PROTON CLUB MALAYSIA

You are here: Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

penggunaan spark plug bersesuaian
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: penggunaan spark plug bersesuaian

penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 13:02 #60453

  • nik6620
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 16
  • Karma: 0
salam,, otai2 semua...
sy nak tanye pendapat atau pengalaman otai2 semua. enjin kereta sy 4g91 carb telah disumpah menjadi injection, menggunakan wiring 4g93 single cam,,distributor kacuk 2.0 dengan airflow 1.8. injector 240( 2.0) jadi... sy nak tau penggunaan plug yg sesuai sebab ketika ni sy menggunakan NGK Gpower BKR6..dengan cable plug 4g91 standart. setakat ni performance enjin mmg baik,, ringan dan lancar tanpa jerking atau sebagainya.. bila dibuka plug,, kaler agak keperangan. penggunaan minyak juga mmg menjimatkan berbanding carb dulu...

jadi sy nak tau adakah plug yg digunakan sekarang sesuai atau tidak?.. lagi satu enjin sy tidak menggunakan oxygen sensor..atau ade cadangan menggunakan spark plug lain daripada otai2 yg berpengalaman? terima kasih....

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 13:51 #60458

  • Wi_Ra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 460
  • Karma: 6
kalau nak lagi best try Iridium BKR6E... mantop!

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 14:00 #60459

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
Wi_Ra wrote:
kalau nak lagi best try Iridium BKR6E... mantop!


BKR6EGP - plug sejuk neyh..

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 14:10 #60461

  • nik6620
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 16
  • Karma: 0
ngk iridium ek?? wah rege pon mantop gak tu... RM160 la lebih kurang..huuuhuh

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 14:24 #60464

  • Wi_Ra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 460
  • Karma: 6
Jerold wrote:
Wi_Ra wrote:
kalau nak lagi best try Iridium BKR6E... mantop!


BKR6EGP - plug sejuk neyh..


jgn amik yg GP .. amik yg 6E je..
dulu aku pakai kt 4g91 aku memang best.. asyik nk tekan pedal je... vroooppp vrooppp

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 14:33 #60465

  • nik6620
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 16
  • Karma: 0
ape beza GP ngan BKE tu??...aku tak tau sgt ni.. yg aku tau NGK Iridium IX je.. betul ke tu??

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 14:40 #60466

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
Wi_Ra wrote:
Jerold wrote:
Wi_Ra wrote:
kalau nak lagi best try Iridium BKR6E... mantop!


BKR6EGP - plug sejuk neyh..


jgn amik yg GP .. amik yg 6E je..
dulu aku pakai kt 4g91 aku memang best.. asyik nk tekan pedal je... vroooppp vrooppp


ape beza performance BKR6E vs BKR6EGP yek ?

Klau spec BKR6EGP ;

BK > 14mm - 16mm
R > Resistor Type
6 > Heat Rating ( makin besar no , makin sejuk n more efficient )
E > 19mm
G > Fine Wire Nickel Centre Electrode
P > Platinum Tip

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 14:43 #60467

  • nik6620
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 16
  • Karma: 0
lebih pada GP tu je.. so mane lebih ok? BKR6E tu takde Huruf GP tu lak.... bukan ke ade satu iridium NGK ix ke??.. ni la payah kalo dah tak tau macam aku ni..huuhuh

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 09 Aug 2011 15:54 #60475

  • Wi_Ra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 460
  • Karma: 6
BKR6E dgn BKR6EGP tak byk beza sebnarnya, beza pada elektrod .... kalau dah biasa pakai yg 6E then nak tukar ke 6EGP sepatutnya takde problem, selagi maintain same gap. Colder plug akan sebabkan temp rendah skit dpd biasa. Selalunya 1 gred beza takda masalah, tapi sesetengah kereta ada problem skit masa starting sebab plug sejuk skit. Kalau jauh sgt beza, boleh sebabkan carbon deposit terkumpul & jadi loss of sparks
terpulang nak pakai yg mana.. kena tengok spark plug jenis apa gak. Spark plug bukan takat fit dan saiz ajer, dia punya ignition pun lain. Kalau keter ko pakai jenis cold ko nak tukar ke hot, mungkin akan terjadi lean burn. Kalau hot nak tukar ke cold, mungkin jadi carbon fouling.... kalau ganti BKR6E make sure gap 11 utk maintain voltage & spark dkt gap tu sama

\tiga2 ni ok...
- NGK G-Power
- NGK Iridium IX
- NGK Laser Platinum

wallahualam..
The following user(s) said Thank You: Jerold

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 10 Aug 2011 00:38 #60501

  • agil
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 295
  • Karma: 1
salam bro.. tumpang topik japp..
aku ada 3 jenis plug.. oleh kerana plug² ni mahal.. aku tukar sebulan sekali berganti-ganti.. pastu gosok ckit ngan kertas pasir,pasang balik(klu rajin la).. ade efek x klu aku buat camtu? atau dlm jangka masa panjang?

bosch super 4
ngk gp
ngk r

enjin 4g15

tq

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 10 Aug 2011 12:27 #60555

  • arisk
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 533
  • Karma: 1
kira maksud ko tu serbis plug le...

sebenarnye boleh buat camtu gosok guna berus dawai utk buang carbon pastu kena chk gauge dia balik supaya dpt gap yg normal.. @ erti kata lain spark api yg betul...

jom minum...
The following user(s) said Thank You: agil

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 10 Aug 2011 14:39 #60563

  • nik6620
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 16
  • Karma: 0
banyak jugak yg tak tau pasal penggunaan plug ni rupenye... erm,,, so skrg ni aku baru guna iridium ix,..terasa agak berbeza la dari spark plug aku pakai sebelum ni.., tp bila aku bukak plug tu aku tengok rod tengah tu putih, adakah tu normal atau ape?... atau mmg jenis macam tu..??.. sila bagi tunjuk ajar ku sifu....huhuhuhu

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 10 Aug 2011 16:26 #60581

  • Wi_Ra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 460
  • Karma: 6
normal tu, rajin2 bersihkan..

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 12 Aug 2011 05:35 #60813

  • agil
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 295
  • Karma: 1
tq bro.. tapi klu dah ajak minum mndalam maksud tu..

Re: penggunaan spark plug bersesuaian 12 Aug 2011 08:22 #60816

  • Wi_Ra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 460
  • Karma: 6
agil wrote:
tq bro.. tapi klu dah ajak minum mndalam maksud tu..


tak puasa ka??
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.57 seconds