PROTON CLUB MALAYSIA

You are here: Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

MASALAH BUNYI PADA ENJIN....
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: MASALAH BUNYI PADA ENJIN....

MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 10 Nov 2011 16:19 #67557

  • RAMZA
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 199
  • Karma: 2
SAPA2 ADA MENGALAMI SEPERTI YANG KERETA AKU ALAMI SEMENJAK INI.....

KETA SUDAH MENCECAH 35000KM....KADANG2 ADA BUNYI SEPERTI BESI BERLAGA DEKAT DENGAN ENJIN...
KETARA SEKALI APABILA MENDAKI BUKIT @ GUNUNG....BUNYI SEPERTI BESI BERLAGA AKAN MUNCUL....

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 10 Nov 2011 19:41 #67562

  • bandi_jitra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 109
  • Karma: 0
penah jd pd member, bunyi tu mungkin dtg dr dlm head... cuba bwk ke eon service...keta ader waranti lg kan?

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 11 Nov 2011 02:24 #67573

  • RAMZA
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 199
  • Karma: 2
bandi_jitra wrote:
penah jd pd member, bunyi tu mungkin dtg dr dlm head... cuba bwk ke eon service...keta ader waranti lg kan?


ari tue dh bwk ke SC tp time tue dia x berbunyi plak....mcm tau2 jer...cuba tanya mmber apa yg tlah dibaiki pada keta dia tue...
nanti aku gi SC aku bleh suruh dia check jer terus....

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 11 Nov 2011 15:00 #67596

  • bandi_jitra
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 109
  • Karma: 0
RAMZA wrote:
bandi_jitra wrote:
penah jd pd member, bunyi tu mungkin dtg dr dlm head... cuba bwk ke eon service...keta ader waranti lg kan?


ari tue dh bwk ke SC tp time tue dia x berbunyi plak....mcm tau2 jer...cuba tanya mmber apa yg tlah dibaiki pada keta dia tue...
nanti aku gi SC aku bleh suruh dia check jer terus....


member tu bgtau keta dia ari tu tukar head terus seketul....tak tau ape masalah sebenarnya, tp berkait bunyi-bunyian le

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 19 Nov 2011 10:35 #68145

  • _Ariff_{141}
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 161
  • Karma: 3
Bro..dah setel ke lum sal bunyi tu? bule kasi info x sal bunyi tu?

aku mengalami masalah yg same skang...

byk kedai dh g tny..kate nye absorber prob...

dh tukar absorber sudah..same gek...bunyi gak..

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 19 Nov 2011 11:23 #68146

  • arisk
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 533
  • Karma: 1
bunyi dkt enjin nie mcm2 ada.. ada yg bunyi 'tak' 'tak' 'tak'.. ada yg 'ketek' 'ketek' 'ketek' ada yg bunyi nyaring.. ada yg bunyi ngilu dan mcm2 lagi la...
kalo 35000km ada bunyi bukan dlm enjin tapi kat luaran.. kekadang kat piring disk cober kat belakang dia tersentuh dgn disk..
dekat kipas pun ada bunyi, kat power stering pun ada bunyi. kat alternator pun ada bunyi... dan byk lagi la....

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 19 Nov 2011 11:29 #68147

  • asu
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 201
  • Karma: 0
bro nak tanya..... kalau pusing stering dia punyi tak tak tak tak.... pasal ape bila dah lama jalan dia bunyi.. kalau baru2 jalan kalau pusing stering tak bunyi

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 20 Nov 2011 02:02 #68156

  • arisk
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 533
  • Karma: 1
bunyi driveshaft bro...

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 21 Nov 2011 09:12 #68183

  • RAMZA
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 199
  • Karma: 2
_Ariff_{141} wrote:
Bro..dah setel ke lum sal bunyi tu? bule kasi info x sal bunyi tu?

aku mengalami masalah yg same skang...

byk kedai dh g tny..kate nye absorber prob...

dh tukar absorber sudah..same gek...bunyi gak..


salam bro....dh bwk ke SC tp diorang ckp xder masalah bunyi plak...tapi bila time aku bwk ada plak bunyi...mcm ada MAMBANG la plak...bunyi tue x selalu ada..kadang2 ada kadang2 xder...

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 21 Nov 2011 09:17 #68184

  • RAMZA
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 199
  • Karma: 2
Arisk: bunyi kat keta aku tu muncul time naik bukit jer...bila tekan minyak kuat nak naik bukit bunyi makin kuat..tapi bila tekan minyak sederhana bunyi kurang....bila jalan time lurus & belok2 xder bunyi plak....dh hantar ke SC 2 hari tp diorang cakap plak ada bunyi time naik bukit....kadang2 jer berlaku....

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 21 Nov 2011 10:44 #68189

  • As_ZoL
  • ( Moderator )
  • OFFLINE
  • AJK Portal & Forum
  • Posts: 12608
  • Karma: 128
kalau gitew ko jual jela kete ko ramza..wakakakkaa..

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 21 Nov 2011 13:58 #68209

  • arisk
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 533
  • Karma: 1
drive shaft ok tak? masa bwk ada rasa gegar?

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 21 Nov 2011 15:21 #68225

  • asu
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 201
  • Karma: 0
arisk wrote:
bunyi driveshaft bro...


driveshft babaru tukar 1 tahun dah... dia bunyi masa kita sudah lama berjalan macam balik penang ke teregganu masa sampai ke grikk tak la bunyi dah dekat sampai bila conner baru bunyi.... selalunya coner masuk simpang dia buat ketak ketak kiri dankanan... bukan kot driveshiff asu ingat eksos panas kot hehehe

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 05 Jan 2012 00:24 #69774

  • aminsan39
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Tetamu
  • Posts: 2
  • Karma: 0
Salam,

Sy amin, pakai satria neo 1.6 manual 2008, Baru2 ni ade terdengar bunyi mcm 'tak..tak..tak..' tp x kuat sgt..
bile dh lame bwk kete, makin lame makin kerap pulak bunyi tu..
Semalam pg kedai tnye, dia ckp drive shaft problem..katenye baru nk jadi?
Any comment??
Kalau betul la rosak harga drive shaft neo ni berape? skali upah bwt?

tq

Re: MASALAH BUNYI PADA ENJIN.... 05 Jan 2012 10:34 #69786

  • _Ariff_{141}
  • ( User )
  • OFFLINE
  • Ahli Rasmi ProCC
  • Posts: 161
  • Karma: 3
aminsan39 wrote:
Salam,

Sy amin, pakai satria neo 1.6 manual 2008, Baru2 ni ade terdengar bunyi mcm 'tak..tak..tak..' tp x kuat sgt..
bile dh lame bwk kete, makin lame makin kerap pulak bunyi tu..
Semalam pg kedai tnye, dia ckp drive shaft problem..katenye baru nk jadi?
Any comment??
Kalau betul la rosak harga drive shaft neo ni berape? skali upah bwt?

tq


same la kte bro..

tu hari nek Cameron ok lg ngan bunyian ni..kedai ckp ok lg..tunggu lame kit baru tukar...
Time to create page: 0.41 seconds