nak repair sendiri suis power window Wira

Ruangan Wira@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Wira Sedan, Wira Aeroback, dan Wira SE sahaja.

nak repair sendiri suis power window Wira

Postby organick » Sun 26 Jul 2009 08:45 pm

Salam semua...

Daripada forum nie saya dpt tahu yang masalah biasa proton Wira ialah kerosakan pada power window.

Macam kes keta saya nie....window sebelah driver memang dah kiok (naik turun dah tak boleh). Tapi suis kat sebelah dirver tu still boleh turun dan naikkan window tiga pintu yg lain.

Tapi suis power window pada penumpang sebelah kiri serta kedua-dua pintu sebelah belakang memang tak boleh berfungsi.

Soalan saya, boleh ke saya repair sendiri suis-suis itu? Atau ia mmg mustahil utk dibaiki...kena tukar seketul-seketul..

Terima kasih
User avatar
organick
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 16
Joined: Sat 25 Jul 2009 09:49 pm
Location: Steele River

repair power window switch

Postby daremo » Tue 28 Jul 2009 10:25 am

hi bro,
memang mudah saja. beli suis to kat mana-mana, lepas tu replace aje.
suis to memang mudah nak keluarkan, tak payah buka panel pintu, tarik keluar aje terus (guna screw driver "-" tuh). suis tu connected dengan wayar aje. tape i nak suggest, sebelum you keluar beli suis tu, test dulu dengan swap suis u yang OK tu dengan yang tak OK, cuba dulu... mana la tau wiring rosak ke. sebab kalau wiring rosak, lebih baik hantar kedai. kalau setakat suis aje rosak, boleh DIY senang. hope this helps
daremo
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 1
Joined: Thu 04 Jun 2009 09:13 am

Postby joeharie » Thu 30 Jul 2009 09:15 am

ada sesaper pernah buat tak repair suis tu?
kalau ada DIY bergambar lagi molek...
User avatar
joeharie
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 10
Joined: Tue 31 Mar 2009 07:41 am
Location: Melaka - Muar, Johor

Postby shukri_alps » Thu 30 Jul 2009 09:23 am

suis tu xyah repair kalau rosak
memang dia dah combine dengan pcb dia
cuba ko cari suis 3 kaki, solder dengan wire yg kat pintu,try la
tapi kompem tak lawa sebab bukan bentuk suis asal n belum tentu function
baik beli jela drpd pening nak letak suis tu kat mana nanti
about rm30 seketul x 3 = rm90
dah gaji kan..........................
*******PROCC, HPA, YL hotline:- 0177488038 shukri_ahmad@pioneer.com.sg********
User avatar
shukri_alps
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 1519
Joined: Wed 14 Mar 2007 08:00 am
Location: nilai,kuantan,no ahli 1443

Postby joeharie » Thu 30 Jul 2009 09:33 am

Kalau main suis yang problem camne lak?
Cuma leh turunkan 3 cermin jek...1 tak function tapi kalau turunkan guna suis kat pintu tu takde masalah...
User avatar
joeharie
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 10
Joined: Tue 31 Mar 2009 07:41 am
Location: Melaka - Muar, Johor

Re:

Postby lan_WLB » Sat 22 Aug 2009 08:35 pm

joeharie wrote:Kalau main suis yang problem camne lak?
Cuma leh turunkan 3 cermin jek...1 tak function tapi kalau turunkan guna suis kat pintu tu takde masalah...


main suis RM90, aku baru beli rega dekat perlis la
9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Re: nak repair sendiri suis power window Wira

Postby logammaut » Sun 23 Aug 2009 06:12 pm

Aku dah penat tukar set power window wira aku. Dari mula beli sampai skang ni asyik rosak jek, terutamanya cermin belakang yg jarang bukak.

Baru2 ni aku pikir gak pasal apa cermin slalu tak bole turun atau naik lepas aku parking bawah panas matahari. Conclusion yg aku dapat ialah panas matahari mencairkan getah tepi cermin (getah murah kot). Bila dah sejuk, getah tu akan membeku dan melekat kat cermin. Tu pasal cermin sangkut tak bole naik turun. Tambah pulak aku push very hard suis power windows sampai rosak atau kabel terbelit. Skang ni apa yg aku buat ialah slalu letakkan rubber lubricant kat cermin dan exercise cermin turun naik. So far dah takde masalah. Mungkin korang boleh cuba.
DON'T KILL YOUR BROTHER
logammaut
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 16
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: WANGSA MAJU

Re: nak repair sendiri suis power window Wira

Postby fadly98 » Mon 24 Aug 2009 06:03 pm

aku baru tukar master suis kt driver...rege RM140.00.....
PILIH YG ORI: PROCC ORIGINAL
User avatar
fadly98
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2623
Joined: Thu 09 Nov 2006 08:21 am
Location: Kuantan, Pahang

Re: nak repair sendiri suis power window Wira

Postby apar » Wed 26 Aug 2009 02:11 pm

fadly98 wrote:aku baru tukar master suis kt driver...rege RM140.00.....

yer ker padli..... ades mahal jugaks natang tue yerk.. hang blie yang ori ker ker katner hang blie
('',) 014-8484-281 {azfar_shah642@yahoo.com} 010-5099-083 ('',)
User avatar
apar
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 3459
Joined: Mon 26 Feb 2007 03:30 pm
Location: PaHUnk + GamBunK + kUanTan


Return to Wira

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests

cron