wira 1.5 auto pikup

Ruangan Wira@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Wira Sedan, Wira Aeroback, dan Wira SE sahaja.

wira 1.5 auto pikup

Postby epy69 » Thu 12 Feb 2009 02:48 pm

ada x sape2 tau mcmner nak bg pikup n laju skit skit [size=4]wira sedan 1.5 auto.
-keta skrg xde [size=5]pikup langsung
-top 150km/j je.(tu pun susah)
ape yg patut aku buat?
-tukar piping ke?

smoga kwn2 dapat membantu la......
call la epy 012-9527177
area _hulu langat/ampang/cheras
User avatar
epy69
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 103
Joined: Mon 29 Dec 2008 02:50 am
Location: ulu langat,ampang,kelana jaya,kaybee,k.kangsar

Re: wira 1.5 auto pikup

Postby adika_5979 » Thu 12 Feb 2009 03:15 pm

epy69 wrote:ada x sape2 tau mcmner nak bg pikup n laju skit skit [size=4]wira sedan 1.5 auto.
-keta skrg xde [size=5]pikup langsung
-top 150km/j je.(tu pun susah)
ape yg patut aku buat?
-tukar piping ke?

smoga kwn2 dapat membantu la......


ko nak laju2 g ke mana???

        "X" PANGKAH
carlos_5979@yahoo.com
        0122920859
User avatar
adika_5979
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2822
Joined: Tue 02 Sep 2008 02:13 pm
Location: Subang .....P. jaya....KL..Taiping mali. (No.Ahli:2250) carlos_5979@yahoo.com

Postby Wi_Ra » Thu 12 Feb 2009 03:42 pm

150 tak laju lagi ke?....
kete aku nak cecah 100 pun berat....
150 tu stendedla utk kete auto....
User avatar
Wi_Ra
AJK ProCC
 
Posts: 2870
Joined: Wed 12 Oct 2005 03:16 pm
Location: Rawang-KL

Postby boboy_utm » Thu 12 Feb 2009 04:29 pm

nak tukar pipping nak wat apa????hurm tukar enjin lah bro
khai_jsh@yahoo.com

JOHOR BAHRU BERSATU
User avatar
boboy_utm
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 553
Joined: Tue 05 Aug 2008 08:40 am
Location: Klang-PUTRAJAYA NO AHLI 2221

Postby epy69 » Thu 12 Feb 2009 05:21 pm

Wi_Ra wrote:150 tak laju lagi ke?....
kete aku nak cecah 100 pun berat....
150 tu stendedla utk kete auto....


masalahnya lembap keta aku ni......bila dah lembap minyak pun sembap la ...
call la epy 012-9527177
area _hulu langat/ampang/cheras
User avatar
epy69
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 103
Joined: Mon 29 Dec 2008 02:50 am
Location: ulu langat,ampang,kelana jaya,kaybee,k.kangsar

Postby epy69 » Thu 12 Feb 2009 05:26 pm

boboy_utm wrote:nak tukar pipping nak wat apa????hurm tukar enjin lah bro


modal kureng la...almaklum la( hero boy)baby aku ni nak wujud ke dunia dah bln 4 ni
call la epy 012-9527177
area _hulu langat/ampang/cheras
User avatar
epy69
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 103
Joined: Mon 29 Dec 2008 02:50 am
Location: ulu langat,ampang,kelana jaya,kaybee,k.kangsar

Postby Puden » Thu 12 Feb 2009 07:55 pm

[size=2]150 ok la tu . . . nak laju ke mana bro. . . sekarang patut bagi lagi comfort kereta tu.  . . nak bawak bini dengan hero boy dalam tu. heheheh

No Ahli : 1971             No Tepon : 012 2640878              YM id : alfialfuddin              MSN : alfialfuddin              Skype : pudenus
User avatar
Puden
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 651
Joined: Thu 17 May 2007 10:00 am
Location: Subang Jaya Shah Alam Alor Setar Arau

Postby junjong46 » Thu 12 Feb 2009 10:19 pm

As'kum.. auto 1.5 nie memang cam tu..gear 3 speed jer.. kalau nak rasa pik up siket.. cuba tukar system ekzos.. dua tabung tengah ( mufler ) jenis S flow dan belakang 1 mufler S Flow jugak..

Bro pon kete auto jugak..dah  buat system nie memang terasa pikup yer.. piping jgn tukar, pakai saiz standed..

Layannnnnnnn
WDF 6904 - 019 4779524
Ilmu Itu Cahaya - Jahil Itu Kegelapan.
User avatar
junjong46
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 446
Joined: Thu 22 Jun 2006 09:11 am
Location: Kulim-Bangsar Utama-KL Sentral-Parit Buntar No. Ahli: 1085

Re: wira 1.5 auto pikup

Postby Zai76 » Fri 13 Feb 2009 01:55 am

kira o.k la 2 epy...boleh blah sampai 150....janji boleh pegi nz wangsa maju k la hehehehehe
  Assalammualaikum
User avatar
Zai76
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 117
Joined: Mon 30 Jun 2008 05:46 pm
Location: Desa Pandan Kuala Lumpur

Postby boboy_utm » Fri 13 Feb 2009 07:11 am

hurm cuba pakai ekzos jenis trumpet
khai_jsh@yahoo.com

JOHOR BAHRU BERSATU
User avatar
boboy_utm
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 553
Joined: Tue 05 Aug 2008 08:40 am
Location: Klang-PUTRAJAYA NO AHLI 2221

Postby lamboqs » Fri 13 Feb 2009 07:23 am

brader.. nak pikap, tuka aje gearbox manual.. auto trans ni untuk pleasent driving.. nak pikap tu susah sikit Wira 1.5 auto ni.. aku pernah buat, masuk je D, terus tekan pedal minyak sampai floor, sikit je rasa pikap dia..

kalo top tu, aku pernah cecah 160km/h.. aku buat kat Guthrie highway.. yang peliknya, turun bukit pun dah takleh pegi lebih 160km/h.. maybe ratio dah habis kot.. yerla, gearbox auto 1.5 ni 3AT je..

hehehe..

aku guna Wira auto 1.5 dari 1999 secara sambilan, sejak bapak aku beli sampai la aku jadi official owner masa 2005, sampai aku juai tahun lepas beli keta lain.. hehehe..
Membership no. : 90
Member since May 2003
lamboqs
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1203
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Kuang, Desa Coalfields, Shah Alam.

Postby hakiem6417 » Fri 13 Feb 2009 07:24 am

junjong46 wrote:As'kum.. auto 1.5 nie memang cam tu..gear 3 speed jer.. kalau nak rasa pik up siket.. cuba tukar system ekzos.. dua tabung tengah ( mufler ) jenis S flow dan belakang 1 mufler S Flow jugak..

Bro pon kete auto jugak..dah  buat system nie memang terasa pikup yer.. piping jgn tukar, pakai saiz standed..

Layannnnnnnn
Haaa.. yg ni baru betull... seperti yg aku buat skg... buat full set piping pun bagus gak... Ko buat start dari extractor 4.2.1 sampai la tabung blakang.. tambah la sket pikap.. kalo speed sampai 150km/h tu std la tu.. nk laju cemana lagi kecuali la ngko tukar enjin masuk ler tebooo... huhuu.. keta aku skg wira a/b 1.5 auto.. full speeding pun dapat 170km/h... tu pun aku tak berani nk lenjan, maklom lah.. kena igt org tersayang gak... aku penah lenjan highway LPT dari tol Jabor sampai tol Karak 1 1/2 jam 160km/h... hehehe.. Tp bila ko dah tukar piping, pepaham jela minyak yee..

Jom..kito teghobang...[/COLO
User avatar
hakiem6417
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2481
Joined: Fri 07 Apr 2006 05:00 pm
Location: puchong, bkt jalil, gomeh N9 (No. Ahli: 1013)

Re: wira 1.5 auto pikup

Postby zzahary » Fri 13 Feb 2009 12:32 pm

adika_5979 wrote:
epy69 wrote:ada x sape2 tau mcmner nak bg pikup n laju skit skit [size=4]wira sedan 1.5 auto.
-keta skrg xde [size=5]pikup langsung
-top 150km/j je.(tu pun susah)
ape yg patut aku buat?
-tukar piping ke?

smoga kwn2 dapat membantu la......


ko nak laju2 g ke mana???





tkr saga(A) baru la,setakat 150 tu kejap je drop gear 3 n tarik smpi 7000 msk d blik dh dpt 160,rpm ringan giler,top speed aku penah try 170. rpm dlm 4700 mcm 2 mean byk potensi lg kalu upgrade henjin 2,kalu leh up jd 1.6 pastu tkr extractor r3 aku rasa stakat 200 tu senang2 je
SONY ERICSSON w910 HSDPA 3G phone RM200 @ topap lagi RM30 dapat 8gb memory card
                                http://www2.mudah.my/aryhandphone
User avatar
zzahary
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 20
Joined: Sat 15 Apr 2006 03:35 pm
Location: Kajang/B.B.Bangi

Postby sdsamsul » Fri 13 Feb 2009 01:12 pm

[size=3]btol ckp otai2...

  1. [size=3]piping 4.2.1 .. x nak bising sgt..masuk tabung tengah Kansai..bentuk mcm besi terkilas..x pun mode open close sound..
  2. [size=3]pakai plug Denso Iridium & stabilizer Pivot untuk pembakaran mantap..pick up ngetop dan ringan...
  3. [size=3]cable plug Bosch/GSR/Mivec...

[size=3]150 ke 160 kmj bak kata otai2..mmg biasa bagi auto..nak lagi dan lagi dan lagi sedap.. convert manual ! ..
[size=3]tengak lah akibat nya...hua hua hua...masyukkk !
::.. 012 6900717..::
::.. shamsulb@bnm.gov.my ..::
::.. http://groups.myspace.com/procc ..::
User avatar
sdsamsul
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 337
Joined: Sat 03 Jun 2006 03:48 pm
Location: Kuala Lumpur : Johor Bahru : Ampang : Cheras

Re: wira 1.5 auto pikup

Postby epy69 » Sat 14 Feb 2009 12:45 am

Zai76 wrote:kira o.k la 2 epy...boleh blah sampai 150....janji boleh pegi nz wangsa maju k la hehehehehe

gi nz mkn chiken wing ape......
call la epy 012-9527177
area _hulu langat/ampang/cheras
User avatar
epy69
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 103
Joined: Mon 29 Dec 2008 02:50 am
Location: ulu langat,ampang,kelana jaya,kaybee,k.kangsar


Return to Wira

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron