LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Ruangan Wira@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Wira Sedan, Wira Aeroback, dan Wira SE sahaja.

Postby shukri_alps » Thu 29 Jan 2009 08:07 am

haaa skrg kereta aku pun check enjin menyala kembali
sepanjang jalan kereta aku semput
slow pun semput,laju pun semput

pomen aku kata memang sensor kat engine(timing belt sensor katanya....)
sebab aku baru tukar spark plug
throttle body dah clean

nanti petang ni aku hantar bengkel
tunggu la resultnya
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Postby apar » Thu 29 Jan 2009 09:14 am

shukri_alps wrote:haaa skrg kereta aku pun check enjin menyala kembali
sepanjang jalan kereta aku semput
slow pun semput,laju pun semput

pomen aku kata memang sensor kat engine(timing belt sensor katanya....)
sebab aku baru tukar spark plug
throttle body dah clean

nanti petang ni aku hantar bengkel
tunggu la resultnya


ahaksss nyala gaks kerr.... kawan pom nyala gakss.. tapi tak der laks semput semput da skang... dlu aderr semput bila time pepagiee... kalau nak jalan tue kna panas enjin tahappp mendidih baru ok n line klear n lancar... kalau tak semput semputt orgg orang tuaa..... skang tetiba lakss dia ilang semput tanpaa wat rawatan susulann..... heran herannnnn.......

broo... nantie result kuar kasitau yerkk...... braper koss. n aperr knaa dia nyalaaaaaa
('',) 014-8484-281 {azfar_shah642@yahoo.com} 010-5099-083 ('',)
User avatar
apar
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 3459
Joined: Mon 26 Feb 2007 03:30 pm
Location: PaHUnk + GamBunK + kUanTan

Postby shahmivec » Thu 29 Jan 2009 09:36 am

kalau kat proton tak silap kene 70 inggit skali cucuk...
User avatar
shahmivec
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 257
Joined: Sun 27 Jul 2008 10:55 am

Postby shukri_alps » Sun 01 Feb 2009 06:17 am

hari jumaat aku g tukar crank sensor, kena rm195 siap pasang kat bengkel kawan aku
mang leceh babe aku tgk dia nak tukar mende tu
lepas tukar tu, aku rasa kurang skit semputnya
tak gila2 sangat, tapi bila jalan jauh, dia jadi lagi semput dan check engine nyala
mungkin sebab aku tak g reset error code

semalam aku g eon service dan cucuk komputer
ada 4 errors yang tersimpan

1.oxygen sensor problem(front), kalau V6 ada front ngan back,wira front ajer, (masalah combustion)
2.car speed sensor problem, memang kereta aku dah tak jalan nombor mileage dier
3.harness problem between distributor,ada wayar koyak dkt sensor distributor sebab kena hos radiator
4.throttle body parameter problem, rupanya dia ketat dan bukaan tak sampai value 26~27 degree,ketat sebab banyak bahan asing melekat kat area yg butterfly plate

so,dia erase error code, tanggal throttle body dan cleaning secukupnya,taping balik wayar koyak,setting balik throttle body opening dgn komputer dan start engine.tiada lagi error code keluar.engine dah xsemput lagi.eon charge rm85 untuk tuning komputer dan cuci throttle body.

namun begitu,semalam aku g downtown cheras, aku rasa macam ada lagi saki baki semput tu,mungkin perasaan aku sahaja.......sebab lama sangat dihantui semput engine ni

**cucuk komputer sahaja kat EON Nilai RM50
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Postby apar » Mon 02 Feb 2009 09:31 am

owh yer ker.... 50 hinggit yerkkk cucuk komputer sajer... nampak gayer 100 ke 150 gaks laa spare yerk... wahhh duit duittt.... keter kawan insuran roktek lagie nak pakai uwaaaaaaaaaaaaaa tayar blakang lakss da botakk.. uwaaaa duit duit ekekkekeke sabo jer laa..... so skang kira da ok n tak nyalaaa da laa yerkk cek enjin tue kekekekeke  
('',) 014-8484-281 {azfar_shah642@yahoo.com} 010-5099-083 ('',)
User avatar
apar
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 3459
Joined: Mon 26 Feb 2007 03:30 pm
Location: PaHUnk + GamBunK + kUanTan

Postby shukri_alps » Thu 05 Feb 2009 11:30 am

aku ada baca dalam internet
kemungkinan oxygen sensor kotor sebab jelaga2 petrol+minyak hitam bocor dlm engine tu mendap kat permukaan sensor
(mang engine aku makan minyak hitam pun)
jadi dia kurang cekap menduga air fuel ratio
aku ingat nak cuba buka dan tgk macam mana keadaan sensor aku tu
dah jdi projek DIY lak dah
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Re: LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby arisk » Fri 05 Feb 2010 03:06 pm

kete kete kita pakai sekarang ni tak silap aku pakai OBD2 dah.




Bro.. betul ke OBD2? Aku ada chk keta guna OBD2 cable ni.. tapi not responding. Aku ada terbaca kat satu site tu yg menyatakan  proton guna mitsu nye MUT2.

Harap sesiapa boleh membantu..
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

Re:

Postby syed f » Tue 09 Feb 2010 09:50 pm

shukri_alps wrote:hari jumaat aku g tukar crank sensor, kena rm195 siap pasang kat bengkel kawan aku
mang leceh babe aku tgk dia nak tukar mende tu
lepas tukar tu, aku rasa kurang skit semputnya
tak gila2 sangat, tapi bila jalan jauh, dia jadi lagi semput dan check engine nyala
mungkin sebab aku tak g reset error code

semalam aku g eon service dan cucuk komputer
ada 4 errors yang tersimpan

1.oxygen sensor problem(front), kalau V6 ada front ngan back,wira front ajer, (masalah combustion)
2.car speed sensor problem, memang kereta aku dah tak jalan nombor mileage dier
3.harness problem between distributor,ada wayar koyak dkt sensor distributor sebab kena hos radiator
4.throttle body parameter problem, rupanya dia ketat dan bukaan tak sampai value 26~27 degree,ketat sebab banyak bahan asing melekat kat area yg butterfly plate

so,dia erase error code, tanggal throttle body dan cleaning secukupnya,taping balik wayar koyak,setting balik throttle body opening dgn komputer dan start engine.tiada lagi error code keluar.engine dah xsemput lagi.eon charge rm85 untuk tuning komputer dan cuci throttle body.

namun begitu,semalam aku g downtown cheras, aku rasa macam ada lagi saki baki semput tu,mungkin perasaan aku sahaja.......sebab lama sangat dihantui semput engine ni

**cucuk komputer sahaja kat EON Nilai RM50

ko try dulu bro..
nanti kalo problum masih ada.
cuba bawak kt member ambe lak , ko stori ngan dia abiss2.. bagi da pening lak amacam...!!?
Sometimes in order to protect the people we love, we keep secrets.
Syed F o13-9o12787
User avatar
syed f
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 56
Joined: Mon 11 Jan 2010 06:40 pm
Location: Kuantan-shahalam-pantai timur-raub

Re: LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby arisk » Wed 10 Feb 2010 08:23 am

Sabtu lepas aku gi buat diagnos n chk tuning kena RM42.. yg Rm2 tu tax .. chk punya chk x sampai 5 min.. satu error je.. speed sensor problem.. tu yg check engine menyala tu.. erm kena tukar meter baru nampak gayanye.. huhu RM160 seketul
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

Re:

Postby arisk » Wed 10 Feb 2010 08:26 am

shukri_alps wrote:aku ada baca dalam internet
kemungkinan oxygen sensor kotor sebab jelaga2 petrol+minyak hitam bocor dlm engine tu mendap kat permukaan sensor
(mang engine aku makan minyak hitam pun)
jadi dia kurang cekap menduga air fuel ratio
aku ingat nak cuba buka dan tgk macam mana keadaan sensor aku tu
dah jdi projek DIY lak dah


Oxygen sensor tu dok kat mana? yg dok kat air filter hose tu ke? kalu kat situ  cuba ko cuci dgn petrol pastu tembak angin..
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

Re: Re:

Postby syed f » Wed 10 Feb 2010 02:22 pm

arisk wrote:
shukri_alps wrote:aku ada baca dalam internet
kemungkinan oxygen sensor kotor sebab jelaga2 petrol+minyak hitam bocor dlm engine tu mendap kat permukaan sensor
(mang engine aku makan minyak hitam pun)
jadi dia kurang cekap menduga air fuel ratio
aku ingat nak cuba buka dan tgk macam mana keadaan sensor aku tu
dah jdi projek DIY lak dah


Oxygen sensor tu dok kat mana? yg dok kat air filter hose tu ke? kalu kat situ  cuba ko cuci dgn petrol pastu tembak angin..


kedai potong rm 20 jer
Sometimes in order to protect the people we love, we keep secrets.
Syed F o13-9o12787
User avatar
syed f
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 56
Joined: Mon 11 Jan 2010 06:40 pm
Location: Kuantan-shahalam-pantai timur-raub

Re: LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby arisk » Wed 17 Feb 2010 12:58 pm

arisk wrote:Sabtu lepas aku gi buat diagnos n chk tuning kena RM42.. yg Rm2 tu tax .. chk punya chk x sampai 5 min.. satu error je.. speed sensor problem.. tu yg check engine menyala tu.. erm kena tukar meter baru nampak gayanye.. huhu RM160 seketul


   Adui.. meter km/j dah tukar.. masih menyala lampu enjin.. pulak tu jarum dia bergegar plak.. adehh... apa lagi masalah lampu enjin ni?
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

Re: LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby shukri_alps » Sat 20 Feb 2010 11:27 pm

ko cuba la cabut kabel minus bateri tu dalam 10 second atau lebih
nanti ECU dia reset balik record error tu jadi 0 balik
kalau timbul lagi,maknanya masalah tu belum setel lagi
maybe bahagian wiring longgar atau sebagainya
*******PROCC, HPA, YL hotline:- 0177488038 shukri_ahmad@pioneer.com.sg********
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Re: LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby virus » Wed 03 Mar 2010 09:29 am

Rumit gak poblem lampu kuning nie...Shuk oxygen sensor tu duk tang mane? nak tau gak....
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: LAMPU CHECK ENGINE ASYIK MENYALA

Postby arisk » Wed 03 Mar 2010 09:39 am

shukri_alps wrote:ko cuba la cabut kabel minus bateri tu dalam 10 second atau lebih
nanti ECU dia reset balik record error tu jadi 0 balik
kalau timbul lagi,maknanya masalah tu belum setel lagi
maybe bahagian wiring longgar atau sebagainya

Dah cabutkan bro.. tapi nyala gak.. yg bestnye ikut suka hati mak bapak dia je nak nyala.. kekadang bawak slow nyala, bwk laju pun nyala huhu.. last2 aku biar je lantak lah dia nyala..
~~ Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain ~~
User avatar
arisk
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 782
Joined: Thu 05 Jun 2008 04:05 pm
Location: Bdr Country Homes --> Damansara Jaya -- > Ampang --> Bdr Country Homes

PreviousNext

Return to Wira

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

cron