Persona Problems

Ruangan Persona@ProCC dan perbincangan semua pengguna Proton Persona sahaja.

Re: Persona Problems

Postby eizam13 » Fri 20 Nov 2009 09:28 am

unground wrote:kt blah2 kl mane tempat yg boleh tkar iafm bg cepat
huhuhuuhh


keta zam pun kena tukar IAFM jugak...
smlm pi servis 35K...

zam pun dgn konfiden ckp enjin dah bunyi .. mcm bunyi TepeT...bunyinya pelahan dan kdg kala sj ia keluar....
then.. pomen tu ckp..ni prob IAFM....

so..trus zam register sbg penunggu IAFM....
katanya zam dlm giliran yg ke 60++...

lambat tul nak kena tunggu...

So..cam ner skang ni nak jaga IAFM bila kita belum/dah tukar kelak??..

stakat nie.. sejak pakai bulan Jun 2008...:-

Masalah:-

**masalah wire terkepit (lampu pintu asyik bernyala) pada bulan kedua ----->>> dah selesai.....
**Bunyi "KLuk KluK" pada bulan ke tujuh....------>>> dah selesai ...dia cuma perketatkan skru bawah keta dan sembur minyak.....
**Bunyi di kerusi belakang pada bulan ke ke sepuloh ----->>dah selesai... cuma balutkan "lock kerusi" dgn masking tape...
**Lampu belakang sebelah kiri-dekat bonet... byk persona alami mentol terbakar bhgn tsebut......kenapa erk???...

D.I.Y (Do It Yourself)

**Angin Air-cornd kuat ...Buang habuk dan sampah ------>>>  Slalu D.I.Y....
**Air-Cord Sejuk .......lekatkan penebat haba (tampal penampal zink)------->>> D.I.Y....
............slalunya zam hny gunakan air cond (angin - lekuk pertama).... (penyejuk ..sekadar 3-10 lekuk dr kanan)...

**Viper ..... tukar kepada VIper SiLicon model paternt terbaru + cecair pencuci....mmg clear.. x pasang Viper pun masih boleh memandu time hujan lebat.....

...............Minyak Petrol 95.....kuat mkn minyak arrr...
....skang ni bacaan pun dah slalu cecah 6.0-6.3L/100km...
Masa minyak hijau yg lepas...slalu dlm 5.0-5.5L/100km....
eizam13
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 35
Joined: Wed 02 Sep 2009 04:51 pm

Re: Persona Problems

Postby unground » Fri 20 Nov 2009 11:16 am

eizam13 wrote:
unground wrote:kt blah2 kl mane tempat yg boleh tkar iafm bg cepat
huhuhuuhh


keta zam pun kena tukar IAFM jugak...
smlm pi servis 35K...

zam pun dgn konfiden ckp enjin dah bunyi .. mcm bunyi TepeT...bunyinya pelahan dan kdg kala sj ia keluar....
then.. pomen tu ckp..ni prob IAFM....

so..trus zam register sbg penunggu IAFM....
katanya zam dlm giliran yg ke 60++...

lambat tul nak kena tunggu...

So..cam ner skang ni nak jaga IAFM bila kita belum/dah tukar kelak??..

stakat nie.. sejak pakai bulan Jun 2008...:-

Masalah:-

**masalah wire terkepit (lampu pintu asyik bernyala) pada bulan kedua ----->>> dah selesai.....
**Bunyi "KLuk KluK" pada bulan ke tujuh....------>>> dah selesai ...dia cuma perketatkan skru bawah keta dan sembur minyak.....
**Bunyi di kerusi belakang pada bulan ke ke sepuloh ----->>dah selesai... cuma balutkan "lock kerusi" dgn masking tape...
**Lampu belakang sebelah kiri-dekat bonet... byk persona alami mentol terbakar bhgn tsebut......kenapa erk???...

D.I.Y (Do It Yourself)

**Angin Air-cornd kuat ...Buang habuk dan sampah ------>>>  Slalu D.I.Y....
**Air-Cord Sejuk .......lekatkan penebat haba (tampal penampal zink)------->>> D.I.Y....
............slalunya zam hny gunakan air cond (angin - lekuk pertama).... (penyejuk ..sekadar 3-10 lekuk dr kanan)...

**Viper ..... tukar kepada VIper SiLicon model paternt terbaru + cecair pencuci....mmg clear.. x pasang Viper pun masih boleh memandu time hujan lebat.....

...............Minyak Petrol 95.....kuat mkn minyak arrr...
....skang ni bacaan pun dah slalu cecah 6.0-6.3L/100km...
Masa minyak hijau yg lepas...slalu dlm 5.0-5.5L/100km....


hg p register kt prton servs mana

syam_unground@yahoo.com
User avatar
unground
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 17
Joined: Fri 06 Feb 2009 12:40 pm
Location: Aloq Staq - Perlis - Johor - Melaka -Kola Lumpur

Re: Persona Problems

Postby eizam13 » Fri 20 Nov 2009 01:08 pm

hg p register kt prton servs mana[/quote]


Kat ProTOn Apple... di serdang raya....
eizam13
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 35
Joined: Wed 02 Sep 2009 04:51 pm

Re: Persona Problems

Postby nimie » Mon 23 Nov 2009 08:37 am

zam_turbo wrote:aku pakai persona H line register tahun 2008 bulan 11.

meter dah 50K prob i sat ujerk AIFM tapi dah tukar...lain2 x der prob at all....tapi x tau la esok kemudian lak kena kan? ahhahahha pasal brek tur
aku x leh nak komen sebab H line pakai ABS + EBD so brek memang sedap


AIFM??kat mana AIFM 2?
tgk dalam gmbar2 yang warna hitam 2 ke...
kete persona aku ni 1st model tahun 2007...ada x benda ni?
klu nak pi pasang leh ke?ke mmg dah ada dah..??
Personakan HidupMU....
     
nimie
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 96
Joined: Fri 14 Aug 2009 11:18 am

Re: Persona Problems

Postby eizam13 » Mon 23 Nov 2009 08:54 am

nimie wrote:
zam_turbo wrote:aku pakai persona H line register tahun 2008 bulan 11.

meter dah 50K prob i sat ujerk AIFM tapi dah tukar...lain2 x der prob at all....tapi x tau la esok kemudian lak kena kan? ahhahahha pasal brek tur
aku x leh nak komen sebab H line pakai ABS + EBD so brek memang sedap


AIFM??kat mana AIFM 2?
tgk dalam gmbar2 yang warna hitam 2 ke...
kete persona aku ni 1st model tahun 2007...ada x benda ni?
klu nak pi pasang leh ke?ke mmg dah ada dah..??


yup yg berwarna hitam tu..
1st model mmg x da...

nak pi pasang.??... boleh...
tp kena charge arrr..
eizam13
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 35
Joined: Wed 02 Sep 2009 04:51 pm

Re: Persona Problems

Postby nimie » Mon 23 Nov 2009 01:00 pm

eizam13 wrote:
nimie wrote:
zam_turbo wrote:aku pakai persona H line register tahun 2008 bulan 11.

meter dah 50K prob i sat ujerk AIFM tapi dah tukar...lain2 x der prob at all....tapi x tau la esok kemudian lak kena kan? ahhahahha pasal brek tur
aku x leh nak komen sebab H line pakai ABS + EBD so brek memang sedap


AIFM??kat mana AIFM 2?
tgk dalam gmbar2 yang warna hitam 2 ke...
kete persona aku ni 1st model tahun 2007...ada x benda ni?
klu nak pi pasang leh ke?ke mmg dah ada dah..??


yup yg berwarna hitam tu..
1st model mmg x da...

nak pi pasang.??... boleh...
tp kena charge arrr..



lo ye ke.....tp yg gua punye asal mmg xda...so xpasang punm xpa kan?heheee
Personakan HidupMU....
     
nimie
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 96
Joined: Fri 14 Aug 2009 11:18 am

Re: Persona Problems

Postby eizam13 » Mon 23 Nov 2009 04:34 pm

[/quote]

yup yg berwarna hitam tu..
1st model mmg x da...

nak pi pasang.??... boleh...
tp kena charge arrr..[/quote]


lo ye ke.....tp yg gua punye asal mmg xda...so xpasang punm xpa kan?heheee[/quote]






ala ni semua sistem terbaru sj...
ada pro-contra nya...

x pasang pun xpa ....
eizam13
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 35
Joined: Wed 02 Sep 2009 04:51 pm

Re: Persona Problems

Postby pearl_charge » Tue 24 Nov 2009 09:17 am

eizam13 wrote:


yup yg berwarna hitam tu..
1st model mmg x da...

nak pi pasang.??... boleh...
tp kena charge arrr..[/quote]


lo ye ke.....tp yg gua punye asal mmg xda...so xpasang punm xpa kan?heheee[/quote]

kalo yg 1st batch xpakai IAFM ni, FC dier brape? kalo same jer ngna batch yg pakai IAFM, rase baik xyah..nti lg susah ati dengar ketuk-ketak IAFM bunyik...;p






ala ni semua sistem terbaru sj...
ada pro-contra nya...

x pasang pun xpa ....[/quote]
pearl_charge
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 36
Joined: Sat 17 Oct 2009 08:53 pm

Re: Persona Problems

Postby nimie » Tue 24 Nov 2009 04:16 pm

Ada kebaikan ke aifm 2?

baru ni aku gi servis kete tuk 30K KM....fuh dah kene 290....

sambil2 aku tgk byk persona ni ada masalah tang tensioner bearing die...
ada bunyi...so diorng tukar..sama la ngn aku...aku dah tukar masa 20k KM dulu....
skrg dah ok...

kete korang ada x masalah camni...klu ada tukar la cepat...bila bunyi cam2 kete kita akan nmpak cam hampeh gile wo....
xsmooth langsung....

lagi satu nak tnya, boleh ke kita bwk minyak enjin sndiri tuk servis di PSC??
Personakan HidupMU....
     
nimie
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 96
Joined: Fri 14 Aug 2009 11:18 am

Re: Persona Problems

Postby personatm » Tue 24 Nov 2009 10:07 pm

apa tanda2 tensioner bearing bermasalah?

adakah kereta berbunyi cam whoo whoo whoo..

sebab keta aku kat tayar depan bunyi cam itu..aku ingat bearing tayar tapi dah check hari tue bukan...
personatm
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 16
Joined: Wed 22 Jul 2009 10:10 pm

Re: Persona Problems

Postby nimie » Wed 25 Nov 2009 10:17 am

personatm wrote:apa tanda2 tensioner bearing bermasalah?

adakah kereta berbunyi cam whoo whoo whoo..

sebab keta aku kat tayar depan bunyi cam itu..aku ingat bearing tayar tapi dah check hari tue bukan...


bunyi dia kat belting...nyi...nyi..nyi...nyi...nyi...nyi...terutama bila bukak ekon n msuk gear R or D...
Personakan HidupMU....
     
nimie
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 96
Joined: Fri 14 Aug 2009 11:18 am

Re: Persona Problems

Postby zam_turbo » Wed 25 Nov 2009 04:49 pm

nimie wrote:
personatm wrote:apa tanda2 tensioner bearing bermasalah?

adakah kereta berbunyi cam whoo whoo whoo..

sebab keta aku kat tayar depan bunyi cam itu..aku ingat bearing tayar tapi dah check hari tue bukan...


bunyi dia kat belting...nyi...nyi..nyi...nyi...nyi...nyi...terutama bila bukak ekon n msuk gear R or D...


ni bunyi tensioner bearing.....
MISSI0N CONVERT MY PERSONA TO CPS COMPLETED!!
User avatar
zam_turbo
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 2219
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: C 130

Re: Persona Problems

Postby kanokizi » Tue 01 Dec 2009 10:59 am

persona persona... rupa mu menawan hati... harga mu boleh tahan  jugak la...
tp kenapa banyak sangat problem...

setelah 3 hari aku pakai persona mai aku listkan problem y sedang aku hadapi..

1. Lampu warning air bag sentiasa menyala
2. Air wiper tak keluar bila tekan
3. Indoor light tak hidup
4. Pintu kiri belakang tak boleh bukak
5. Tempat isi minyak tak boleh bukak.. kena sorang tarik sorang conkil baru boleh bukak
6. cat tak kemas.. tompok sana sini
7. meter ada bunyi ( plastik cover meter bergegar
8. power window berbunyi bila turun n naik... macam m16 jer bunyi..


so otai2 persona... help me!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
User avatar
kanokizi
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 166
Joined: Wed 11 Feb 2009 12:20 pm
Location: kuala kangsar-sungai buloh-sungai petani 012-5780990- No Ahli: 2572

Re: Persona Problems

Postby eizam13 » Tue 01 Dec 2009 12:33 pm

kanokizi wrote:persona persona... rupa mu menawan hati... harga mu boleh tahan  jugak la...
tp kenapa banyak sangat problem...

setelah 3 hari aku pakai persona mai aku listkan problem y sedang aku hadapi..

1. Lampu warning air bag sentiasa menyala
2. Air wiper tak keluar bila tekan
3. Indoor light tak hidup
4. Pintu kiri belakang tak boleh bukak
5. Tempat isi minyak tak boleh bukak.. kena sorang tarik sorang conkil baru boleh bukak
6. cat tak kemas.. tompok sana sini
7. meter ada bunyi ( plastik cover meter bergegar
8. power window berbunyi bila turun n naik... macam m16 jer bunyi..


so otai2 persona... help me!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Mudah sj...
pi SC.. minta depa perbetul segalanya...
eizam13
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 35
Joined: Wed 02 Sep 2009 04:51 pm

Re: Persona Problems

Postby ReenpiT » Tue 01 Dec 2009 03:42 pm

eizam13 wrote:
kanokizi wrote:persona persona... rupa mu menawan hati... harga mu boleh tahan  jugak la...
tp kenapa banyak sangat problem...

setelah 3 hari aku pakai persona mai aku listkan problem y sedang aku hadapi..

1. Lampu warning air bag sentiasa menyala
2. Air wiper tak keluar bila tekan
3. Indoor light tak hidup
4. Pintu kiri belakang tak boleh bukak
5. Tempat isi minyak tak boleh bukak.. kena sorang tarik sorang conkil baru boleh bukak
6. cat tak kemas.. tompok sana sini
7. meter ada bunyi ( plastik cover meter bergegar
8. power window berbunyi bila turun n naik... macam m16 jer bunyi..


so otai2 persona... help me!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Mudah sj...
pi SC.. minta depa perbetul segalanya...


Tul tue, baek bawak p SC, coz kalu godek kt tmpat lain, x cover warranty laks nanti....
0126821955 - PERSONA WSV8106 (No. Ahli : 3136)
User avatar
ReenpiT
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 65
Joined: Fri 04 Sep 2009 12:12 pm
Location: Keramat & Setiawangsa, Bkt. Bintang & Bangsar, Kuala Lumpur (No. Ahli:3136)

PreviousNext

Return to Persona

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron