PROTON CLUB MALAYSIA

You are here: Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Profile for lokmanhakim (lokmanhakim4798)

  • OFFLINE
  • Registered
  • Rank: Tetamu
  • Register Date: 13 Feb 2011
  • Last Visit Date: 08 Dec 2012
  • Time Zone: GMT +8:00
  • Local Time: 08:53
  • Posts: 23
  • Profile Views: 2123
  • Karma: 0
  • Location: Unknown
  • Gender: Unknown
  • Birthdate: Unknown

Signature

Posts

Posts

emo
dtg jer UNDer 3 Garage di damansara damai 0122375631
Khas utk pengguna Pr ...
emo
ada baiknya benda nie jgn disebut or dibicarakan disini........kerana ianya melibatkan ramai pihak
waja auto 1.6
emo
FYI proton waja masalah mcm nie sudah sinonim bg kami masalah sauadara adalah berpunca dari Stepper motor...tukar stepper motor insyallah sudah ok. Kalau aircond jadi panas tu adalah berpunca dari aircond valve yg dh tersumbat...tukar aircond valve....

masalah no 2 solenoid dkt starter...tukar jer starter insyallah ok ..

under 3 gaRage yr Proton Waja Specialist:-
Masaalah kereta waja ...
emo
kalau proton waja biasa masalah nya berpunca dari output /input sensor. cuba check guna scanner bole tahu sensor yg mana problem. Kalau ada masa or dekat dgn bengkel saya bole singgah Under 3 garage
waja auto 1.6
emo
kalau ada masa sila berkunjung ke Under 3 Garage ...Proton Waja Specialist......
HG 17 , JAlan PJU 10/10A,
Damansara Damai , 47830 Petaling Jaya ,
Selangor.

0122375631- lokman hakim
014-9629763- Sofi
Masaalah kereta waja ...
emo
ada kemungkinan berpunca dari masalah sensor yg kotor . utk kepastian bole check dgn scaNNer. seandainya sensor telah di bersih kan dan perkara sama masih terjadi ada kemungkinan berpunca dari modul ABS yg sudah gagal berfungsi.

langkah pertama kena scanner dulu
Khas utk pengguna Pr ...
emo


1.6 mivec dohc . 175bhp
Khas utk pengguna Pr ...
emo
Khas utk pengguna Pr ...
emo
di antara Proton Waja yg telah menggunakan 4G93 Sohc done by Under 3 garage:

[b][IMG]http://i371.photobucket.com/albums/oo157/lokmanhakim4798/13102010296.jpg[/IMG[/b]]

Khas utk pengguna Pr ...
emo
4G93 Sohc (1.8 sohc ) done by UNder 3 garage:-



Khas utk pengguna Pr ...
emo
diantara pengubahsuai yg di lakukan oleh under 3 garage:-

Khas utk pengguna Pr ...
emo
J4Y wrote:salam bro lokman
saya bcadang nak upgrade sistem ekzos waja 1.6 4g18 auto. minta pandangan dr bro tentang set up berikut, target sya utk dptkan pickup tapi balance dgn top speed (kurang skit takpe, bukan slalu naik h/way pun):

aftermarket extractor 4-2-1 => 2 midbox/ bullet (piping ikut laluan asal, remove catcon)=> sflow muffler

1)ada beza x performance antara crush bent n mandrel bend? stainless steel n galvanized steel (besi putih)? material yg mana lebih tahan lama? bro pernah guna tak brand2 spt powerzone, htbits, wegow, zenden etc sblm bro konbet enjin 'monster' bro tu?

2)apakah saiz stock piping waja? untuk enjin jd lebih responsif (terutamanya auto), patut besarkan atau kecilkan?saiz apa plg sesuai dipakai? apa fungsi midbox/ bullet sebenarnya (ada plak yg jenis twister, ok ke tu)? saya ada tbaca dlm satu forum, ada sifu ekzos yg guna midbox utk control pengaliran kuasa (cth EXSS ekzos). betul ke? boleh tak piping juga bikin mandrel bent? mana lokasi kat piping route yg plg ideal utk install midbox/ bullet?

3)sy tau keter auto lbh bagus pakai s flow utk bg backpressure. teringin nak pakai brand jepun yg ader cop jasma tp menengokkan inlet muffler tu plg kurang pun 2 inci, was2 gak. takut tak sama ngan saiz piping nanti jd sebu/ loss power (betul ke bro?). R3 punyer plak camner? str8 flow ke s flow bro?mana bleh dpt? mgkin bro bleh bg review based upon muffler yg penah bro lokman pakai..

sori bro kalu menganggu. bukan sy tak nak post dlm thread tp takut tadak respon pasal thread dah lama..baik saya tanya bro pasal bro pomen, musti lbh arif. kalu dlm thread, risiko nak jd konpius pun ader psl byk pendpt.. Razz
saya harap bro bleh bg feedback bila2 masa bro lapang sebab faham bro ade keja lain..keter byk nak servis kat luar tuh..he3

tq bro kalu baca dan reply pm saya nih. salam cheers



salam bro belum pernah saya terima soalan yg begitu terperinci:-
saya jawab satu persatu semoga dapat membantu...

bagi saoalan :
1.Penggunaan Mandrel atau Crush ..secara umumnya kebanyakan kedai exzos di malaysia ini menggunakan crush bend . jarang kita jumpa kedai exzos mengunakan mandrel bend. kalau di ukur dari segi prestasi penggunaan Mandrel adalah lebih baik. Seperti saya sebut tadi jarang kedai exzos mengunakan mandrel bend. Bila mengunakan crush bend maka terdapat kesan kedutan pada batang exzos yg di bengkokan. maka pengaliran kurang lancar berbanding mandrel.
utk penggunaan stainless steel adalah lebih mahal dari galvanized. kebanyakan kedai exzos hanya membekalkan galvanized dan paip biasa jer...stainless steel bergantung kepada individu.Utk kereta auto penggunaan extractor yg betul adalah 4 to 1.bukannya 4-2-1.

2.kalau tak silap stock piping engine waja 1.5inch..besarkan kepada 1.7inch .Awas jgn gunakan 2inch paip .ini akan mengakibatkan engine ada loose pwer. Fungsi Midbox/centre box adalah sebagai peredam bunyi yg pertama.jika tiada kereta akan bunyi mcm kereta perang. Penggunaan centre bullet twister adalah lebih baik dari straight. ( contoh: ambil botol mineral water..penuh kan air , kemudian tebuk lubang pada penutup mineral water tersebut. tutop botol yg sudah di penuhi air. kemudian terbalikkan botol tersebut biar kan air menitik keluar.Perhatikan pengaliran air tersebut. kemudian isi semula air buat perkara yg sama tetapi kali ini cuba goncangkan botal itu berbentuk bulatan atau Ago-go perhatikan air turun...yg mana lebih lancar?) pasti saudara akan dapat jawapannya.

3.utk soalan no 3 penggunaan straight flow adalah lebih baik (Straight selepas centre box)..akan tetapi bila straight paip ,exzos akan melalui bawah tangki minyak..dan ini bole membahayakan jika tangki minyak tiada penghadang panas. molekul-molukel minyak pun berubah dan bole mengakibatkan molekul ini terurai.Maka penggunaan minyak akan bertambah.

utk jenama seperti jasma . hotbits , mugen dll adalah satu jenama terkenal di arena permotoran . terpulang kepada individu..bila kita menggunakan jenama ini kita secara tak langsung membayar kos pengiklanan syarikat2 gergasi ini...

utk pemasangan exzos saudara cuma siapkan RM saya setelkan mengikut citarasa saudara.
saya harap jawapan saya tadi sedikit sebanyak bole membantu..
+~ Nak tanyer tentan ...
emo
kt wira tk bole ...yg nie terbalik . Kalau yg wira punya bersepah2 ada kt kdai potong. murah .
Waja Owner List
Category: Waja
emo
semerah padi wrote:
storm wrote:
catekkkk...


apa lg strom,tukar la enjin 4g93 plak...
aku dh lama tringn nk pkai enjin 4g93 tue..
cuma budget je xckp2 lg


budget bape? 4g93 sohc rare ...in the market
Waja Owner List
Category: Waja
emo
semerah padi wrote:
storm wrote:
catekkkk...


apa lg strom,tukar la enjin 4g93 plak...
aku dh lama tringn nk pkai enjin 4g93 tue..
cuma budget je xckp2 lg


berapa budget ada? engine rare hanya terdpat di under 3 garage only......kalau engine 4g93 wira /satria byk ada kt kdai potong. tp yg terbalik nie hanya kt tmpt saya ada.
Waja Owner List
Category: Waja
emo
kami adalah pakar dalam Kenderaan Proton Waja.
Kami ada berbagai-bagai alat ganti Proton waja.
juga menyediakan perkhidmatan baik pulih, upgrade engine, reflash ECU...cat body ketuk dan perkhidmatan trak tunda.

Under 3 Garage
H-G-17, Jalan PJU 10/10A,
Damansara Damai,
47830 Petaling Jaya ,
Selangor

0122375631

pakar Waja anda
Khas utk pengguna Pr ...
emo
another project by Under 3 Garage:-
H-G-17 , Jalan PJU 10/10A,
Damansara Damai ,47830 Petaling Jaya ,
Selangor Darul Ehsan
012-2375631

Proton Waja 1.6 swap to FTO 2.0cc Mivec v6

Waja Owner List
Category: Waja
emo
another project by Under 3 Garage:-
H-G-17 , Jalan PJU 10/10A,
Damansara Damai ,47830 Petaling Jaya ,
Selangor Darul Ehsan
012-2375631

Proton Waja 1.8 renault swap to 1.6 mivec dohc mitsubishi engine

Waja Owner List
Category: Waja
emo
another project by Under 3 Garage:-
H-G-17 , Jalan PJU 10/10A,
Damansara Damai ,47830 Petaling Jaya ,
Selangor Darul Ehsan
012-2375631

Proton Waja 1.6 swap to 1.8 sohc mitsubishi engine





engine nie rare in the market...saya dah pasang hampir 11 unit Proton Waja . So far tk de complaint dari customer. dyno proven 120hp..limited stock tinggal 1 unit saje lagi. bole hubungi saya utk package pemasangan. engine akan ada lagi dalam bulan 3. Saya pergi sendiri ambil di jepun. Spare parts tk de masalah di malaysia .
Waja Owner List
Category: Waja
emo
another project by Under 3 Garage:-
H-G-17 , Jalan PJU 10/10A,
Damansara Damai ,47830 Petaling Jaya ,
Selangor Darul Ehsan
012-2375631

Proton Waja swap to 2.0 mivec V6

Waja Owner List
Category: Waja
More
Time to create page: 0.59 seconds