar-Kluang-JB

Postby zulken79 » Mon 03 Nov 2008 12:23 am

Aku ada pakai gak spotlight brand hella ni..tp siri apa x pasti sgt..sejak pasang kat keta ianya tidaklah berfungsi langsung..kerana silauannya memecah..incoming car sure beam lampu..at last aku hala ke bawah..suluh jalan betul2 depan bumper...aku buat spotlight tu lampu spare je in case headlamp aku buat hal...

Sekian.
zulken79@yahoo.com
User avatar
zulken79
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:05 am
Location: pahang

Postby belalangtempur » Thu 13 Nov 2008 01:40 pm

zulken79 wrote:Aku dah pakai eagle eye ni. Masa memula kuar dulu. Eagle eye ni ada dua jenis. Yang pertama ada lingkaran lampu bulat keliling dia. Yang kedua jenis takde lingkaran. Yang ada lingkaran tu terbahagi kepada dua pula.
1. Jenis CCFL - jenis ni lingkaran dia memang jelas walaupun dari jauh. Sangat terang. Ala-ala BMW la.
2. Guna LED - biasanya ada 3 atau 4 biji LED dalam tu. Jenis ni lingkaran dia x berapa nampak sangat dari jauh. Bila dekat baru nampak skit.

Jenis LED skang kalo kat Kuantan aku tgk tu hari dah drop dalam RM300++ jer. Dulu aku beli RM600++. Jenis CCFL ni aku tak pasti sangat. Plastik atau kaca takde masalah sangat. Aku pakai plastik sampai sekarang ok lagi. Dah 2 tahun. Kereta sekarang pun headlamp dah banyak pakai plastik. Yang penting jangan pakai mentol HID jer. Kalo pakai memang hangus la.

So far aku pakai, polis atau JPJ tak pernah kacau. Tapi kalo ada roadblock memang diorang tengok sungguh2. Yang penting jangan pakai lampu putih.

Sekian.


betul ke bro plastik ok? aku ada beberapa kawan yg ckp lampu plastik nih tak ok, tak tau arr plak kalau bro pakai ok. huerm... CCFL nih kalau yg plastik leh dapat dlm RM300++, kaca RM600++. Even skrg nih ada kedai yg offer customizekan ori nye lampu tukar pada eagle eye, harga lagi murah dari tukar lampu tapi kualiti ngan hasilnye tak tau arr camner. Ada saper2 pernah wat camtuh ke? HID skrg nih kalau nak pakai, lupakan jek la. Kalau kantoi samannye tak ingat, 2k tuh
User avatar
belalangtempur
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 163
Joined: Fri 01 Aug 2008 11:37 am
Location: Kajang all the way to PJ

Postby zulken79 » Sat 15 Nov 2008 06:45 pm

Aku pakai plastik..still skang xde masalah. Xde pun blur. Ok jer..

Sekian.
User avatar
zulken79
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 29
Joined: Mon 23 Jul 2007 01:05 am
Location: pahang

Next

Return to Wira

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron