LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Ruangan Wira@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Wira Sedan, Wira Aeroback, dan Wira SE sahaja.

LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby eddie42 » Mon 24 Nov 2008 02:58 pm

hai kawan2..meh tolong settlekan masalah hamba ni..:
Lampu check engine yang kat meter tu selalu je keluar..
terpaksa la hamba matikan engine dulu & start semula..
lampunya still menyala tapi x sangkut2 lagi..

keta wira 1.3 VDO...hamba dah pernah tukar komputer box( dalam garanti lagi )
dan hamba dah pernah tukar throtle body 2nd hand dalam rm200..
masa baru tuka dia ok la dalam 1-2 bulan..pastu sakit dia dtg lagi...
Pening-pening....rasa rasa mcm ak tuka 4G91 je..tapi x de modal..
  0197999751  @ [URL]http://
eddie42
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 42
Joined: Tue 22 Jul 2008 02:32 pm
Location: Pontian & ...

Postby siedick » Tue 25 Nov 2008 05:10 am

pki 4g91 pn pn broo..selalu gak ada masalah TB problem tuu hehehehe...

tapi keta aku dh ok dh masalah TB tuuu....

pasal lampu engine tuuu, kena laa tgu jwpn pd otai2 procc....
Life Is Simple...
U Made Decision..
& Dont Look Back
..


     
User avatar
siedick
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1375
Joined: Sat 22 Mar 2008 09:22 pm
Location: oooooo

Postby lamboqs » Tue 25 Nov 2008 08:00 am

salam..

Wira 1.3 ko tahun bile nyer model? enjin 4G Proton yang injection selepas model tahun 2000, throttle body memang selalu problem.. rupa dia pun lain.. tak caya cuba gi tengok..

masa aku guna Wira dulu, aku selalu amalkan tunggu indicator Check Engine padam dulu, baru aku start.. kalo indicator tu nyala masa engine running, maybe ECU ada problem (kata member aku la, kalo salah tolong betulkan..).. tapi, kengkadang indicator ni bengong pun bole jadi gak.. ko hantar la keta ke bengkel dulu suruh pomen check.. try hantar kat Lon G..
Membership no. : 90
Member since May 2003
lamboqs
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1203
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuang, Desa Coalfields, Shah Alam.

Postby Puden » Tue 25 Nov 2008 09:00 am

[size=2]Kalau engine check menyala tu bro better pergi bengkel panel atau mana mana bengkel check pakai computer. . . mungkin ada setting yang  lari. (jenuh nak kejar)

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby Puden » Tue 25 Nov 2008 09:14 am

[size=2]
check satu2 dulu...

tapi yang pasti kaloo check light menyala...meaning ade error code yg keluar...

kaloo setakat, benda problem kecik...dia akan enable safe mode...

- cth : O2 sensor fail...error light kuar, but still keta lehjalan...cuma O2 sensor jalan dgn "open loop", cuma minyak jee kuatmakan....FC tinggi...

Kaloo problem besar...dia terus disable keta

- cth : ECU pin shortage...

Soo cuba detact ape error code dia...
[size=2]
OBD dah exist since early 1980s

OBD nie memudahkan kita nk detact ape problem yg wujud kat keta keta dgn membaca error code yg ECU berikan...

cara nk detact bergantung pada manufacture....

ade pakai hand held palm or device...


ade pakai tgk blinking engine light...


ade yg pakai display unit kat dashboard...depends aaa...


kete kete kita pakai sekarang ni tak silap aku pakai OBD2 dah.

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby eddie42 » Tue 25 Nov 2008 09:14 am

memang dia punya tb tu lain pesen sikit..model 2001..
lampu CE kat meter tu dah jenuh dah tunggu x padam2 masa nak start. hampeh...
  0197999751  @ [URL]http://
eddie42
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 42
Joined: Tue 22 Jul 2008 02:32 pm
Location: Pontian & ...

Postby babyskyline » Tue 25 Nov 2008 08:27 pm

tb kotor sgt kot?
babyskyline
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 446
Joined: Wed 02 Jul 2008 06:53 pm
Location: silverian WiSE

Postby shukri_alps » Fri 28 Nov 2008 12:03 pm

setakat pengalaman kereta aku
pertama kali aku kena check engine nyala masa tgh drive
enjin mati, so aku hidupkan balik
lampu tu padam kejap pastu nyala balik
bila nak corner, kita lepas minyak,pulas stereng dia, enjin mati

aku g cuci throttle body, cabut dan cleaning betul2 kat bengkel
dah setel sampai skrg

aku ada baca diagram engine wira dan aku dah cek engine kereta aku ( wira 1.5 injection 2002 )
dekat top engine ada satu salur getah sambung ke intake sebelum throttle body
wap minyak dalam top engine akan melaui salur tu dan dilepaskan untuk bercampur gaul dgn udara dari luar
sebab itu throttle body senang kotor
dan sebab itu ada sensor untuk detect keadaan throttle body
teori ni aku baca dlm internet bertujuan untuk menjimatkan minyak kerana udara dari intake sudah sedikit bercampur minyak
jadi nozzle injection tak perlu suntik banyak minyak baru = save minyak = perfomance drop skit ( terpaksa la berkorban )

kalau salah tolong jolokkan
saya budak sdg belajar.....
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Postby puteri alin » Mon 15 Dec 2008 04:53 pm

kengkawan.....barulah alin tau TB tu binatang ape....'THROTTLE BODY'..ngah de problm cm2 gak skrg ni....same r prob cam kete mr. shukri_alps....

nasib aik Lon G ade bukak cawgn kat JB (Taman Kemas)..terus je g, thanks to Ujang coz bg no Cokman (x jumpa g pun mamat Cokman ni)..& br lah alin tau pe prob dia...cm puas hati dh tau ne sakitnya kete tu walupun xuat service g...xleh nak uat bab lom gaji g...hehehe
maxis7559269
.....hanya kau yang mampu....
User avatar
puteri alin
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 242
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Permas Jaya,Kota Tinggi,Pasir Gudang

Postby shahmivec » Wed 14 Jan 2009 04:58 pm

kalau teman nye ekspirien

kalau check engine menyala

map sensor or knok sensor dah kong

tapi untuk kepastian g bawak dia g cucuk baca computer box

kalau proton servis skali cucuk tak silap rm70 tak ter masuk servis.just cek saje.

kalo bengkel dalam rm45 ke 50 ringgit malaysia la.
User avatar
shahmivec
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 257
Joined: Sun 27 Jul 2008 10:55 am

Postby neotoxin » Thu 15 Jan 2009 07:35 pm

nak tumpang tanya:

ada cara mudah tak nak bukak knock sensor utk 4G92P.. terselit celeah bedahhh.. susah betul nak bukak. Takkan kena bukak paip waterpump. Aku punay sensor tercabut
NTX
User avatar
neotoxin
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 184
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Sepatak Kumpulo

Postby shahmivec » Fri 16 Jan 2009 07:50 am

ikutkan ekpirien mmg kna bkak bro sbab baru senng keje...bkak air flow pun dah ok dah?
User avatar
shahmivec
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 257
Joined: Sun 27 Jul 2008 10:55 am

check light menyala

Postby whiteGSR » Wed 28 Jan 2009 09:02 am

halo bro... slmt pg...
da settle blom kete ko tu... ko tinggal kat area mana tu..
klau check light menyala tu apa yg paling utama ko kna buat
ko pergilah scan dulu nti dr ctu br blh tau apa fault code nye...
ble ko dah tau fault code/DTc yg der restore kat dlm ECu br lah sng nak detect problem tu..
byk sbb check light tu blh myala...
- O2 sensor
- Knock sensor
- Ecu
- Map sensor

kadang2 harness problem pn check light blh on...

Slmt mencuba... Good luck...
User avatar
whiteGSR
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 41
Joined: Fri 14 Mar 2008 08:53 pm
Location: kL, Bangi,Perlis, Batu Pahat, JB.

Postby nizar_kedah85 » Wed 28 Jan 2009 09:21 am

dulu keta aku pun jadi camtu jgk..
pastu tukar sensor apa ntah kat injin tu terus ok
call / sms : 017-6707363
User avatar
nizar_kedah85
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 879
Joined: Fri 09 Feb 2007 11:55 am
Location: Pendang~Kedah & Ampang~Selangor (No.Ahli:1382)

Re: check light menyala

Postby shahmivec » Wed 28 Jan 2009 11:09 am

whiteGSR wrote:halo bro... slmt pg...
da settle blom kete ko tu... ko tinggal kat area mana tu..
klau check light menyala tu apa yg paling utama ko kna buat
ko pergilah scan dulu nti dr ctu br blh tau apa fault code nye...
ble ko dah tau fault code/DTc yg der restore kat dlm ECu br lah sng nak detect problem tu..
byk sbb check light tu blh myala...
- O2 sensor
- Knock sensor
- Ecu
- Map sensor

kadang2 harness problem pn check light blh on...

Slmt mencuba... Good luck...


btoi kate bro gsr tu...jalan penyelesaian terbaik...
User avatar
shahmivec
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 257
Joined: Sun 27 Jul 2008 10:55 am

Next

Return to Wira

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron