PROTON CLUB MALAYSIA

You are here: Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy

Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 31 Aug 2010 15:51 #4242

  • miro370
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 94
  • Karma: 2
Jika ada sebarang masalah sila rujuk ke Service Centre yang terdekat.

Bagi pengguna Savvy di Wilayah ECR (East Coast Region) boleh menghubungi saya, mana yg boleh dibantu insyaallah saya akan bantu.

1) AMT Gear
Masalah: Gaer tak masuk, atau susah nak masuk.
Punca: AMT Pump/Accumulator/ECU failure.
Cara Pemyelesaian: Service AMT Pump/Tukar Accumulator/Tukar ECU or Reset ECU setting

2) Coil problem (Old Model)
Masalah: Kereta begerak dalam keadaan jerking (Tersengguk-sengguk).
Punca: Salah satu cable coil bocor.
Cara penyelesaian: Tukar kepada coil version baru jenis asing/potong dan sambung dgn coil iswara.

3) TCD @ Flywheel Sensor
Masalah: Susah nak start
Punca: TDC: Tip kotor/sambungan @ connection longgar - kedudukan nyer dibawah hose water radiator
Cara penyelesaian: Tukar TDC jenis baru/cuci tip sensor/solder diconnection TDC.

4) Power Steering Sensor
Masalah: Minyak power steering bocor @ meleleh di sebelah kanan / minyak akan berkurangan perlu di top up selalu
Punca: Bocor ditengah-tengah connection sensor.
Cara penyelesaian: Tukar sensor renault WAJA 1.8 or Renault Kangroo/boleh seal dgn silicone but on the performance x
sure.

5) Aircond Switch
Masalah: Patah
Punca: Klip tombol suis tak kuat cepat patah
Cara penyelesaian: Temperory boleh guna gam gajah, buat long term kena beli baru dan gantikan.

6) Speedo Meter
Masalah: Meter akan drop sendiri
Punca: Meter dah kondem/bergantung atas keadaan semasa, ada juga yang kena tak sampai 50K atau 3 Tahun.
Cara penyelesaian: Tukar baru.
Last Edit: 23 Jul 2011 23:54 by miro370.
The following user(s) said Thank You: drgg84

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 03 Sep 2010 19:58 #5556

  • missnina
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 361
  • Karma: 4
tenkiu bro for sharing.
most of masalah dalam list saya dah kena:(..cepat2 ambil corrective action

seb baik ni buah hati tersayang..

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 05 May 2011 08:39 #48248

  • Tasha
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Salam, saya duk kt area sepang , dekat dengan KLIA. boleh tak you or ur friend tgkkn savvy saya pny problem..aduhai..banyak nye masalah..tp same la mcm ape yg u mention..

1) Susah sangat nk start...( kereta bru beli dlm 1 year 4 months)
KLu dapat start tu bersyukur nye..........rs mcm cnk matikn enjin dh. sbb nak start lagi skali tu susah nye
dh hantar repair kt KL kene dlm rm 200. dieorg ckp kene buat wiring...Lepas repair elok la dlm 2 hari pastu rosak balik...


2) Jerking. lagi2 time jam..mcm naik kete lembu pon ade gak..kadang2 kete sebelah tengok pn malu gak..


yang lain problem belum ade lgi...nak repair cecepat nak tukar kereta la cm ni..xgune beli savvy!..


Please bro..ape2 please email me at natasha_hashim86@yahoo.com

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 05 May 2011 09:54 #48269

  • fidputra
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • Penolong Bendahari
  • Posts: 547
  • Karma: 5
kn find out mmberz PROCC area sepang utk handle kes u ni..sbb kt kl byk bengkel yg blh settle prob cik ni..tp kn dtg kl..

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 23 Jul 2011 23:23 #59276

  • miro370
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 94
  • Karma: 2
Jangan macam tu, masalah kereta mana2 model pun ada.

Anda boleh contact saudara Alang di talian 0193583163 atau Akmal 0176684257, Hana 0176144474 dan Zenu Deen 0137191186.

Mereka2 dapat mbantu saudari...insyaallah

Tasha wrote:
Salam, saya duk kt area sepang , dekat dengan KLIA. boleh tak you or ur friend tgkkn savvy saya pny problem..aduhai..banyak nye masalah..tp same la mcm ape yg u mention..

1) Susah sangat nk start...( kereta bru beli dlm 1 year 4 months)
KLu dapat start tu bersyukur nye..........rs mcm cnk matikn enjin dh. sbb nak start lagi skali tu susah nye
dh hantar repair kt KL kene dlm rm 200. dieorg ckp kene buat wiring...Lepas repair elok la dlm 2 hari pastu rosak balik...


2) Jerking. lagi2 time jam..mcm naik kete lembu pon ade gak..kadang2 kete sebelah tengok pn malu gak..


yang lain problem belum ade lgi...nak repair cecepat nak tukar kereta la cm ni..xgune beli savvy!..


Please bro..ape2 please email me at natasha_hashim86@yahoo.com

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 03 Aug 2011 08:56 #59785

  • missnina
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 361
  • Karma: 4
betul kata miro
eloklah tasha contact diorg
bab jerking tu kalau dapat buat cuci tdc sensor, boleh berkurang banyak

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 18 Sep 2011 13:00 #63096

  • kjal
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 3
  • Karma: 0
kereta sy plak jalan tersangkut bila mulakan perjalanan dan ada kalanya susah nak start.. sapa leh bantu.

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 19 Sep 2011 09:52 #63121

  • As_ZoL
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • AJK Portal & Forum
  • Posts: 12608
  • Karma: 128
Tasha wrote:
Salam, saya duk kt area sepang , dekat dengan KLIA. boleh tak you or ur friend tgkkn savvy saya pny problem..aduhai..banyak nye masalah..tp same la mcm ape yg u mention..

1) Susah sangat nk start...( kereta bru beli dlm 1 year 4 months)
KLu dapat start tu bersyukur nye..........rs mcm cnk matikn enjin dh. sbb nak start lagi skali tu susah nye
dh hantar repair kt KL kene dlm rm 200. dieorg ckp kene buat wiring...Lepas repair elok la dlm 2 hari pastu rosak balik...


2) Jerking. lagi2 time jam..mcm naik kete lembu pon ade gak..kadang2 kete sebelah tengok pn malu gak..


yang lain problem belum ade lgi...nak repair cecepat nak tukar kereta la cm ni..xgune beli savvy!..


Please bro..ape2 please email me at natasha_hashim86@yahoo.com


kalau tasha nk tukar kete pun tukar ler tp tukar ler kete proton gk..le join kiteorg..huhu..

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 24 Sep 2011 18:38 #63463

  • miro370
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 94
  • Karma: 2
kjal wrote:
kereta sy plak jalan tersangkut bila mulakan perjalanan dan ada kalanya susah nak start.. sapa leh bantu.


Lokasi anda?

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 25 Sep 2011 22:57 #63478

  • kjal
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 3
  • Karma: 0
w. p. labuan

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 07 Dec 2011 18:13 #69008

Aku tgh pening ngan owner lama...
Ada ke patut buku service booklet die bawak balik skali,dah jenoh aku nk bawak g service kete tuh...
Dh la still under warranty lgi,skarang plak kete tu prob nk masuk gear,nk tukar gear reverse plak lembab.Kekadang tu smpai menyala lampu AUTO kt tachometer die....

Cm mane aku leh dapatkan buku tu balik tanpa carik owner lama die?
Letih ar aku nk menunggu owner lama tu bagi balik...

Dh ar nk repair tu mahal nk mampuih,ni mengharapkan warranty je la.... :'(

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 07 Dec 2011 22:31 #69011

  • miro370
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 94
  • Karma: 2
Kalau tak dapat cr buku warantty tu takpe janji dpt tahu dr owner lama dimana dia pernah service kan kereta tu...sbb nyer kat service centre tu ader bukti kereta tu diservice dlm system...so dr situ leh claim warantty...

max2_seekers wrote:
Aku tgh pening ngan owner lama...
Ada ke patut buku service booklet die bawak balik skali,dah jenoh aku nk bawak g service kete tuh...
Dh la still under warranty lgi,skarang plak kete tu prob nk masuk gear,nk tukar gear reverse plak lembab.Kekadang tu smpai menyala lampu AUTO kt tachometer die....

Cm mane aku leh dapatkan buku tu balik tanpa carik owner lama die?
Letih ar aku nk menunggu owner lama tu bagi balik...

Dh ar nk repair tu mahal nk mampuih,ni mengharapkan warranty je la.... :'(
The following user(s) said Thank You: max2_seekers

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 18 Jan 2012 11:24 #70465

  • missnina
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 361
  • Karma: 4
miro370 wrote:
Jika ada sebarang masalah sila rujuk ke Service Centre yang terdekat.


4) Power Steering Sensor
Masalah: Minyak power steering bocor @ meleleh di sebelah kanan / minyak akan berkurangan perlu di top up selalu
Punca: Bocor ditengah-tengah connection sensor.
Cara penyelesaian: Tukar sensor renault WAJA 1.8 or Renault Kangroo/boleh seal dgn silicone but on the performance x
sure.

5) Aircond Switch
Masalah: Patah
Punca: Klip tombol suis tak kuat cepat patah
Cara penyelesaian: Temperory boleh guna gam gajah, buat long term kena beli baru dan gantikan.

.


MN tengah ada masalah power steering sensor. harus seal cepat2 . miro boleh bagi idea kat mana thread utk buat diy seal sensor ni ada? nak replace sensor renault waja kira option ke-2 la

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 18 Jan 2012 13:39 #70473

  • lanz
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Pen. Pengurus ProCC Autoshow & Motorsport Team
  • Posts: 3134
  • Karma: 9
kalau area shah alam/klang roger aku.

lanz 012 2139303
The following user(s) said Thank You: missnina

Re: Antara Problem Yg Dihadapi Oleh Pengguna Savvy 30 May 2012 13:47 #75640

  • Mazran
  • ( User )
  • OFFLINE
  • -Tetamu-
  • Posts: 5
  • Karma: 0
Salam,

Ada bengkel/ kekawan procc yang arif savvy area Kota Damansara??
Time to create page: 0.47 seconds