PROTON CLUB MALAYSIA

You are here: Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

TOPIC: PASAL ABSORBER

Re: PASAL ABSORBER 30 Oct 2011 21:13 #66658

  • bujal
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Wi_Ra wrote:
bujal wrote:
Salam hri mgu pd smua,nubis nk tanya sket psal absober..pe petanda sober bcor/k0ng ?.dia jdik kras ke bunyi2 ke?.kete ku tba2 ada bunyi mcm angin plak time turun bump..tu dh bcor ke?..sober l0m smpai 2 thun..~absober standart kyb + spring gab..mintak pandangan.tq.


bunyi angin tu standard utk absober gas..
tanda2 abs dah bocor.... absober jadi lembut, kalau langgar lobang atau bumper ada bunyi hentakan pada spring...
selain tu ada minyak meleleh pada absober....
Last Edit: 30 Oct 2011 21:26 by bujal.

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 08:08 #66663

  • virus
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 3549
  • Karma: 2
Pstu ade bunyi anjeng ngan tikus....

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 12:56 #66749

Salam smua..

Nak tumpang bertanya sket..

Saya menggunakan Wira 1.5 (standard spec). Baru2 nie sy tukar rim. guna 16" dan tayar pula guna 205/50/16. Tapi masalah nyer klu naik 4 orang sure tayar kena fender. klu 1-2 orang tak ade masalah.

skrang nie absorber ngan spring guna yg standed. klu tukar ke adjustable, bleh ker mengatasi masalah nie. selain gn adjustable, ade tak cara lain? Harap dapat tunjuk ajar dari smue..trime kasih

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 13:39 #66762

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
blurry_mind82 wrote:
Salam smua..

Nak tumpang bertanya sket..

Saya menggunakan Wira 1.5 (standard spec). Baru2 nie sy tukar rim. guna 16" dan tayar pula guna 205/50/16. Tapi masalah nyer klu naik 4 orang sure tayar kena fender. klu 1-2 orang tak ade masalah.

skrang nie absorber ngan spring guna yg standed. klu tukar ke adjustable, bleh ker mengatasi masalah nie. selain gn adjustable, ade tak cara lain? Harap dapat tunjuk ajar dari smue..trime kasih


selain masuk ejastable ,

pakai tayar 205/45/16..
ketuk bibir fender belakang masuk ke dlm..
masuk getah bush 2 inci pada absober belakang..
then spring asal replace ngan spring performance waja atau honda sm4..

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 17:07 #66787

  • virus
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 3549
  • Karma: 2
Kalau std pnyer, biase ler, naik ramai memang sagat...Ko try ketuk body blakang dulu, tukar spring mcm jerold ckp tu, modal pon tak tinggi mne...

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 19:23 #66794

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
virus wrote:
Kalau std pnyer, biase ler, naik ramai memang sagat...Ko try ketuk body blakang dulu, tukar spring mcm jerold ckp tu, modal pon tak tinggi mne...


yup.. betul tu..
klau tukar ejastable , paling kurang mau dlm 8rat..

klau ketuk fender > FOC > wat sendiri.. lepas ketuk , pastikan spray balik temporary ngan spray tin nak elak dr body karat..
masuk getah bush baru brape puluh jer..
spring waja performance amek yg sapura punya dlm rm70-90..
klau masuk spring honda sm4 beli kt half cut pun dlm brape puluh or 100++ jer..

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 19:25 #66795

  • lanz
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Pen. Pengurus ProCC Autoshow & Motorsport Team
  • Posts: 3134
  • Karma: 9
Jerold wrote:
virus wrote:
Kalau std pnyer, biase ler, naik ramai memang sagat...Ko try ketuk body blakang dulu, tukar spring mcm jerold ckp tu, modal pon tak tinggi mne...


yup.. betul tu..
klau tukar ejastable , paling kurang mau dlm 8rat..

klau ketuk fender > FOC > wat sendiri.. lepas ketuk , pastikan spray balik temporary ngan spray tin nak elak dr body karat..
masuk getah bush baru brape puluh jer..
spring waja performance amek yg sapura punya dlm rm70-90..
klau masuk spring honda sm4 beli kt half cut pun dlm brape puluh or 100++ jer..




betul tu kata abam jerold....aku pun pernah test rasa spring ni macam kereta ralli.
The following user(s) said Thank You: Jerold

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 21:30 #66807

Terima Kasih sumue atas pandangan...so kesimpulannya..tukar gn absorber waja la ekk?
Yang spring waja tuh sebatang 70-90 jer ker? klu 4 batang siap pasang sekali agak2 dlm berapa RM?

Ade sesape tak yg duduk area bangi yg tau workshop yang boleh dipercayai..takut kene tipu jer..sebab sy nie tak berapa pandai sgt pasal kereta..

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 21:49 #66808

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
blurry_mind82 wrote:
Terima Kasih sumue atas pandangan...so kesimpulannya..tukar gn absorber waja la ekk?
Yang spring waja tuh sebatang 70-90 jer ker? klu 4 batang siap pasang sekali agak2 dlm berapa RM?

Ade sesape tak yg duduk area bangi yg tau workshop yang boleh dipercayai..takut kene tipu jer..sebab sy nie tak berapa pandai sgt pasal kereta..


bukan pasang absober waja..
tapi pasang spring waja or spring honda SM4..
masuk yg belakang jer..
depan tak perlu tukar.. just belakang jer..
spring dlm rm70-rm100..
upah pasang belakang dlm brape puluh jer..
tak smpai ratus..

Re: PASAL ABSORBER 31 Oct 2011 21:51 #66809

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
Jerold wrote:
blurry_mind82 wrote:
Terima Kasih sumue atas pandangan...so kesimpulannya..tukar gn absorber waja la ekk?
Yang spring waja tuh sebatang 70-90 jer ker? klu 4 batang siap pasang sekali agak2 dlm berapa RM?

Ade sesape tak yg duduk area bangi yg tau workshop yang boleh dipercayai..takut kene tipu jer..sebab sy nie tak berapa pandai sgt pasal kereta..


bukan pasang absober waja..
tapi pasang spring waja or spring honda SM4..
masuk yg belakang jer..
depan tak perlu tukar.. just belakang jer..
spring dlm rm70-rm100..
upah pasang belakang dlm brape puluh jer..
tak smpai ratus..


then pastikan fender belakang kene ketuk bhgian atsnya yg sangkut kt tayar tu..
lepas ketuk pastikan spray balik pkai cat tin utk elakkan body jd karat..
tapi depends krete kaler pe.. klau putih or hitam senang nak cover ngan cat tin..
klau kaler lain , takut kaler jd tak sama lak nanti..

Re: PASAL ABSORBER 01 Nov 2011 12:52 #66862

  • virus
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 3549
  • Karma: 2
Upah tak tentu tgk atas tokey kedai, ikut suke die nak amik baper...

Re: PASAL ABSORBER 01 Nov 2011 13:56 #66900

  • lanz
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Pen. Pengurus ProCC Autoshow & Motorsport Team
  • Posts: 3134
  • Karma: 9
blurry_mind82 wrote:
Terima Kasih sumue atas pandangan...so kesimpulannya..tukar gn absorber waja la ekk?
Yang spring waja tuh sebatang 70-90 jer ker? klu 4 batang siap pasang sekali agak2 dlm berapa RM?

Ade sesape tak yg duduk area bangi yg tau workshop yang boleh dipercayai..takut kene tipu jer..sebab sy nie tak berapa pandai sgt pasal kereta..



kalau kelapangan turun area shah alam je nanti aku bawak kat bengkel yang baik.

Re: PASAL ABSORBER 02 Nov 2011 12:41 #67076

  • Galaxy Grey
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Kalo absober n spring dpn wira 1.5 nak sdp pakai spring n absober ape ek... blkg pkai spring waja kan.. dpn ape ek...

Re: PASAL ABSORBER 02 Nov 2011 12:47 #67077

  • virus
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 3549
  • Karma: 2
Masuk sport spring jer pon ok...

Re: PASAL ABSORBER 02 Nov 2011 13:18 #67084

  • lanz
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Pen. Pengurus ProCC Autoshow & Motorsport Team
  • Posts: 3134
  • Karma: 9
Galaxy Grey wrote:
Kalo absober n spring dpn wira 1.5 nak sdp pakai spring n absober ape ek... blkg pkai spring waja kan.. dpn ape ek...




absorber hwl dengan sport spring pun ok jugak.
Moderators: ujang76
Time to create page: 0.45 seconds