PROTON CLUB MALAYSIA

You are here: Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Clutch apa yg terbaik utk wira korg....
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Clutch apa yg terbaik utk wira korg....

Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 11:29 #62091

  • merosyimura
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 211
  • Karma: 2
Salam all Procc friends...jom kta sembang psl Clutch utk wira korg bleh kongsi pndapat...Setting Flywheel...

Brand Clutch:
Flywheel:
Komen:
Last Edit: 25 Aug 2011 11:30 by merosyimura.

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 12:02 #62098

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
Brand Clutch : Cap ayam exedy daikin 8.5"

Flywheel : ST 8.5" ( dah lay sket )

Komen : tak reti nak komen.. huhuhu..
Kelebihan : pickup ada masyuk sket.. klau pndai maen myk n clutch , gear 3 ley spin..
besa aku spin gear 2 jer time kt traffic light.. powerband pd mid range..
Kekurangan : tyar cepat botak , clutch plate cepat abes..
highway superb tp time jln jem clutch jd lembik n krete ilang pickup sket..
top ada lambat sket naek.. tp bila dah maintain speed dlm 180++.. enjin krete rasa stabil n xgoyang...

Lain-lain : tak tau nak komen cane coz krete dah msuk toyol lain.. so performance krete tak spenuhnya dtg hasil dr pnggunaan clutch n flyheel ST..

Overall : tidak berpuasati dgn pengunaan clutch n flywheel tersebut.. next time nak upgrade agi..
Last Edit: 25 Aug 2011 12:05 by Jerold.

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 12:51 #62105

  • merosyimura
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 211
  • Karma: 2
Klu pkai clutch 8" tp still guna flywheel ST 8.5" bleh ker bro.... coz sy newbie bab2 neh....

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 13:53 #62109

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
merosyimura wrote:
Klu pkai clutch 8" tp still guna flywheel ST 8.5" bleh ker bro.... coz sy newbie bab2 neh....


kurang pasti...
bab2 mod gearbox neyh kene tanya cekgu lan kite..

besanya clutch yg agi besar dr flywheel..
klau flywheel agi besar dr clutch kurang pasti lak..

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 16:42 #62149

  • arisk
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 533
  • Karma: 1
Brand Clutch : Exedy daikin 8" japan

Flywheel : Std Wira 1.5 ( dah machine )

Kelebihan : masa masuk gear tak perlu nak tekan minyak, bila lepas pedal minyak n gear pd gear 1 & 2 kereta jalan serupa free gear.. enjin x senguk2, pickup sampai tersandar ke belakang rpm sampai 7000, gear 2 leh spin, top speed 185 -190km/j (yg nie mungkin ada benda lain selain clutch kena setting)
Kekurangan : tyar cepat botak (kalau guna tayar lembut) , jangka hayat clutch plate dlm setahun lebih skit
Overall : boleh la... kalo nak syok sendiri.. next time nak cuba pakai exedy performance 3 kaki[/quote]
Last Edit: 25 Aug 2011 16:43 by arisk.
The following user(s) said Thank You: Jerold

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 16:44 #62151

  • arisk
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 533
  • Karma: 1
Jerold wrote:
merosyimura wrote:
Klu pkai clutch 8" tp still guna flywheel ST 8.5" bleh ker bro.... coz sy newbie bab2 neh....


kurang pasti...
bab2 mod gearbox neyh kene tanya cekgu lan kite..

besanya clutch yg agi besar dr flywheel..
klau flywheel agi besar dr clutch kurang pasti lak..
rasa xde masalah sbb clutch plate kecik dr flywheel.. jgn besar dr flywheel aptb....

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 16:52 #62158

  • ajid_genki
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 263
  • Karma: 11
saye pon newbie gak ni..sile bg tunjuk ajar yer:)

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 17:05 #62164

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
arisk wrote:
Jerold wrote:
merosyimura wrote:
Klu pkai clutch 8" tp still guna flywheel ST 8.5" bleh ker bro.... coz sy newbie bab2 neh....


kurang pasti...
bab2 mod gearbox neyh kene tanya cekgu lan kite..

besanya clutch yg agi besar dr flywheel..
klau flywheel agi besar dr clutch kurang pasti lak..
rasa xde masalah sbb clutch plate kecik dr flywheel.. jgn besar dr flywheel aptb....


klau clutch agi besar , ok kot..
besa org masuk clutch 8"...
then mod tapak flwheel asal 1.5..
klau flywheel yg agi besar dr clutch , krete jd berat..

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 25 Aug 2011 23:04 #62181

  • merosyimura
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 211
  • Karma: 2
arisk wrote:
Brand Clutch : Exedy daikin 8" japan

Flywheel : Std Wira 1.5 ( dah machine )

Kelebihan : masa masuk gear tak perlu nak tekan minyak, bila lepas pedal minyak n gear pd gear 1 & 2 kereta jalan serupa free gear.. enjin x senguk2, pickup sampai tersandar ke belakang rpm sampai 7000, gear 2 leh spin, top speed 185 -190km/j (yg nie mungkin ada benda lain selain clutch kena setting)
Kekurangan : tyar cepat botak (kalau guna tayar lembut) , jangka hayat clutch plate dlm setahun lebih skit
Overall : boleh la... kalo nak syok sendiri.. next time nak cuba pakai exedy performance 3 kaki
[/quote]

Pergh..arisk exedy performance 3 kaki...klu pkai x keras ker clucth...

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 26 Aug 2011 00:51 #62183

  • zack7339
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 500
  • Karma: 2
merosyimura wrote:
arisk wrote:
Brand Clutch : Exedy daikin 8" japan

Flywheel : Std Wira 1.5 ( dah machine )

Kelebihan : masa masuk gear tak perlu nak tekan minyak, bila lepas pedal minyak n gear pd gear 1 & 2 kereta jalan serupa free gear.. enjin x senguk2, pickup sampai tersandar ke belakang rpm sampai 7000, gear 2 leh spin, top speed 185 -190km/j (yg nie mungkin ada benda lain selain clutch kena setting)
Kekurangan : tyar cepat botak (kalau guna tayar lembut) , jangka hayat clutch plate dlm setahun lebih skit
Overall : boleh la... kalo nak syok sendiri.. next time nak cuba pakai exedy performance 3 kaki


Pergh..arisk exedy performance 3 kaki...klu pkai x keras ker clucth...[/quote]

selain exedy daikin ade lg x brand laen y korg pakai?...kasi up sket...

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 26 Aug 2011 01:04 #62185

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
zack7339 wrote:
merosyimura wrote:
arisk wrote:
Brand Clutch : Exedy daikin 8" japan

Flywheel : Std Wira 1.5 ( dah machine )

Kelebihan : masa masuk gear tak perlu nak tekan minyak, bila lepas pedal minyak n gear pd gear 1 & 2 kereta jalan serupa free gear.. enjin x senguk2, pickup sampai tersandar ke belakang rpm sampai 7000, gear 2 leh spin, top speed 185 -190km/j (yg nie mungkin ada benda lain selain clutch kena setting)
Kekurangan : tyar cepat botak (kalau guna tayar lembut) , jangka hayat clutch plate dlm setahun lebih skit
Overall : boleh la... kalo nak syok sendiri.. next time nak cuba pakai exedy performance 3 kaki


Pergh..arisk exedy performance 3 kaki...klu pkai x keras ker clucth...

selain exedy daikin ade lg x brand laen y korg pakai?...kasi up sket...


Paraut white surface..
kotak kaler kuning.. made in japan neyh..
bley tahan gaks performance dia,.

selain drpd tu.. jasma ker..
takpun exedy semi racing ke..
nak power , Trinity laa.. hahaha...
Last Edit: 26 Aug 2011 01:05 by Jerold.

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 26 Aug 2011 01:45 #62187

  • ajid_genki
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 263
  • Karma: 11
Jerold wrote:
zack7339 wrote:
merosyimura wrote:
arisk wrote:
Brand Clutch : Exedy daikin 8" japan

Flywheel : Std Wira 1.5 ( dah machine )

Kelebihan : masa masuk gear tak perlu nak tekan minyak, bila lepas pedal minyak n gear pd gear 1 & 2 kereta jalan serupa free gear.. enjin x senguk2, pickup sampai tersandar ke belakang rpm sampai 7000, gear 2 leh spin, top speed 185 -190km/j (yg nie mungkin ada benda lain selain clutch kena setting)
Kekurangan : tyar cepat botak (kalau guna tayar lembut) , jangka hayat clutch plate dlm setahun lebih skit
Overall : boleh la... kalo nak syok sendiri.. next time nak cuba pakai exedy performance 3 kaki


Pergh..arisk exedy performance 3 kaki...klu pkai x keras ker clucth...

selain exedy daikin ade lg x brand laen y korg pakai?...kasi up sket...


Paraut white surface..
kotak kaler kuning.. made in japan neyh..
bley tahan gaks performance dia,.

selain drpd tu.. jasma ker..
takpun exedy semi racing ke..
nak power , Trinity laa.. hahaha...


trinity??...yg de bunyi mcm lonceng tu ke.kringg..kring..kring....ehehehee...
aku pkai clucth1.6 flywheel 8" utk gearbox 1.3..
stkat nk spin2 tu..slmber je..tp time jln basah lar..ahahaa:P
The following user(s) said Thank You: Jerold

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 26 Aug 2011 16:49 #62253

  • merosyimura
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 211
  • Karma: 2
Brand Clutch : Paraut 8" japan
Flywheel : Super touring..
Komen: Pickup n top speed mmg best...msuk gear mcm nk spin jer..he..he.. tp syg tayar bru michelin ps3...
rege clutch paraut 8" aku dpt area ktn dlm rm330...

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 26 Aug 2011 23:02 #62262

  • zack7339
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 500
  • Karma: 2
merosyimura wrote:
Brand Clutch : Paraut 8" japan
Flywheel : Super touring..
Komen: Pickup n top speed mmg best...msuk gear mcm nk spin jer..he..he.. tp syg tayar bru michelin ps3...
rege clutch paraut 8" aku dpt area ktn dlm rm330...


bile ko start pakai paraut ni?...mcm best jee...kalo masuk kat mivec ni gear 4 leh spin lg x?wakaka...=p

Re: Clutch apa yg terbaik utk wira korg.... 27 Aug 2011 01:27 #62269

  • Jerold
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Ketua ProCC Johor
  • Posts: 2082
  • Karma: 29
zack7339 wrote:
merosyimura wrote:
Brand Clutch : Paraut 8" japan
Flywheel : Super touring..
Komen: Pickup n top speed mmg best...msuk gear mcm nk spin jer..he..he.. tp syg tayar bru michelin ps3...
rege clutch paraut 8" aku dpt area ktn dlm rm330...


bile ko start pakai paraut ni?...mcm best jee...kalo masuk kat mivec ni gear 4 leh spin lg x?wakaka...=p


paraut klau dpt yg white surface tu mmg masyukkk..
Time to create page: 0.48 seconds