DIY Gear Box Wira

Ruangan perbincangan tentang apa jua berkenaan baik pulih dan ubah-suai kenderaan

DIY Gear Box Wira

Postby lan_WLB » Wed 26 Aug 2009 08:34 pm

Aku nak kongsi pengalaman DIY buka dan tukar flywheel untuk enjin wira 1.5GLi 2003
Aku ada la buka keta sorang mamat ni, jadi leh la kongsi pengalaman ramai-ramai.
(buat dekat umah aku la)


Perbezan antara flywheel super toring 1.8 dan flywhell wira 1.5
Dari segi saiz sama,
Perbezaannya ialah super toring lebih berat dari flywheel wira.
Dari segi cluth cover dan cluth plate memang berbeza Cluth cover dan cluth plate super toring lebih besar
Saiz cluth plate untuk super toring 8 inci,
Walaupun flywheel super toring sama saiz dengan wira tetapi tapak cluth cover dan cluth berlainan..
Dari segi bearing plak sama,
Jadi bolehlah menggunakan bearing stendet wira.

Kesannya memang berbaloi Rm80(flywheel)+RM160(cluth cover&cluth plate baru`)+Rm35(Minyak gear 80/90W) RM275.00
Pikup memang terasa yang paling best, cukup mudah untuk spin dalam gear 2(i RIM JRD 195/50/15 silverbatu)

Cara membuka gear box wira
Sebagai memudahkan kerja, asingkan skru dan nat mengikut 3 bahagian 1 bekas untuk atas, 1 bekas untuk bawah dan satu lagi untuk skru luar. Cthnya skru tayar
1.     Potong flywheel sesedap rasa
2.     Tanggalkan 2 tayar depan
3.     Buka minyak gear box
4.     Buka bojoin
5.     Tanggalkan drive shaf kiri dan kanan
6.     Tanggalkan speedometer
7.     Cable pump cluth saiz 12
8.     Tanggalkan stater buka 2 skru saiz 14
9.     Buka penutup gear box di bahagian bawah
10.     Buka mountin enjin antara gear box dengan body
11.     Buat satu penahan untuk menggantung enjin supaya memudahkan kerja(lihat gambar)
12.     Letakkan jet pada bahagian bawah gear box untuk menurunkan gear bok apabila semua skru dibuka, sekiranya gear bok tidak dapat dibuka cuba periksa kemunkinan terdapat skru yg tidak dibuka.
13.     Buka 6 skru cluth cover saiz 12.buka dengan berhati-hati supaya cluth cover tidak jatuh.
14.     Buka flywheel dengan soket 19, ketuk dengan penukul(merton)
15.     Gunakan skru 12 untuk menahan flywheel supaya tidak berpusing semasa membuka 5 skru flywheel tersebut.
16.     SELESAI………………………………………………………….

Proses memasang
1.     Pasang flywheel, letak mengikut lubang kerana  kerana jarak antara 5 lubang tersebut tidak sama.
2.     Pastikan kedudukkan cluth plate ditengah-tengah cluth cover.sekiranya tidak sama ini akan menyukarkan proses memasang goar box kelak.
3.     Pasang semua skru dan barang yang dibuka.
4.     Isi minyak gear.minyak boleh diisi dari lubang speedometer gear atau skru khas bahagian hadapan gear box.sekiranya minyak gear mengalir keluar pada skru 17 bermakna sudah mencukupi. Kunci skru penutup tersebut secukup rasa.


9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis



Re: DIY Gear Box Wira

Postby Ijal KE » Wed 16 Sep 2009 12:45 pm

salam....aku pernah ikut DIY gear box yang LAN_wlb bagi nie dan aku berjaya tukar cluth plate...
bolih menjimatkan duit,bolih tambah ilmu....
jgn takut apa yang LAN bagi tu memang dah cukup untuk dijadikan panduan.

semoga anda berjaya....
User avatar
Ijal KE
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 117
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: KLIA,Nilai,Teluk Intan Perak & Yan Kedah

Re: DIY Gear Box Wira

Postby rays » Fri 18 Sep 2009 01:27 am

huh...hebat tol leh diy...
aku nak tukar minyak itam sindri pun terhegeh2...hehe
bravo..bravo!!
:: DRIVE THE FUTURE ::
User avatar
rays
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 242
Joined: Wed 04 Mar 2009 10:05 am
Location: perak

Re: DIY Gear Box Wira

Postby lan_WLB » Wed 30 Sep 2009 08:45 am

rays wrote:huh...hebat tol leh diy...
aku nak tukar minyak itam sindri pun terhegeh2...hehe
bravo..bravo!!


\buat pelan2 boleh ja,

baru2 ni try plak DIY g/box 4 wheel EVO
dekat nak serenderrr aku dibuatnya
9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Re: DIY Gear Box Wira

Postby Ijal KE » Thu 01 Oct 2009 03:17 pm

pasai apa....???
User avatar
Ijal KE
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 117
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: KLIA,Nilai,Teluk Intan Perak & Yan Kedah

Re: DIY Gear Box Wira

Postby Ijal KE » Thu 01 Oct 2009 03:19 pm

pasai apa...??
User avatar
Ijal KE
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 117
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: KLIA,Nilai,Teluk Intan Perak & Yan Kedah

Re: DIY Gear Box Wira

Postby junjong46 » Sat 03 Oct 2009 10:22 am

Alang-alang dah buka gear box n tukar flywheel tuh.. jangan lupa tukar sekali oil seal kat crank shaff tuh.. hege murah jer kurang RM35.. kot2 nnti takut minyak enjin leaking kat situ..

Layannnnnnnn.......
WDF 6904 - 019 4779524
Ilmu Itu Cahaya - Jahil Itu Kegelapan.
User avatar
junjong46
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 446
Joined: Thu 22 Jun 2006 09:11 am
Location: Kulim-Bangsar Utama-KL Sentral-Parit Buntar No. Ahli: 1085

Re: DIY Gear Box Wira

Postby agil » Sun 04 Oct 2009 08:57 pm

salam.. klu buat kat kedai bape plak harga siap pasang sume bende nih.. aku ada try buat kat kete bapak aku.. sekali kantoi sbb aku bukak tak abis.. dah kene bebel ngan org tua 2...
User avatar
agil
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 907
Joined: Mon 04 May 2009 09:16 pm
Location: ProCC HQ

Re: DIY Gear Box Wira

Postby lan_WLB » Thu 08 Oct 2009 10:50 am

Ijal KE wrote:pasai apa....???

gigi lock 4 wheel BERKECAI................................



Tambahan sikit
Untuk DIY g/box mitsubshi EVO
semasa memasang g/box kedudukan enjin perlu dicondongkan
ini memudahkan pemasangan kerana enjin yg PADAT.
9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Re: DIY Gear Box Wira

Postby virus » Fri 23 Oct 2009 02:20 pm

Cam ner bleh berkecai tu ckgu...Power sgt tuuu

Aku nk tnye, cam ner nak tukar myk gear box? Bleh diy ker?
Behold the truth of madness
For the earth i walked is free
I`ve paid my dues of empty
I`m nowhere to be seen...

It`s a simple act of justice
There`s nothing more that i need
I know it a disease
The guilt i never plead...



User avatar
virus
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 4907
Joined: Tue 03 Mar 2009 09:53 pm
Location: Kuantan - Lekiyour - Kuantan

Re: DIY Gear Box Wira

Postby chiqnot » Sat 24 Oct 2009 11:45 am

bro lan..perlis dok tang mana..tok aku dok kt sanglang..bile2 blk sana leh g menuntut ilmu ngan cikgu..
chiqnot
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 14
Joined: Wed 14 Oct 2009 01:01 pm

Re: DIY Gear Box Wira

Postby lan_WLB » Sat 24 Oct 2009 08:30 pm

chiqnot wrote:bro lan..perlis dok tang mana..tok aku dok kt sanglang..bile2 blk sana leh g menuntut ilmu ngan cikgu..


aku dekat kg sungai padang,
dekat la dengan sanglag
kalau balk kg jgn lupa roger
9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Re: DIY Gear Box Wira

Postby chiqnot » Tue 27 Oct 2009 01:31 pm

okeh..bereh..:)
chiqnot
Ahli Tak Rasmi
 
Posts: 14
Joined: Wed 14 Oct 2009 01:01 pm

Re: DIY Gear Box Wira

Postby lan_WLB » Mon 09 Nov 2009 11:11 am

chiqnot wrote:okeh..bereh..:)


bila mau balk kg?
9W2LNN-Perlis
019/55/88/11/2- lan_wlb@yahoo.com
User avatar
lan_WLB
AJK ProCC
 
Posts: 1311
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: Perlis

Re: DIY Gear Box Wira

Postby MaLaU » Mon 09 Nov 2009 01:31 pm

nak tanya cikgu nih

keta aku wira 1.5  cab

pakai flywheel 1.5 modi tapak 1.6 n cluth 1.6
kemudian tukar lak
pakai flywheel ST 1.8 + cluth 1.8 (8.5'')..flywheel tu bagi skim buang 2kg..

soklan aku..terlebih buang ker smpai 2 kg??
skrg nie pick up memang best laa..cuma minyak lak mcm makin parah...ada yg x kena ker??
User avatar
MaLaU
Ahli Berbayar ProCC
 
Posts: 449
Joined: Mon 28 Mar 2005 12:11 pm
Location: eLseWheRe

Next

Return to Do It Yourself

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron